Jordi Alba

En splittende venstreback

I Barcelona er det flust av eksempler på spillere som går hele veien gjennom akademiet, aldersbestemte lag, innom andrelaget, for så å ende opp på førstelaget. Andre spillere må ta en tur bort fra klubben for å lykkes. Jordi Alba er et godt eksempel på at også sistnevnte vei kan lede til en enorm karriere. 

Oppvekst i Barcelona

Jordi Alba ble født i Barcelona i 1989 og ble en del av den katalanske storklubbens akademi allerede i en alder av 8 år. Han var en del av La Masia frem til 2005 og spilte blant annet med spillere som Bojan Krkic, Aleix Vidal og Giovani dos Santos. Han var under tiden sin i La Masia kjent som «La Bala» (eller ‘kulen’ på norsk) på grunn av kombinasjonen av høy fart i spillet og et enormt temperament både på og utenfor banen. Da han var 16 år gammel fristilte Barcelona han fra kontrakten og han tok turen til UE Cornellà. Her spilte han seg opp på førstelaget i rekordfart og vakte raskt interessen fra andre og større klubber. Det var på tide å ta enda et steg opp.

Modning i Valencia

I 2007 signerer en 18 år gammel Jordi Alba for Valencia sitt B-lag. Prislappen? Hele 6.000 euro! I den øst-spanske kystbyen begynte han å få sjansen på venstrebacken, som skulle bli hans fast posisjon ut karrieren. Tidligere hadde han nemlig spilt på midtbanen, men farten hans gjorde han til en ideell venstreback. I 2008/09-sesongen var han på utlån i Gimnàstic de Tarragona, hvor han spilte hele 30 kamper på andre nivå i Spania. Etter denne sesongen var han klar for å figurere på førstelaget til Valencia. På grunn av skadeproblemer i forsvaret til Valencia fikk unggutten mye spilletid i 2009/10-sesongen. Alba arbeidet under den velkjente treneren Unai Emery mens han var i Valencia og har navngitt Emery som en viktig brikke i hans utvikling av defensive egenskaper. I tiden i Valencia spilte Alba 110 kamper, hvor han noterte seg for 6 scoringer og 8 målgivende pasninger. Det viktigste fra perioden i Valencia var likevel at Alba gikk fra en uerfaren spiller med stort potensial, til en spiller med mye La Liga erfaring og et enormt toppnivå man enda bare hadde sett starten på

EM 2012 og overgangen til Barcelona

Det store gjennombruddet til Jordi Alba, hvor han ble en spiller alle visste hvem om, var under EM i 2012. Han hadde gjennom oppveksten figurert i alt fra U19- til U23-landslagstropper, men ble ikke kalt opp på sin første A-landslagssamling før høsten 2011. Han gjorde det sterkt i de første kampene for landslaget og ble raskt sett på som den langsiktige etterfølgeren til Joan Capdevila. Han tok steg så raskt at Vincente del Bosque altså inkluderte han i EM-troppen til mesterskapet i Polen og Ukraina. Under mesterskapet, som Spania vant, spilte Alba i alle kampene og viste seg for alvor som en verdensstjerne. Gjennom mesterskapet slapp bare forsvarsrekken som Alba var en del av inn ett eneste mål. Dette kom i åpningskampen av mesterskapet, som betyr at laget gikk fem hele kamper uten å slippe inn mål mot slutten av mesterskapet. På tross av den enorme forsvarsstatistikken laget hadde gjennom turneringen, er det ikke først og fremst dette vi husker Jordi Albas EM for. Han hadde gjennom hele mesterskapet full kontroll på venstresiden, i duell med spillere som Christian Maggio, Dario Srna, Aiden McGeady og Cristiano Ronaldo. Han var også en stor offensiv trussel i sitt kombinasjonsspill med spesielt Iniesta på venstresiden. Venstrebacken både assisterte åpningsmålet i kvartfinalen mot Frankrike og scoret 2-0 målet mot Italia i finalen. Spesielt målet i finalen vil mange huske han for, hvor han kommer på et sugende løp mellom midtstopperne, spilles perfekt gjennom av Xavi, og setter ballen kontrollert i nærmeste hjørne. Da finalen ble spilt hadde det allerede versert rykter en god stund om at den 23 år gamle katalaneren var på vei tilbake til FC Barcelona. Klubben så Alba som et motsvar på venstresiden til det Dani Alves tilbydde på høyresiden. I tillegg kunne overgangen avlaste Eric Abidal, ettersom Adriano og Munesia var de to andre alternativene på venstreback. Klubben handlet raskt og fikk signert Jordi Alba for €14 millioner. Det var duket for en retur til barndomsklubben syv år etter at han hadde dratt derfra. 

En 11 år lang Barcelona-karriere

I Barcelona gikk han rett inn i startelleveren til Tito Villanova og spilte 44 offisielle kamper i rekordsesongen hvor katalanerne tok 100 poeng i La Liga og vant trofeet. På tross av et skadepreget andreår i klubben kom han sterkt tilbake og hjalp Luis Enriques mannskap til å ta trippelen i 2014/15-sesongen. Det var også rundt dette tidspunktet at Alba begynte å utvikle et helt spesielt forhold til Lionel Messi. I utgangspunktet skulle man ikke tro at Messi og Alba skulle ha ekstremt mye å gjøre med hverandre på en fotballbane. Mens den ene spiller offensivt og ut mot høyrekanten, bekler den andre rollen som venstreback. Det skulle allikevel vise seg at disse to spillerne passet perfekt til hverandres spillestil. Det var rundt ankomsten til Lucho og Luis Suárez at Messi begynte å trekke ut på høyrekanten og falle enda dypere i banen. Fra denne posisjonen gjorde Alba at Messi fikk et nytt alternativ, som han benyttet seg av opptil flere ganger hver eneste kamp. Det er et velkjent bilde at Messi, fra rundt midt på banen på høyrekanten, slår en hard buet ball med venstrefoten i bakrom på en gjennombruddshissig Jordi Alba. For selv om Alba var en venstreback er det nok de offensive bidragene de fleste har latt seg imponere av. Med sin store fart og gode timing kunne man ofte se at han kom på dype løp nedover venstrekanten som overlappet vingen og ga han enorme rom å løpe i. Når man på toppen av det hele har en pasningsfot som Messis til å slå millimeterpresise pasninger direkte på foten til en Jordi Alba i full fart, er det klart for de fleste at det er en oppskrift på suksess. Messi har også blitt sitert på at Alba er den spilleren han kombinerer best med på banen, og at de to har et godt forhold også utenfor banen.

Gjennom karrieren i Barcelona spilte Alba en veldig viktig rolle gjennom assistene sine. På de 11 årene og 459 kampene i klubben slo han 99 assister, hvorav de fleste kom på grunn av hans enormt gode innleggsfot. Spesielt én assist kommer til minnet når man ser hele karrieren hans under ett. Denne assisten den arketypiske assisten til Alba, som han slo et titalls ganger gjennom karrieren. Da tenker jeg selvsagt på assisten til Lionel Messi på 3-2 målet mot Real Madrid i 2017. Alba overlapper Andre Gomes på hjørnet av 16-meteren og slår et flatt og hardt innlegg førtifem grader ut, hvor Messi kommer i høy fart helt alene og banker ballen forbi forsvarsspillerne og en langstrakt Keylor Navas. Denne typen pasninger har han perfeksjonert, som gjorde at han, under tiden i Barcelona slo hele 23 assister til Messi og 20 til Suárez. Når man ser at nestemann på denne listen er Griezmann, som Alba assisterte 6 ganger, er det tydelig at forholdet Alba hadde med både Messi og Suarez var noe helt unikt.

Klubb-troféer

6

La Liga

5

Copa Del Rey

1

Champions League

4

Spansk supercup

1

Europeisk supercup

1

Klubb-VM

En splittende karakter

Selv om Jordi Alba var udiskutabel på laget i nesten hele Barcelona-karrieren, og en enorm bidragsyter i klubbens stolte historie, har han også vært en omdiskutert skikkelse blant Barcelona-fansen. Spesielt de siste årene har han blitt sett på som et bilde på alt som er feil med Barcelona når det kommer til kultur og mentalitet. Dette inntrykket startet etter en episode av «Matchday: Inside FC Barcelona», hvor han vises gråtende i garderoben i pausen under kollapsen mot Liverpool på Anfield i 2019. I senere år har han også blitt sett som en spiller som er veldig dårlig når først laget er dårlig og kan miste hodet i feil situasjoner. Mange har også ønsket han ut og ment at han ikke holder nivået de siste to sesongene. Uansett hva man tenker om Jordi Alba og hans mentalitet, er det uansett klart at han har fått mye kritikk og har vært en hakkekylling veldig lenge. Han har tidligere uttalt at han har følt at alle kritiserer han når han gjør det dårlig og at ingen snakker om det når han gjør det bra. Han har kalt det hele et sirkus og sagt at han føler han har blitt «utvalgt» som hakkekylling av fansen. På tross av at han føler at det er urettferdig, er han klar på at det er noe han bare må ta inn over seg og akseptere. Mange fikk viljen sin da Alba annonserte at han forlater klubben etter 2022/23-sesongen. Det er nok ikke verdens største tap, siden han i stor grad har blitt benket av Balde i sin siste sesong. Allikevel er det udiskutabelt at det er en legende som drar. Kanskje den viktigste og beste venstrebacken i klubbens historie. Man skal også huske på det enorme økonomiske offeret han gjør ved å forlate klubben og si fra seg en stor del av lønnen han hadde krav på. Det er tydelig fra alt han gjør, både på og utenfor banen, at han virkelig elsker Barcelona og vil gi alt for klubben. For min del vil Alba alltid være et eksempel på at man ikke må gå den tradisjonelle veien for å lykkes som fotballspiller. Noen ganger må man bort fra klubben for å utvikle seg. Ta et steg tilbake før man kan nå sitt fulle potensiale. Det er mange spillere som har mye de kan lære av Jordi Alba på dette området.