Når Villarreal stod på andre halvdel for tredje gang på få uker var det duket for returoppgjør i Copa del Rey, og kampen om å få spille finale. Her er vurderingene:
ter Stegen (7): En liten tabbe fra ter Stegen sist cup-kamp var ikke nok til å stresse tyskeren. Keeperen står en solid første omgang og er sammen med Piqué den eneste der bak som holder noenlunde stand i en kaotisk periode. Flere gode redninger og trygg med ballen i beina, til tross for noen litt rotete utspill av og til. Står en god andre omgang også, og virker som en mann å stole på både i cupturneringene i år, men spesielt også for årene som kommer.
Montoya (5): Skruknotter er ikke nødvendigvis standard redskap under fotballskoene til Montoya, og på det klissvåte, såpeglatte underlaget på El Madrigal sklir han flere ganger i første omgang. Virker litt stresset av å måtte gjøre en kanonbra innsats for kanskje å gi seg selv en siste sjanse til spilletid på dette laget, men får heller ikke mye hjelp fra de bakre rekker hos Barcelona før pause. Kun Piqué kommer reddende til i flere tilfeller. Har i likhet med resten av laget bedre kontroll etter pause, men blåste vel ingen av banen med sin opptreden i kveld.
Piqué (8): Piquenbauer er tydeligvis stinn av selvtillit og viser både ro med ballen og stor spillforståelse om dagen. Redder sine forsvarskollegaer og spesielt Busquets ved flere tilfeller før pause og er Barcelonas eneste gode defensive spiller frem til hvilen. Fortsetter storspillet etter pause, og bidrar til at Barca får mer kontroll med ballen i laget. Vinner enten dueller på fysisk styrke, fotballforståelse eller erfaring, og når han tidvis kombinerer alle disse faktorene er han akkurat den stjernestopperen Barcelona ropte desperat etter sist sommer.
Mascherano (6): Mascherano spiller tidvis meget godt som midtstopper selv om han utvilsomt er best som anker på midtbanen. De kampene han ofte sliter som stopper er når det pumpes innlegg på innlegg inn i boksen mot et uetablert Barca-forsvar. Nettopp slik ble den første omgangen mot et aggressivt og innleggsvillig Villarreal, og Mascherano er sammen med Alba skyld i baklengsmålet like før pause. I tillegg kommer de gulkledde til altfor mange store sjanser grunnet tidvis kaotisk forsvarsspill. Flyttes opp som anker på midtbanen etter skaden på Busquets, og klarer seg langt bedre der. Redder litt av inntrykket med en godkjent halvtime etter hvilen, og får en assist på Suarez sitt flott raid og scoring.
Alba (5): Alba har gjennom hele året vært stabilt god hjemover og kanskje aller ivrigst fremover i banen. De første førtifem minuttene på El Madrigal var lynbacken knapt over midtbanen, og litt av grunnen til det er hjemmelagets intensive høye press i samsvar med Barcas rufsete spill. Glipper totalt i markeringen av tidligere Barca-gutt Jonathan Dos Santos som enkelt smeller inn utligningen like før pause. Alba sliter også tidvis med fotfestet men klarer seg noe bedre enn backmakker Montoya. Har full kontroll etter pause, men bidrar med uvant lite i angrep. Har kanskje fått beskjed om å ligge dypt for å demme opp for eventuelle kontringer, og bør i så fall få skryt for å ha holdt hodet kaldt i heksegryta på El Madrigal.
Rafinha (5): Rafinha er igjen å se på Barcas midtbane fra start sammen med Iniesta. Man skulle nesten tro at den ene er den andres tiltenkte arvtaker, men med to slepne teknikere på midten og en mildt sagt famlende Sergio ble Barca tidvis overkjørt på midtbanen. Aggressivitet, press og intensitet var langt høyere hos hjemmelaget før pause, og det kunne nesten kun gå bedre i andre omgang. Etter en drøy time med nesten sinnsyk aggresjon får endelig Villarreal sitt røde kort, og da faller både tempo og press. Rafinha og co. får mer ballbesittelse og plass med ballen, og plutselig passer det glimrende å ha to ballvirtuoser på midtbanen. Godkjent kamp av Rafinha uten å imponere voldsomt.
Busquets (3): Sergio Busquets har ofte dager hvor han spiller glimrende men knapt er synlig. I dag var det dessverre motsatt. Flere grove pasningsfeil, håpløse ballmiss og elendig duellspill ble forsterket av at også han sliter med fotfestet i viktige situasjoner, og markeringen er heller ikke mye å skryte av. Spiller sin svakeste kamp på svært lenge før han forsyner seg av den øverste ringen på uflakskransekaka i dét han blir kvestet og forsvinner ut på båre. Ankelen sto som en L og Busquets skrek av smerte – grusomme bilder. Nøyaktig omfang av skaden får vi neppe vite før etter undersøkelsene på sykehus, men vi følger opp dette tett. En kamp blekkspruten gjerne må glemme, på alle måter.
Iniesta (6): Etter en lengre periode med manglende magi og illusjonist-preg har den godeste Iniesta begynt å finne formen den siste tiden. Preges nok av at Villarreal er dobbelt så aggressive som et forfjamset bortelag i den første omgangen, men gjør sine saker bra når han først involveres. Holder på ball i trange situasjoner og spiller laget ut av potensiell trøbbel gang på gang. Utover i andre omgang blir det følgelig mer rom og da trives Iniesta fint med å slå trygge pasninger og holde ballen i laget. Driblefanten blir vitne til en rekke grisetaklinger og holder kanskje noe tilbake på grunn av frykten for nye skader, men absolutt en godkjent kamp av Andres.
Suarez (7): Før pause er det ikke mange Barcelona-spillere som får nakkehårene til å reise seg i beundring, men Suarez imponerer i hvert fall stort med sin enorme arbeidsinnsats. Han løper utrettelig og stresser det aggressive hjemmelaget, og de få gangene Barcelona bryter ballen i gunstige situasjoner er det Suarez som står bak. Kommer på et glimrende løp i starten av kampen hvor han siden vrir flott over hele banen til Messi, som igjen serverer Neymar til 0-1. Etter pause fortsetter Luisito å rive i motstanderne og når muligheten først byr seg er han nådeløs alene med keeper Asenjo, runder sisteskansen og triller ballen kontrollert i det tomme buret. 1-2 målet drepte alt av gjenværende håp hos den allerede lekkende ubåten, og kanskje bidro scoringen til å roe temperaturen et par knepp, fra infernalsk til hissig. Ny meget god kamp av superspissen.
Messi (8): I starten av kampen har Messi noen pasninger som er så vanvittig imponerende at man rett og slett sliter med å se rommene selv fra tv-kameraenes fuglevinkel. Allikevel spotter denne orakelgutten lukene fra ca 160cm over gressmatta. Nydelig assist på Neymars første scoring og kunne fort hatt både to og tre assist før pause. Har også noen spede forsøk selv, men er ikke så hissig på mål selv i kveldens kamp. Messi holder også en del tilbake i duellene da han ikke vil pådra seg alvorlige skader nå like før Barcelonas viktigste kamper av året. Fortsetter som boksåpner utover i kampen, men når avansementet er så tydelig avklart så er det heller ingen grunn til å sløse med kreftene. Ingen sensasjonskamp av Messi sett med hans øyne, men en ny meget god kamp sammenlignet med vanlig «dødelige».
Neymar (8-BB): Etter en periode med det Barca-fans og medier kaller måltørke, er heldigvis Neymar tilbake på scoringslisten i kveldens oppgjør, både én og to ganger. Allerede etter tre minutter er den fotrappe brasilianeren frempå og volleychipper inn Messis geniale fremspill på en måte som nesten gir deja-vu. Nok en gang viser han fullstendig ukontrollert kontroll i avslutningsøyeblikket og ballen daler inn i nettmaskene bak en utspilt Asenjo. Flere stygge taklinger og grove sammenstøt senere, og knapt frispark eller kort fra dommer, så er det naturlig at Neymar blir noe reservert. Men etter pause kvestes han igjen bakfra og endelig straffes også forbrytelsen med korrekt rødt kort. Ny viktig inngripen av Neymar, som både dreper kampen og skaffer etterlengtet ro og kontroll i et for dagen halvstresset Barca-lag. På tampen er han også frempå med hodet etter et nydelig fremspill av Xavi, og punkterer kampen til 1-3. Når han i tillegg til så mange matchavgjørende involveringer også jobber glimrende hjemover i flere tilfeller og stopper potensielle målsjanser imot, så belønnes han fortjent med BB-prisen i kveldens oppgjør. Neste cupkamp er finale.
Innbytter:
Mathieu (5): Kommer inn for en skadet Busquets, og danner stopperpar med Piqué som samtidig sender Mascherano frem som midtbaneanker. Har ikke mange viktige involveringer noen av veiene, men
så hjelpes han trolig av at Mascherano takler DM-rollen bedre enn skadde Busquets akkurat i denne kampen, og det blir dermed mer ro og kontroll i Barcas forsvar utover i kampen. Etter det røde kortet og Villarreal reduseres til ti mann blir det mest en kamp mot klokka, og for å unngå å slite seg ut eller gjøre store tabber. Spiller en finfin kamp, helt på det jevne, og ville sannsynligvis vært et bedre valg på stopperplass fra start mot den gule ubåten som pumpet innlegg fra flankene i stor stil.
Xavi (6): Kommer inn for Rafinha en drøy halvtime før slutt, og vi får igjen gleden av å se Iniesta og Xavi sammen på banen. El Maestro entrer matta på et gunstig tidspunkt, like etter hjemmelagets utvisning, og får følgelig både rom og tid til å tre sine veloverveide pasninger. Like før dommer takker for seg rekker spanjolen å tre en nydelig pasning gjennom til Neymar som ekspederes på upåklagelig vis, og Xavi noterer seg dermed for en flott assist. Virker både fotrapp og pigg, og vi håper å se mer av midtbanestrategen i kampene som kommer.
Rakitic (5): En utslitt Mascherano får et kvarters ekstra hvile da kroaten overtar. Rakitic rekker ikke å sette noe gigantisk preg på kampen da begge lag i praksis har begynt å tenke på kampene som kommer. Gjør ingen store feil, og spiller akkurat nok til å rekke å beholde karakteren han får når han entrer gresset. Hans aggressive spillestil og utrettelig arbeidsmoral kunne kanskje vært å foretrekke før pause når Barcelona tidvis ble løpt ihjel på det glatte underlaget, men en meget sterk borteseier mot et imponerende sterkt Villarreal.