I dag kom den forferdelige beskjeden vi alle fryktet å høre. Tito Vilanova har gått bort etter flere års kamp med kreft.
Tito Vilanova kjempet mange kamper, men tapte i dag den aller tøffeste. Slik husker vi Tito.

1968-2014

Francesc Vilanova i Bayó var en ekte Barcelona-gutt. Som katalaner ble han en del av La Masia i 1984. Samme året som, Pep Guardiola, som senere skulle bli en av hans beste venner. De to var del av ett av La Masias mest suksessfulle lag. Tito ble riktignok ikke en altfor god fotballspiller, men han skulle senere sette sine spor i klubben, på en annen måte.
Etter å ha lagt opp som spiller, tok Vilanova over Barcelona U15-B. Laget inneholdt fremtidige stjerner som Piqué, Cesc og Messi. Spillere han var med på å forme som stjerner, og som skulle bli hans disipler noen år senere. Etter å ha trent flere mindre klubber, returnerte Tito til Barcelona i 2007. Som assistenten til Josep Guardiola. Sammen skapte de et sterkt B-lag, som rykket opp. Et andrelag, som den dag i dag, bærer fruktene av satsingen de to kameratene startet.
Året etter skulle duoen ta fatt på Barcelonas førstelag. Lite visste de da at de sammen formet tidenes beste fotballag. Og i løpet av fire år vant de gode kameratene 14 titler! 27. april 2012 ble Tito Vilanova bekreftet som Barcelonas nye førstelagstrener den kommende sesongen.
Tito var kjent for sin fantastiske personlighet, og vinnermentalitet. Han var opptatt av strategi, og en stor supporter av ballbesittende fotball, kombinasjonsspill og angrepsfotball. Dette skulle vise seg å stemme, for i sin eneste sesong som førstelagstrener, så endte Barcelona på førsteplass i La Liga. Med hele 100 poeng! 15 poeng foran erkerivalen, Real Madrid! Laget ledet serien gjennom alle de 38 serierundene.
Laget satte rekord i antall scorede seriemål, med 115 scoringer! Barcelonas 22 ligatittel vil bli husket som Tito og Abidals tittel, og vil aldri bli glemt.

Den forferdelige nyheten

Før alt dette, mens Tito fortsatt var assistenten til Pep, fikk han en forferdelig beskjed. Han hadde kreft i halsen. Datoen for denne beskjeden var 22. november 2011. Etter å ha overvunnet kreftsykdommen tok Tito fatt på den tøffe jobben som førstelagstrener, men bare noen måneder inn i sesongen, fikk han den hardtslående beskjeden igjen. Han hadde fått tilbakefall på kreften, og Jordi Roura måtte steppe inn som førstelagstrener en periode.
Etter enda en gang å ha beseiret ondskapen selv, var det en noe preget Vilanova som ledet Barcelona den siste tiden av forrige sesong. Han ledet klubben til ligagull, men den 19. juli fikk Barcelona nok et slag i ansiktet da ekspresident, Sandro Rosell, fortalte at Tito Vilanova nok en gang hadde fått tilbakefall, og var nødt til å gi seg som Barça-trener.
Guardiolas perfekte erstatter ble av helsemessige årsaker tvunget til å gi seg som trener. Og bare ti måneder senere sa Tito Vilanova farvel for siste gang, etter en svært tøff uke. En uke hvor han ble hasteoperert, men likevel måtte gi tapt for sykdommen.
Tito Vilanova vil bli husket som den eneste i Barcelonas historie til å nå 100 poeng i sin første sesong. Han var også den første som stilte med et lag kun bestående av spillere som hadde gått gradene i La Masia.
Hvil i fred, Tito. Våre tanker går til deg og dine nærmeste.

Leave a Reply