Målscorere: David García (OSA) Pedri, Rapinha BAR

Skudd: 15 – 9

Gule kort: David García, Moncayola, Torró, Cruz (OSA) A. Balde, J. Alba (BAR)

Røde kort: Lewandowski, Piqúe (BAR)

Ballbesittelse: 47 – 53 %

En stor sjanse for Barça til å garantere tabelltoppen før VM-pausen bød seg tirsdag kveld etter at Rayo Vallecano senket sin byrival og regjerende seriemester Real Madrid sent mandag. Og seier i trykkokeren i Pamplona ville bety fem poeng ned til de helhvite, riktignok med én kamp mer spilt.

Det kunne ikke startet særlig verre enn det gjorde. Hjemmelaget tok opp kampen direkte fra start og lot ikke til å respektere gjestene fra Barcelona. Det høye presset stresset et Barça som ikke fant rytmen og jobben til Osasuna fikk raskt resultater på et hjørnespark, der David García fikk kjempet seg til plass og headet inn 1-0. Målet ble undersøkt av VAR, og selv om det var høyest tvilsomt om taklingen på Marcos Alonso var av det lovlige slaget, lot dommer Gil Manzano målet stå.

Barcelona slet med å etablere seg offensivt mot de hardkjempende Osasuna-spillerne og frustrerte angrepsrekka. Lewandowski, som har vært en bauta offensivt med sine 14 ligascoringer hadde en dårlig dag på jobben, og fikk ikke mange minuttene på banen i kveld. Med gult kort fra før løp han inn en motstander og fikk korrekt idømt sitt andre gule, og dermed marsjordre. Oppgaven som ventet Barça var blitt endra tyngre.

Til tross for en mann i overtall hadde forsvarsrekken og ter Stegen brukbar kontroll på det som kom, og Barcelona kjempet seg sakte, men sikkert inn i kampen. Om starten på kampen var dårlig, var starten av andre omgang av det mer heldige slaget. Et angrep startet av en formsterk Alba ender etter litt klabb og babb i føttene på Pedri inne i feltet og resulterer i en veldig viktig utligning. På dette tidspunktet var allerede Barcelona redusert med enda en mann med rødt kort. Gerard Piqúe kranglet på seg det røde fra sin plass på benken og avsluttet sin strålende, lange karriere med rødt kort.

Det var tydelig at de resterende Barcelona-spillerne begynte å slite med et blodtørstig hjemmelag. Chimy Avila var nære på med et langskudd og overtaket spillemessig begynte å bikke Osasunas vei. Xavi tok grep da Christensen fikk kjenning med en skade og byttet ut dansken for Gavi, og flyttet Frenkie de Jong ned i en dypere rolle. Inn kom også Rapinha og Ansu Fati for henholdsvis Dembéle og Ferran Torres.

Med friskere ben de siste 20 minuttene måtte Barcelona forsvare seg dypt og satse på kontringer. Osasuna var farlig frempå og nære scoringer flere ganger, men det var heldigvis i motsatt ende at det skulle smelle. De Jong sendte en fantastisk hovmesterpasning, som bakerste utespiller, i det store bakrommet til Rapinha som i ren Dani Alves-stil ekspederte pasningen i en bue over Aitor i hjemmelagets mål.

1-2! Tid for å berge en seier som kan vise seg å bli svært viktig for både moralen i laget, men viktigst i racet for å vinne årets La Liga.

Kampens høydepunkt:

1-2 Rapinha, assistert De Jong. Mot spillets gang og ingenting tydet på at Barça skulle klare 3 poeng. Fantastisk scoring og et riktig øyeblikk for gåsehud.

Kampens nedtur:

Robert Lewandowski: Som en av de mest rutinerte, og en av lederne i laget kan ikke Lewandowski kløne til seg to gule kort og utvisning. Det er ingen spillere som er verre å miste.