Barcelona kan glede seg over sin femte cupfinaleplass på de siste syv sesongene. Årets finale blåses i gang den 30. mai, men et ikke ukjent problem oppstår nok en gang: Hvor skal den spilles?
Etter en overbevisene 6-2 sammenlagtseier over Villarreal, var det klart at Barca møter Athletic Bilbao i Copa Del Rey-finalen. Finalelagene står først på listen over flest cup-triumfer, der Barca troner etter å ha vunnet 26 ganger, mens Bilbao ligger tre seire unna. Så sent som i 2012 møttes lagene til finaleoppgjør etter flere uker med kaos og dramatikk om hvor kampen skulle ta plass. Til slutt ble det avgjort at cupfinalen skulle spilles på Athletico Madrids hjemmebane, Vicente Calderón, tross lagenes ønske om et uforglemmelig oppgjør på romslige Santiago Bernabéu.

Problematisk prosess

Som forventet ønsker igjen både Barcelona- og Bilbao-styret å gjøre alt i sin makt for å få finalen spilt på Real Madrids hjemmebane. Dette kommer til å bli en kamp i seg selv, da erkerivalen kan avgjøre om finalen skal spilles på Bernabéu eller ikke. Vi kan dermed forvente oss en heftig debatt de neste ukene om hvorvidt finalelagene vil få sine ønsker oppfylt.
I England utspilles «de store kampene» på Wembley Stadium, og da selvfølgelig også FA-cupfinalen. Siden 1985 har den tyske cupfinalen blitt spilt på Olympic i Berlin, og her i lille Norge spilles cupfinalen som kjent på Ullevål stadion. I Spania derimot er det annerledes. Hvert år oppstår den samme konflikten om hvor Copa del Rey-finalen skal foregå, og hvert år er det like frustrerende. Det spanske fotballforbundet velger ikke stadion før etter begge semi-finalene er spilt, noe som er problematisk for fansen. Da avgjørelsen tas kun uker unna finalen, blir det både vanskelig og dyrt å planlegge reisen for ivrige fotballentusiaster som så gjerne vil overvære storkampen. På grunn av denne kronglete og ineffektive prosessen lager det spanske fotballforbundet problemer der det i bunn og grunn ikke bør være noen.

Bernabéu opptatt?

Santiago Bernabéu er Spanias største fotballgrind etter vår kjære Camp Nou. Den har plass til 81 000 mennesker og vil kunne gi 40 000 fans fra begge finalelagene mulighet til å vitne det tradisjonsrike oppgjøret. I tillegg er det cirka like lang avstand mellom Barcelona og Madrid, som det er fra Bilbao til Madrid. Med andre ord; den perfekte arena. Skulle det bare være så enkelt.
Naturlig nok er ikke Real Madrids president Florentino Perez overlykkelig over ideen om at erkerivalene skal kjempe om gullet på Reals hjemmebane. Med klubbmedlemmene i ryggen kan presidenten med lettere hjerte avslå forespørselen. Cupfinalen i 2012 kunne ikke holdes på Bernabéu grunnet reparasjon av toalettene. I år skriver ESPN at Real Madrids Castilla kan ende opp med å spille opprykkskamp til Liga Adelante nettopp 30. mai. Om så tilfelle slipper kanskje Perez å gjenoppleve Barcas eller Bilbaos ekstatiske feiring med patriotiske melodier og jublende publikum i bakgrunnen.

Arena irrelevant for Lucho

Det Spanske Fotballforbundet kan uansett ikke tvinge noen klubber til å gjeste Copa-finalen på sin arena. Om drømmekampen på Bernabéu blir lagt på is, må det vurderes en annen stadion om det skal spilles ball. Et alternativ kan bli Valencias Mestalla med en kapasitet på 55 000, eller kanskje en reprise fra 2012-finalen på Vicente Calderón. Det er et større antall aktuelle arenaer rundt om i Spania som holder mål, så kamp blir det nok uansett.
Luis Enrique skal i følge Sport English se på arena-spørsmålet som irrelevant.

— Jeg bryr meg egentlig ikke om hvor finalen spilles. Det som er sikkert er at vi skal spille den. Det eneste som gjelder for Barca er at vi vinner.

Barca-fansen er kanskje ikke helt fornøyd med Luchos uttalelse. Jo svakere kapasitet finalearenaen har, jo færre fans vil kunne oppleve prestisjeoppgjøret.

Håpløst

Det evige dramaet om hvor cupfinalen skal spilles vil fortsette å frustrere spanske fotballfans på en årlig basis om ikke endringer blir gjort. Hvor vanskelig kan det være å velge, eventuelt bygge, en stadion som holder mål til å gjeste et så populært og prestisjetungt arrangement som Copa del Rey-finalen? For sin egen del og alle involverte generelt, burde det spanske fotballforbundet komme med en løsning som er langt gunstigere enn den er i dag. Da kan den håpløse, evinnelige debatten endelig ta en pause, og man kan begynne å fokusere på det som det hele i bunn og grunn handler om — hvem som vinner Copa del Rey 2015.
Foto:Martin P. Szymczak(Flickr)