UTBYGGINGEN AV SPOTIFY CAMP NOU

Det har i mange år vært snakk om en transformasjon av Camp Nou, men av ulike årsaker har ikke dette prosjektet blitt satt i gang. I April 2022 kom endelig bekreftelsen fra klubben – byrådet ga klubben grønt lys til å sette i gang det mektige prosjektet som sikter seg inn på å gjøre stadionområdet til det mest innovative sports –og underholdningssenteret i hele Europa!

SELVE ARBEIDET

Det formelle arbeidet startet for fullt ved sesongslutt 2021/22, hvor det ble begynt arbeid på flere av tribuneplassene, teknologiske aspekter, miljøet rundt stadion samt utvendig urbanisering. Videre er det også startet ytterligere arbeid på tribuneplassene, VIP-losjene og andre severdigheter rundt stadion, med sikte på å øke hastigheten inn mot VM i Qatar. Under verdensmesterskapet kommer arbeidet på stadion til å akselerere ytterligere med mål om å komme et stykke på vei før sesongen restarter igjen ved nyåret. 

Arbeidet på stadion vil resten av sesongen fortsette i et moderat tempo før det ved sesongslutt kommer til å skyte fart. Fra neste sesong er det bestemt at Barcelona skal spille sine kamper på Lluìs Companys Stadium, bedre kjent som Olympiastadion i Barcelona. Stadion har en kapasitet på drøyt 56.000 tilskuere, og var blant annet RCD Espanyols hjemmebane mellom 1997 og 2009. Dermed kommer man til å se store forandringer på ærverdige Camp Nou når man i sesongen 2024/25 kan flytte tilbake til stadion, dog med en tilskuerkapasitet på rundt 50%. Arbeidet er estimert å være ferdig sesongen 2025/26. 

HVA SKAL NYE ESPAI BARCA INNEHOLDE?

New Camp Nou

Oppgraderingene kommer til å gjøre det mulig å øke kapasiteten til 105,000 tilskuere.

 

Campus Barça

Et nytt konsept som med mål om å dra nytte av plassen til å lage en park, med sports –og underholdsningsopplevelser for store og små.

Nye Palau Blaugrana

Et prosjekt som foreløpig ikke er helt utarbeidet. En arena som i dag gjester blant annet basketballkamper og håndballkamper. Her er det tenkt en økning i tilskuerkapasiteten fra 10,000 til 15,000.

Johan Cruyff Stadium

I dag brukt av Atlètic, Juvenil og kvinnelaget ble ferdig bygd i 2019 og har alle de nødvendige modernitetene.

BÆREKRAFT

Bærekraft er nøkkelordet for det nye prosjektet, med mål om å gjøre Camp Nou til den store hovedattraksjonen for nye Espai Barça. Planene involverer en serie av oppgraderinger som vil ha direkte positiv påvirkning på miljøet som skal redusere klubbens karbonutslipp, øke den sirkulære økonomien samt øke det biologiske mangfoldet på området. Disse oppgraderingene inkluderer forpliktelsen til å fremme bærekraft, mobilitet og oppmuntre bruk av offentlig og elektronisk transport, hvorav opptil 60% av parkeringsplassene vil bli elektrifisert.

På selve stadion skal det installeres 18,000 kvadratmeter med solcellepaneler i taket, med mål om å generere elektrisitet. Energien vil blant annet brukes til å drive den nye 360 graders skjermen som skal pryde rundt på den flotte stadion. Det skal også brukes grønn energi lagret i undergrunnen for å redusere forbruket av varme og kjøling. I tillegg skal det installeres et geotermisk system og et fjernvarme –og kjølesystem som vil redusere energikostnadene med 30%. Regnvannet som samles opp fra taket vil bli også bli gjenbrukt som en del av den bærekraftige veien videre.