Dette er en artikkelserie som tar for seg Barça-stallen foran den kommende sesongen. Artikkelserien består av fire deler. Denne delen handler om troppens angripere.
DEL 1 – KEEPERE OG FORSVARERE
DEL 2 – MIDTBANESPILLERE
DEL 3 – ANGRIPERE
Vinger:

10. Lionel Messi
Født: 24.06.87 (33 år)
Nasjonalitet: Argentinsk
Ankom: 2004, fra Barcelona B
Kontrakt: 2021
Kamper/mål 2019-20: 37/27
Lionel Messi er fortsatt så god at han ser ut som en pappa som spiller fotball med ungene sine når han drar på seg Barcelona-trøya. Det gjør at det er lett å glemme at han har vært enda bedre, og at han faktisk blir eldre (og dårligere). Messi fylte 33 år forrige uke. Han kan ikke spille hver kamp lenger heller, selv om han hviler seg mye i kampene. Messi er åpenbart lagets beste spiller, og mest sannsynlig er han fortsatt den beste også i hele verden. I denne fasen av karrieren tror jeg Messi trenger spillere som løper enda mer for ham. At han blir mer playmaker, og mindre målscorer, krever også at de rundt ham leverer et enda bedre sluttprodukt. Messi kan ikke gjøre alt lenger.

11. Ousmane Dembélé
Født: 15.05.97 (23 år)
Nasjonalitet: Fransk
Ankom: 2017, fra Borussia Dortmund
Kontrakt: 2022
Kamper/mål 2019-20: 9/1
Ousmane Dembélé har gått glipp av 86 kamper på tre sesonger. Med en prislapp på €125 millioner gjør det ham til en av de største floppene i klubbens nyere historie. Dembélé, altså når han ikke er skadet, har en evne til å være helt vanvittig god i små glimt, individuelt sett, men som lagspiller har ikke Dembélé knekt Barça-koden enda. Alt dette gjør at jeg oppsummerer Dembélé som en tapt kamp. Jeg har ikke troen lenger. Akkurat nå er markedsverdien hans lav, men jeg mener franskmannen bør selges så fort Barcelona mottar et anstendig bud. Som med flere andre i denne troppen tror jeg Dembélé i all hovedsak vil tilføre klubben en økonomisk kompensasjon, intet mer.


17. Antoine Griezmann
Født: 21.03.91 (29 år)
Nasjonalitet: Fransk
Ankom: 2019, fra Atlético Madrid
Kontrakt: 2024
Kamper/mål 2019-20: 43/14
I utgangspunktet har jeg stor respekt og forståelse for at det er vanskelig og krevende å tilpasse seg FC Barcelona. Griezmann har bare vært her i én sesong, men den har til gjengjeld vært katastrofalt dårlig. Han forstår ikke lagkameratene sine, han vet ikke hvordan han skal ta løpene sine eller hvor og når han skal slå pasningene. Antall målpoeng mener jeg også er under pari. Skulle Griezmann erstatte en aldrende Suárez eller en skadet Dembélé? Denne sesongen har han spilt både her og der. For tidlig å selge, men klubben må legge en skikkelig plan for Griezmann. Neste sesong faller dommen.

31. Ansu Fati
Født: 31.10.02 (17 år)
Nasjonalitet: Spansk
Ankom: 2019, fra Barcelona B
Kontrakt: 2022
Kamper/mål 2019-20: 28/6
Ansu Fati er et helt spesielt talent. Vanligvis er jeg veldig nøktern når så unge spillere presterer. Jeg vet at det alltid vil være en sjanse for at karrierene deres nødvendigvis ikke tar av (ref. Bojan, Deulofeu, Giovani). Hva angår Ansu Fati mener jeg allerede at han er den beste venstrevingen i laget. Klubben må balansere det å gi ham tillit, og samtidig gi ham moderat kampbelastning. Ideelt bør en annen veksle på å spille kamper med ham. Men Ansu Fati bør spille mest.

– Francisco Trincão
Født: 29.12.99 (20 år)
Nasjonalitet: Portugisisk
Ankom: 2020, fra Braga
Kontrakt: 2025
Den slepne driblefanten fra Viana do Castelo ble kjøpt i januar for omkring €31 millioner, og i løpet av denne sesongen har han per 28/6 notert seg for 16 målpoeng på 27 kamper i Liga Primeira og Europa League for Braga. Trincão er venstrebent og liker å skjære inn fra høyre, men kan også bekle motsatt flanke. Trolig blir Trincão stedfortreder for Messi når han må hviles i mindre viktige kamper neste sesong. Jeg ser ikke for meg at Trincão blir veldig sentral med det samme, men det er liten tvil om at klubben har tro på ham. Prestasjonene han har levert for Braga denne sesongen har vært meget gode, særlig etter jul.


– Pedri
Født: 25.11.02 (17 år)
Nasjonalitet: Spansk
Ankom: 2020, fra Las Palmas
Kontrakt: 2024
Høyrebent venstrekant med utsøkte ferdigheter. Kan spille både som ving og indreløper, og de mest optimistiske beskriver ham som «den nye Iniesta». Denne sesongen har unggutten spilt fast for Las Palmas i Segunda, og den kommende sesongen kommer han trolig til å spille for B-laget primært. Likevel fører jeg han opp her. Jeg tror nemlig at Pedri plutselig kan komme til å levere hyppige bidrag for førstelaget fortere enn vi aner.

– Philippe Coutinho
Født: 12.06.92 (28 år)
Nasjonalitet: Brasiliansk
Ankom: 2018, fra Liverpool
Kontrakt: 2023
Coutinho har vært mye bedre for Bayern München denne sesongen enn han var for Barcelona, selv om han fortsatt presterer langt unna det beste han leverte for Liverpool. Tyskerne har valgt å ikke benytte seg av sin opsjon på ham, som lå på €120 millioner. Dermed er Barça lutter øre til andre som måtte vurdere å bla opp for Barcelonas dyreste spiller gjennom tidene. Et spørsmål noen stiller seg er: ville Coutinho fått det bedre til i Catalonia med en annen trener enn Ernesto Valverde? Slik jeg ser det ville Coutinho tilført midtbanen kreativitet i form av evne til å passere ledd (driblinger), men jeg er usikker om han ville tilført noe særlig pasningskreativitet. Få lag spiller mot etablerte forsvar i like stor grad som Barcelona, og da Coutinho var her sist lyktes han i liten grad med nøkkelpasningene. I Bayern München har han også spilt for et lag som motstanderen har respekt for, men Bundesliga er til gjengjeld en liga hvor veldig mange spiller direkte, hvilket gjør at selv de største lagene får ganske mye rom. Coutinho er langsom, tilfører begrenset løpskraft og omtrent null og niks defensivt. Jeg har liten tro på å bruke både Busquets, Messi og Coutinho på banen samtidig. Da må vi til gjengjeld hente inn typer som Kanté og Partey. Oppsummert: Coutinho som indreløper vil stå i veien for Puig, fordi de vil være direkte konkurrenter om samme posisjon/funksjon på midtbanen. For meg er det helt uaktuelt. Som venstreving henviser jeg igjen til fart. Han er ikke er en naturlig Barça-ving. En Barça-ving skal orke mye, holde bredden og være veldig hurtig – i tillegg til å forstå Barça-spillet (intelligens) og være teknisk. Det meste Barcelona kan håpe på vedrørende Coutinho er å få igjen så mye som mulig av det de betalte for ham.

Mulige forsterkninger:
Jadon Sancho er en spiller jeg har fått utrolig stor sans for de siste to sesongene. Engelskmannen har et herlig driv med ballen, han er naturlig både som målscorer og tilrettelegger, nesten like god på begge vinger, besitter helt rå nærteknikk og er bare 20 år. Jeg er riktignok usikker på personligheten hans. Dessuten innbiller jeg meg at en spiller som liker seg såpass godt sentralt i banen (skjærer innover) kanskje minner for mye om Coutinho og Griezmann funksjonelt sett. Sancho ville vært fantastisk som erstatter for Messi, men kanskje ikke like fantastisk som et supplement til ham?

Verdens nest beste fotballspiller i mine øyne er Neymar (28). For en tragedie det var da PSG hentet ham. Det er det tyngste spillertapet jeg har opplevd som Barcelona-supporter. Og jeg opplevde også å bli glad i Luis Figo. På tross av at Neymar utvilsomt ville styrket laget mener jeg at prisen, alderen, samt utviklingspotensialet til Ansu Fati gjør at det ikke er verdt å hente ham. Det er ikke sikkert at Neymar ville gjort garderobekulturen noen tjenester heller.

Son Heung-min (snart 28) er en av mine favoritter. Jeg har en stor svakhet for spillere som evner å ta riktige avgjørelser til riktig tid i stor fart. Han har en energi i spillet sitt som er formidabel. I tillegg har han så god teknikk at han kan utfordre i svært trange rom. Jeg tror sørkoreaneren kunne forsterket Barcelona umiddelbart, men argumentasjonen for å ikke hente ham er selvsagt at han vil stå i veien for Ansu Fati.

Konklusjon:
Hvis du har både Ansu Fati og Pedri i stallen, samtidig som at troppen for øvrig er aldrende, og lønnstaket og økonomien nærmer seg bristepunktet; skal jeg fortelle deg hvilken spiller du ikke bør hente da? Neymar. Og det er det eneste jeg har å si om den saken. Som sagt mener jeg at Ansu Fati er lagets beste venstreving for øyeblikket, men han trenger en mer etablert spiller til å pushe seg. Den spilleren kunne vært Ousmane Dembélé, men dessverre er det en overhengende fare for at han kommer til å tilbringe store deler av også neste sesong på sykestua. Pedri kommer nok til å spille mest for B-laget med det første, men jeg håper at han får noe spilletid allerede neste sesong, enten som venstreving eller indreløper.
Hvis Griezmann skal ha den minste mulighet til å lykkes i Barcelona ha dyrkes i én posisjon. Min teori er at Griezmanns beste posisjon [i Barcelona] er som høyreving, ettersom venstrefoten hans kommer mer til sin rett på den siden. Mitt inntrykk er at de fleste mener Griezmann bør spille sentralt, men der syns jeg han blir alt for lite involvert. Messi må nok belage seg på enda færre minutter neste sesong, og kanskje Griezmann er aller best når han spiller istedenfor Messi enn sammen med ham? Begge er ganske like funksjonelt sett. Dessuten har ikke samspillet dem imellom fungert spesielt bra. Leo ser mye heller etter Suárez, uten at jeg skal spekulere i hva grunnen til det er. Et åpenbart problem med å dyrke Griezmann som høyreving er at han vil ta den plassen på bekostning av Trincão. Jeg syns ikke at Trincão bør leies ut. Han må gå «Barça-skolen» så fort som mulig. Med tanke på at klubben har betalt €31 millioner for ham håper og tror jeg at han vil være i A-stallen for å avlaste Messi. Skulle Dembélé tilbringe store deler neste sesong på sidelinjen på grunn av skader, løser problemet seg selv. Da bør Griezmann etter min mening være backup for Ansu Fati.
Spisser:

9. Luis Suárez
Født: 24.01.87 (33 år)
Nasjonalitet: Uruguayansk
Ankom: 2014, fra Liverpool
Kontrakt: 2021
Kamper/mål 2019-20: 29/16
I lang tid har Luisito ergret de fleste Barcelona-supportere for sine oppsiktsvekkende svake involveringer, gjerne flere av dem mange ganger på rad. Luis Suárez har utvilsomt et nivå inne som det oser klasse over, problemet er bare at han viser det altfor sjeldent. Det går an å argumentere for at Luis Suárez er den beste spissen klubben har hatt de siste 30 årene, om ikke mer, men nå er tiden inne for å tre av.

19. Martin Braithwaite
Født: 05.06.91 (29 år)
Nasjonalitet: Dansk
Ankom: 2020, fra Leganés
Kontrakt: 2024
Kamper/mål 2019-20: 7/1
Braithwaite-overgangen var et panikkjøp. Barça betalte overpris, som de har for vane å gjøre, og overgangen var preget av sedvanlig dårlig planlegging. Dansken har nærmest blitt en kultspiller, uten at jeg forstår helt hvorfor. Det virker som at mange tenker at han ikke er så dårlig som man hadde trodd, og at han tross alt tilfører noe. Det er jeg for så vidt helt enig i. Braithwaite tilfører angrepet fart, intensitet og innsats, noe denne lagdelen mangler fra før. Bare Ansu Fati og Ousmane Dembélé strekker motstanderens forsvar slik Braithwaite gjør. Likevel er det ikke til å stikke under en stol at dansken ikke er en klassisk «Barça-spiller». Per nå syns jeg likevel at han bør bli værende neste sesong, nettopp for x-faktoren han har.

Mulige forsterkninger:
Barcelonas overgangsmål nummer én denne sommeren er, med rette, argentinske Lautaro Martínez (22) i Internazionale. Martínez er en spiller som kan minne en del om Suárez; han er innbitt og aggressiv, han jobber hardt, kombinerer bra med Messi, har nese for mål og har ferdigheter både som tilrettelegger og avslutter. Teknikken hans snakkes lite om, men den er bedre enn Suárez sin etter min mening. Han har også større tempo enn uruguayaneren. Klubben hente inn en ny nummer 9 denne sommeren. Etter min mening er Lautaro er den beste på markedet per nå.

Som en «dark horse» vil jeg lansere Real Sociedads Alexander Isak (20). Svensken er fortsatt ung og uferdig, men likevel har han litt av alt. Han har bra fysikk, bra tempo, er god med begge bein og slepen teknisk. Foreløpig har han for lav uttelling på sjansene sine, men poenget mitt med Isak er at alt kan forbedres. Han kommer til å bli enda bedre. Barça bør gå for Lautaro Martínez, men det skader ikke å ha La Real-angriperen på blokka.

Flere har skrevet at Barcelona kommer til å gå for Pierre-Emerick Aubameyang, hvis Lautaro Martínez-overgangen strander. Aubameyang har kontrakt ut neste sesong, og vil derfor være forholdsvis billig å hente. Etter min mening kan ikke klubben ikke hente enda en spiller som er født på slutten av 80-tallet. Aubameyang er 31 år – en alder det ofte begynner å gå nedover for spillertyper som ham. Han ville dessuten blitt dyr i lønn. Jeg er utvetydig negativ til denne potensielle overgangen.

Konklusjon:
FC Barcelona bør gjøre alt som står i sin makt for å hente Lautaro Martínez denne sommeren, selv om det trolig vil sette dem i nøyaktig samme situasjon som de havnet i før 1. juli denne sommeren (ref. Arthur-Pjanić). Nøkkelen blir å kvitte seg med overflødige spillere som kan sørge for penger i kassa. Luis Suárez må selges, etter min mening. Helst allerede for to sesonger siden. Som nevnt i delen om troppens midtbanespillere virker det som at det rår en ukultur i spillergruppa, der spillerne har altfor stor makt. Som alle vet bestemmer Lionel Messi mye av det som skjer i klubben, også på administrativt plan. Messi ville neppe likt at klubben solgte Suárez, men jeg tror at Messis største ønske over alt annet er å vinne de store titlene. På veien dit må laget fornyes, og et av grepene som er nødt til å gjøres er å selge uruguayaneren. Klubben er nødt til å plukke ut en ny Deco og/eller Ronaldinho. Hierarkiet må brytes opp. Det store spørsmålet er om noen klubber er villige til å matche den kolossale lønnen Suárez hever i Barcelona. I så fall kan det tenkes at Luisito må finne sin neste arbeidsgiver utenfor Europas grenser. Som følge av FFP (Financial Fair Play) vil et salg av Braithwaite være ugunstig allerede nå. Det er lite sannsynlig, for ikke å si utenkelig, at Barcelona får igjen det de betalte for ham i februar. Dessuten mener jeg at dansken tilfører laget tiltrengte egenskaper i form av intensitet, hurtighet og innsats. For øyeblikket mener jeg at Braithwaite vil være en brukbar backup for Lautaro.
Angripere oppsummert:
Messi, Lautaro og Ansu Fati bør være førstelinja klubben satser på den kommende sesongen. Med Griezmann, Braithwaite, Dembélé, Trincão, og kanskje etter hvert Pedri også, vil angrepet ha et stort mangfold i typer og antall.
*Kamper/mål er oppdatert til og med 4/7-20.