BARÇA ATHLETIC

Segunda Deivisión B
5 ganger

1981–82, 1990–91, 1997–98, 2001–02, 2016–17

Segunda Deivisión B
5 ganger

1981–82, 1990–91, 1997–98, 2001–02, 2016–17

Keeper

MARC-VIDAL-amb-fons-blanc.jpg

Alarcón

Posisjon: Keeper
Født: 24/02/2000

astralaga-fons-blanc.jpg

Astralaga

Posisjon: Keeper
Født: 03/03/2004

Forsvar

FAYE-CON-FONDO.jpg

Mikayil Faye

Posisjon: Midstopper
Født: 14/07/2004

trilli-fons-blanc.jpg

Trilli

Posisjon: Fullback
Født: 19/05/2003

Gerard-Martin-amb-fons.jpg

Gerard Martín

Posisjon: Midtstopper
Født: 26/02/2002

Balde

Posisjon: Venstreback
Født: 18/10/2003

Pelayo Fernández

Posisjon: Midtstopper
Født: 29/04/2003

Midtbane

Marc Casadó

Posisjon: Midtbane
Født: 14/09/2003

fermin-lopez-amb-fons-blanc.jpg

Fermín López

Posisjon: Midtbane
Født: 11/05/2003

Moha-amb-fons-blanc.jpg

Moha Moukhliss

Posisjon: Midtbane
Født: 06/02/2000

Txus Alba

Posisjon: Midtbane
Født: 31/01/2003

Biel-Vicens-amb-fons.jpg

Biel Vicens

Posisjon: Midtbane
Født: 26/07/2004

unai-hernandez-fons-blanc.jpg

Unai Hernández

Posisjon: Midtbane
Født: 14/12/2004

aleix-garrido-fons-blanc.jpg

Aleix Garrido

Posisjon: Midtbane
Født: 22/02/2004

Angrep

Diego-Percan-amb-fons.jpg

Diego Percan

Posisjon: Angrep
Født: 13/11/2001

Angel-Alarcon-fons-blanc.jpg

Alarcón

Posisjon: Angrep
Født: 15/05/2004

Juanda

Posisjon: Spiss
Født: 19/05/2003

Historie

Forløperne
Selv om den offisielle historien om reservelaget til FC Barcelona (nå kjent som Barça Atlètic) starter i 1970, ligger det en lengre og mer kronglete historie bak laget som har gitt noen av våre største stjerner en sjanse til å jobbe seg frem mot A-laget. For å finne røttene til laget må vi helt tilbake til 1901, bare to år etter at førstelaget ble etablert. Lluís d’Ossó, medlem av styret i klubben, lanserte da laget som skulle representere breddefotballen i klubben, hvor han selv raskt endte opp som spiss. Satsingen på breddefotball ble utvidet i perioden fremover, med både et tredje- og et fjerde-lag, i tillegg til en voksende ungdomsavdeling. Bredden i bunn, med andrelaget rett bak det høytflyvende førstelaget, gjorde det til en viktig brikke i klubbstrukturen. Det var her spillerne skulle gå fra å være amatører til å kunne bli noe mer og få muligheten til å bidra til suksess på førstelaget.

Etter borgerkrigen i Spania, som var over i 1939, lå breddesatsingen i klubben nede med brukket rygg. Det er etter dette, nærmere bestemt i 1945 at España Industrial kommer inn i bildet. Dette var en klubb som ble stiftet som et bedriftslag i 1934, med en eier som i 1943 skulle bli president i FC Barcelona før han 1 måned senere (!) ble president i det katalanske fotballforbundet. I 1945 ble altså denne klubben innlemmet i Barcelona-systemet, og fungerte i praksis som andrelaget til klubben. Historien med España Industrial som Barcelona sitt andrelag skulle vise seg å bli turbulent. Det som startet med en klubb på regionalnivå skulle ende opp i Segunda División i 1952. Året etter sikret de seg opprykk til øverste nivå, men de måtte fortsette å spille i divisjonen under fordi de offisielt var en del av FC Barcelona. I Spania er nemlig reglene slik at andrelaget ikke kan spille i like høy eller høyere divisjon enn førstelaget, lignende reglene som finnes i Norge i dag. España Industrial sikret seg også opprykk i 1956, noe som viste seg å bli tungen på vektskålen for styret deres. Laget ble etter opprykket uavhengige av FC Barcelona og skiftet navn til CD Condal. CD Condal hadde en relativt innholdsløs historie. De rykket direkte ned fra La Liga i 1957 etter å ha endt på sisteplass. Etter dette spilte de omtrent like mange sesonger i Segunda División og Tercera División frem til 1970.

Innlemmelsen i FC Barcelona
I 1970 slo CD Condal seg sammen med et lag som het Atlètic Catalunya, som hadde vært en del av Barcelona-systemet siden 1965. Begge klubbene spilte på det tidspunktet i Tercera División, og den nylig etablerte sammenslåingen endte opp med å få navnet Barça Atlètic.

Starten kunne vært mye bedre, for Barça Atlètic endte faktisk opp med å rykke ned i sin andre sesong. Dermed ble 1972-73 sesongen den første, og hittil heldigvis eneste, sesong på regionalnivå. Etter dette rykket de opp to sesonger på rad og etablerte seg med det på nest høyeste nivå. I de neste tiårene og helt frem til i dag har Barça Atlètic variert mellom å spille i Segunda División A og Segunda División B. Unntaket her er sesongen 2007-08, hvor de hadde en kort visitt i Tercera División. Dette er en sesong vi vil komme tilbake til snart.

De mest observante har nok merket seg at det har vært en del navneendringer knyttet til reservelaget til FC Barcelona. De startet som nevnt med navnet Barça Atlètic, som er det samme navnet de har i dag. På tross av dette er det ikke slik å forstå at veien fra da til nå har vært rett frem. Laget endret navn til Barcelona B i 1990. I 2008 endret Joan Laporta det tilbake til Barça Atlètic, mens Sandro Rosell overstyrte denne avgjørelsen så snart som i 2010. Dermed er det nok mange som i nyere tid har vendt seg til å kalle laget Barcelona B eller Barça B, helt frem til Joan Laporta igjen bestemte seg for å endre navnet tilbake til Barça Atlètic i 2022. Navnet kommer nok til å forbli slik så lenge Laporta sitter som president, men vi er ikke overbevist om at siste ord er sagt i denne saken. For ordens skyld holder vi til Barça Atlètic i denne artikkelen, så får vi ikke problemer med Don Laporta.

Vuggen for storhetstiden
Som nevnt tidligere var sesongen 2007-08 et bunnpunkt for Barça Atlètic i nyere tid, ettersom de måtte spille på fjerde nivå. På tross av dette markerer også Barça Atlètic sin 2007-08 sesong et skifte i FC Barcelona som helhet. Mannen som var trener i sesongen reservelaget tok seg opp fra Tercera División var nemlig ingen ringere enn Pep Guardiola. Dette var det første året i hans trenergjerning, som må kunne sies at endte bra. Hvis vi har noen nostalgikere der ute var dette lagoppstillingen i hans siste kamp for reservelaget den sesongen:

Oier Olazabal – David Corcoles, Chico Flores, Xavi Torres, Victor Espasandin – Sergio Busquets, Dimas Delgado, Victor Vazquez – Pedro, Emilio Guerra, Gai Assulin

Det er åpenbart stor spredning i feltet når det gjelder videre fotballkarriere etter denne sesongen, men det kan være et fint anekdotisk eksempel på hvor viktig Barça Atlètic er for FC Barcelona.

Sesongen etterpå blir Guardiola ansatt som trener for førstelaget, og med seg opp tar han blant annet Busquets og Pedro. Dette er det perfekte eksempel på hvordan Barça Atlètic fungerer som et springbrett, både for spillere og trenere. Store mengder spillere har gått gradene gjennom La Masia til Barça Atlètic og videre til store suksesser med førstelaget. Vi nevner i fleng: Lionel Messi, Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Pep Guardiola, Carles Puyol. Vi tenker vi stopper der, for man kommer aldri til å trenge flere eksempler på at modellen med et andrelag som er knyttet så tett opp mot førstelaget fungerer. Det skal riktig nok sies at noen av disse spillerne hadde relativt korte karrierer i Barça Atlètic, men denne veien blir gjort lettere av det tette samarbeidet mellom første- og andre-laget.

I tillegg til dette har trenere som Guardiola og Luis Enrique vært innom Barça Atlètic før de får stor suksess med A-laget på det øverste nivået. Begge disse trenerne har nemlig vunnet trippelen med klubben, og er for den del de eneste som har gjort dette. 

De største Barça Atlètic-stjernene
Med alt dette sagt om Barça Atlètic som springbrett er det ikke nødvendigvis slik at de beste A-lagsspillerne har de største karrierene i Barça Atlètic. Noen har nådd taket sitt på dette nivået og forblir der (litt for) lenge.

For eksempel er Antonio Pérez Ayllón spilleren med flest kamper for Barça Atlètic. Han fikk 192 kamper for andrelaget mellom 1978 og 1985, men kom seg aldri opp til førstelaget.

Tidenes toppscorer for Barça Atlètic er Jonathan Soriano, som spilte der mellom 2009 og 2012 og scoret 59 mål for laget. Heller ikke han fikk noen offisielle kamper for A-laget, men har hittil tilbragt store deler av karrieren i Red Bull Salzburg før han de siste årene har hoppet mellom diverse klubber, både i Østen og i Spania.