El Clásico nærmer seg, og vi har tatt en gjennomgang av de to lagenes sannsynlige startoppstillinger.

Keeperplassen

Claudio Bravo er selvskreven i mål for Luis Enrique denne sesongen også, og har gjort sine saker svært bra.
Den chilenske landslagskapteinen er også – statistisk sett – bedre enn sin motpart Keylor Navas før El Clásico, om man legger Marca sin Zamora-beregning til grunn.
Bravo har nemlig sluppet inn 0,65 mål (17 mål på 26 kamper) hittil i sesongen. Likevel trenger han minst 28 spilte kamper for å bli medregnet i Marcas keeperkonkurranse.
Til sammenligning står Navas med 0,86 mål (24 mål på 28 kamper) på Zamora-listen. Likevel har Madrids målvakt langt ifra såpe innsmurt i hanskene. I flere kamper har costaricaneren vært matchvinner, med sine kattereflekser på streken, og kan fort bli en festbrems for Barça-angriperne på lørdag.
Sannsynlig startoppstilling:
Barça: Claudio Bravo
Real Madrid: Keylor Navas

GOD ÉN MOT ÉN: Claudi Bravo redder Cristiano Ronaldos forsøk på stillingen 0-3 på Santiago Bernabéu i fjor.
GOD ÉN MOT ÉN: Claudi Bravo redder Cristiano Ronaldos forsøk på stillingen 0-3 på Santiago Bernabéu i fjor.

Forsvaret

Selv om Aleix Vidal er hentet inn for å forsterke backplassen, og Sergi Roberto har vikariert på høyrebacken med bravur, lander Luis Enrique mest sannsynlig på Dani Alves i kampen mot Real Madrid. Med sin rutine og evne til å levere meget solid i de store kampene, vil brassen kunne bli en avgjørende brikke i det forestående El Clásico.
I Madrid har høyreback-plassen vært langt mer uklar denne sesongen. Dani Carvajal var selvskreven under forrige sesong, med Alvaro Arbeloa som backup, men etter at Danilo ankom hovedstaden, har Carvajal etterhvert fått vesentlig mindre spilletid.
Hvem av de to backene som starter kampen, avhenger kanskje av hvilke spillere Zinedine Zidane velger på midtbanen? Starter defensive Casemiro, starter muligens hakket mer offensive Danilo. Starter offensive Isco / Rodríguez, starter kanskje hakket mindre offensive Carvajal. I den grad man kan kalle noen av de to backene for defensive, eller hakket mindre offensive…
I det katalanske midtforsvaret starter i hvert fall Gerard Piqué og Javier Mascherano — med 99% sannsynlighet. De to ‘veteranene’ er Barças mest samspilte stopperpar, med tolv ligakamper sammen fra start, og har sammenlagt spilt henholdsvis 23 og 24 ligaoppgjør så langt. De to kompanjongene har også egenskaper som utfyller hverandre meget bra, og det finnes ingen grunn til at Enrique skal velge en annen sammenstilling mot Real Madrid. Med mindre han tenker hviletid frem mot Atlético-kampen førstkommende tirsdag…
Hos gjestene har ikke stopperparet vært like samspilt denne sesongen. Både Sergio Ramos og Pepe har slitt med skader, og i tillegg vært ute med suspensjoner, noe som har ført til at Raphaël Varane og Nacho Fernández har vikariert hyppig for de hvitkledde. Varane er faktisk den av Madrid-stopperne med mest spilletid i ligaen, samtidig som Ramos / Pepe har spilt kun tre kamper sammen på de siste ti oppgjørene i både ligaen og Champions League.
Spørsmålet som Zidane må stille seg, er om han skal lene seg bakover på fortiden, og gå for rutine representert av Pepe. Eller om han skal lene seg forover mot fremtiden, og gå for verdensklassepotensiale representert av Varane. Zidanes landsmann har allerede spilt i flere El Clásicos, og utmerket seg særdeles under Copa del Rey-semifinalene i 2013 (1-1 og 1-3).
Om Madrid-supporterne får det som de vil, så starter 22-åringen i kampen der æren i praksis er det eneste som står på spill for ‘Galácticos’.
Venstrebacken hos Barça er udiskutabel. Her er Jordi Alba selvskreven med god grunn. 27-åringen er blant Barças elleve mest brukte spillere denne sesongen, og starter definitivt mot Real Madrid om han er skadefri.
Med Jérémy Mathieu på skadelisten slipper Lucho å bruke samme løsning som i sitt første El Clásico, hvor han overrasket alle ved å starte med den høyreiste franskmannen på venstrebacken, og Alba på benken. Hvis Alba ikke blir spilleklar, overtar sannsynligvis Sergi Roberto plassen.
Heller ikke Zidane får hodeverk når han skal velge sin foretrukne venstreback, såfremt Marcelo er skadefri. Brassen er de hvitkleddes soleklare førstevalg, og er én av de seks mest brukte spilleren hos Real Madrid. Visekapteinen er kun avløst seks ganger, av Carvajal og Danilo, under et par skadeavbrekk tidligere i sesongen.
Sannsynlig startoppstilling:
Barça: Dani Alves, Gerard Piqué, Javier Mascherano og Jordi Alba
Real Madrid: Danilo, Sergio Ramos, Pepe og Marcelo

UNDER KONTROLL: Jordi Alba, Andrés Iniesta og Javier Mascherano leder Gareth Bale ut mot sidelinjen,
UNDER KONTROLL: Jordi Alba, Andrés Iniesta og Javier Mascherano leder Gareth Bale ut mot sidelinjen.

Midtbanen

Barças mest brukte indreløper denne sesongen heter Ivan Rakitić, og kommer også til å starte mot Real Madrid. Kroaten har vært meget solid denne sesongen, både offensivt og defensivt. De sistnevnte ferdighetene tillater også at Sergio Busquets i større grad kan utfolde seg offensivt, som igjen har medført at savnet etter klubblegenden Xavi Hernández har blitt vesentlig mindre enn mange fryktet. Vinn, vinn.
Rakitić er også Barças fjerde mestscorende denne sesongen, og er den midtbanespilleren med flest fulltreffere (5).
Hos de hvitkledde bekler Rakitićs landsmann Luka Modrić mye av den samme rollen, med både ypperlig ballfordeling og stabilitet. Kun Ronaldo og Navas har spilt flere ligakamper enn Modrić denne sesongen, noe som vitner om at den tidligere Tottenham-spilleren blir en viktig brikke også mot Barça.
Modrić er mindre målfarlig (1) enn Rakitić, men er til gjengjeld en bedre servitør (4) denne sesongen.
Den første spilleren Lucho og Vicente del Bosque setter opp i startelleveren, er selvsagt Sergio Busquets. «Når du ser på kampen, ser du ikke Busquets. Når du ser på Busquets, så ser du hele kampen», har del Bosque så treffende sagt om Barças midtbaneanker.
Men det var før. Denne sesongen har Sergio funnet frem flere av sine offensive sider, som også har gjort ham mer fremtredende. Med perfekt timing strør han likegodt baller i lengderetningen, gjerne med crossere over forsvaret, som han bryter ned motstandernes forsøk den andre veien. Fire målgivende pasninger — like mange som Luka Modrić — (og flere ganger tredje sist) iløpet av sine 27 ligakamper så langt, viser at Sergio kan mer enn bare å snappe baller og stabilisere midtbanen.
«Det er mange spillere jeg har sansen for, men den som vi kanskje hadde trengt er Sergio Busquets», har Real Madrids kaptein Sergio Ramos tidligere uttalt. Det er nok både Carlo Ancelotti, Rafa Benítez og Zinedine Zidane enige om. De to sistnevnte trenerne har hyppig testet Casemiro som anker på Madrids midtbane, fordi Toni Kroos har flere offensive enn defensive fibre, noe som kommer til syne mot giftige lag som Barça.
I fjor måtte angivelig Benítez gi etter for presset fra Florentino Pérez, da han skulle velge startelleveren mot Barça. Treneren ønsket rivjernet Casemiro på midtbanen, men presidenten forlanget sin egen — feilslåtte (?) — ‘galáctico’ James Rodríguez.
Siden hjemmetapet for Altético i lokalderbyet, har Zidane startet med Casemiro på midtbanen i alle de fem etterfølgende kampene. Samtlige kamper har endt med seier.
‘Los Blancos’ sentrale midtbane virker å være det største spørsmålstegnet i Madrid denne sesongen. Foran El Clásico spørs det om Zidane våger å droppe Casemiro til fordel for Isco / Rodríguez. Kanskje bare for å tilfredsstille Pérez. Eller om han starter med rivjernet Casemiro som anker, og Modrić og Kroos på hver sin side. Sistnevnte scenario er sannsynlig. Det er også hva Madrid-supporterne ønsker, og hva Marca tror at kommer til å skje.
Barças andre indreløperplass tilhører Andrés Iniesta. Luis Enrique har riktignok vært sparsommelig med å spille midtbaneeleganten denne sesongen, men det er nettopp for at han skal kunne briljere i de store oppgjørene, som El Clásico.
Iniesta ble kåret til banens beste spiller av blaugrana.no og andre oppegående medier etter totalslakten i Madrid i fjor. Og selv om Sergi Roberto er en god allround-erstatter, er Iniestas navn som hugget inn i en steintavle når man snakker om El Clásico.
Sannsynlig startoppstilling:
Barça: Ivan Rakitić, Sergio Busquets og Andrés Iniesta
Real Madrid: Luka Modrić, Casemiro og Toni Kroos

EN VANLIG DAG PÅ JOBBEN: Andrés Iniesta hamrer ballen opp i krysset på Santiago Bernabéu i fjor.
EN VANLIG DAG PÅ JOBBEN: Andrés Iniesta hamrer ballen opp i krysset på Santiago Bernabéu i fjor.

Angrepet

Det er en udiskutabel startoppstilling i begge lags angrepsrekke foran denne kampen. Spørsmålet er ikke hvem av de seks som starter, men snarere hvem av de seks som scorer målene. For det må bli mål. Vi snakker tross alt om Leo Messi, Luis Suárez, Neymar Jr. og Karim Benzema, Gareth Bale, Cristiano Ronaldo. Og dét i en ligakamp mellom Barcelona og Real Madrid som ikke har endt målløs siden Luis Figo fikk et grisehode kastet etter seg i 2002.
‘MSN’ står med 69 ligamål, og ‘BBC’ med 63, foran storoppgjøret. Attpåtil har Barça rekordmange straffemiss og stolpetreff denne sesongen. Noe som definitivt understøtter at kampens forsvarsspillere nok vil få mye å hanskes med på Camp Nou.
Én av de større forskjellene mellom de to angrepstrioene, statistisk sett, er at ‘MSN’ er mer selvforsynte enn ‘BBC’. Barça-trioen har nemlig 32 målgivende pasninger seg imellom i ligaen, mens Madrid-trioen til sammenligning har 21.
Sist gang ‘BBC’ gikk målløse av banen i en kamp der minst én av dem var tilstede, var ligaoppgjøret mot Las Palmas den 16. mars. Tilsvarende må man tilbake til 16. januar mot Espanyol i cupen, for å finne en kamp der én av de tre ‘MSN’-representantene ikke scoret mål.
Sannsynlig startoppstilling:
Barça: Neymar Jr., Luis Suárez og Leo Messi
Real Madrid: Cristiano Ronaldo, Karim Benzema og Gareth Bale

TROLLMANNEN PÅ SANTIAGO BERNABÉU: Leo Messi skaper hodebry for Danilo, Karim Benzema og Toni Kroos.
TROLLMANNEN PÅ SANTIAGO BERNABÉU: Leo Messi skaper hodebry for Danilo, Karim Benzema og Toni Kroos.

Oppsummering

Både Enrique og Zidane har i praksis viktigere kamper i bakhodet foran lørdagens El Clásico. Noe som også kan gjøre sitt utslag i de to startoppstillingene. De fleste utenfor klubben er enige om at ligaen allerede er avgjort, ettersom at avstanden ned til Atlético og Real Madrid er henholdsvis ni og ti poeng før oppgjøret. Likevel er det en kamp som Real Madrid må vinne, om de skal ha noen som helst sjanse.
Katalanerne skal møte Atlético i en vanskelig kvartfinale av Champions League den påfølgende uken på Camp Nou. På sin side skal Real Madrid ut i et potensielt vanskelig borteoppgjør mot Wolfsburg i det samme stadiet av turneringen.
Resultat- og spillemessig er Barça det mest stabile og beste av de to lagene denne sesongen. De fleste ekspertene vil også enes om at Barça — fortsatt — er det beste laget i verden.
På de siste 30 El Clásicos på Camp Nou (alle turneringer inkludert) har Real Madrid seks seire. Ni av oppgjørene har endt uavgjort, mens hjemmelaget står med 15 seire.
Favorittstempelet til tross; i et El Clásico kan alt skje.
Sannsynlig startoppstilling:
Barça (4-3-3): Bravo – Dani Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba – I. Rakitić, Sergio, A. Iniesta – Neymar Jr., Suárez og Messi.
Real Madrid (4-3-3): Navas – Danilo, Sergio Ramos, Pepe, Marcelo – Modrić, Casemiro, Kroos – Ronaldo, Benzema og Bale.

TILNÆRMET LIKT: Sergi Roberto, Varane og Rodríguez kan fort måtte vike plassen til helgen. (FOTO: WHOSCORED.COM)
TILNÆRMET LIKT: Roberto, Varane og Rodríguez kan fort måtte vike plassen til helgen. (FOTO: WHOSCORED.COM)