Det er klart for finalen i Copa del Rey og det er turneringens to største klubber som møtes.
I går la vi ut en sak om de foregående møtene mellom de to klubbene i Copa del Rey-finalen opp gjennom historien. Barcelona og Athletic har møttes i finalen hele åtte ganger tidligere, og du kan se hvordan hver av finalene endte her.
Det er turneringens to største klubber i historien, der Barcelona har løftet trofeet 30 ganger, mens Athletic Club har 23 trofeer. Noen vil kanskje også se ironien i at en klubb fra Catalonia og en fra Baskerland er de to klubbene som har vunnet kongens cup flest ganger.
Det vil også være Athletic Bilbaos andre cupfinale på to uker. De kom seg til finalen i 2020, men på grunn av covid ble den spilt 3. april 2021. Der vant Real Sociedad 1-0 etter en straffe fra Oyarzabal. I starten av sesongen spilte Barcelona og Athletic en supercup-finale og der gikk det som det måtte gå da Barcelona startet sesongen usedvanlig svakt, og Athletic vant 3-2.
En annen kuriosa er at Barcelona vant en fianle i 1925 på La Curtuja, men har siden tapt alle sine tre finaler på stadion i Sevilla. Den tendensen må snus i morgen kveld.

Veien til finalen

FC Barcelona
Begge lagene har spilt fem kamper i sesongens Copa del Rey. Barcelona startet borte mot Cornella, der det måtte ekstraomganger til. Dembélé og Braithwaite gjorde at kampen endte 2-0 og Barca slapp med skrekken.
Også i neste runde skulle det bli spenning. Rayo Vallecano tok ledelsen etter 63 minutter, men Messi og de Jong snudde kampen og Barca tok seg videre med 2-1.
Heller ikke i kvartfinalen skulle vi få slippe dramatikk. Granada ledet 2-0 og det så ut til å bli tap for Barca, men i det 88. minutt scoret Griezmann, før Alba utlignet tre minutter på overtid. I ekstraomgangene ble det målkalas. Griezmann, Vico og de Jong scoret hvert sitt mål på åtte minutter, som gjorde at sluttresultatet ble 3-5 fordel Barca. Dette ble på mange måter kampen som viste at Barcelona-laget hadde begynt å kjempe litt igjen.
I semifinalen ble det også tøft, og her fikk vi se første tegn til taktikk-skifte hos Koeman. I første oppgjør mot Sevilla ble det et 2-0 tap, men i det andre oppgjøret var det kun ett lag på banen. Barcelona stilte om til 3-5-2 som gjorde at Sevilla ikke ante hva de skulle gjøre. Barcelona vant kampen 3-0 etter scoringer av Dembélé, Piqué og Braithwaite og har siden holdt seg til denne formasjonen.
Athletic Club
Laget fra Bilbao startet sin Copa-sesong på partyøya Ibiza, der det ble en 1-2 seier med den avgjørende scoringen på overtid av Unai Nunez.
Også i neste kamp mot Alcoyano slapp Athletic inn det første målet og måtte snu kampen til 2-1. Villalibre og Williams på scoringslisten.
I kvartfinalen ble det ordentlig spenning da de møtte Real Betis. Athletic og García utlignet fire minutter på overtid og kampen gikk til straffespark. Der ble det riktignok klasseforskjell, da Athletic scoret på fire, mens Betis bare klarte å sende ett av sine i mål.
I semifinalen trakk de Levante, og også her slapp de inn det første målet i begge kampene. En vond vane Athletic har vist denne sesongen i Copa del Rey. Etter ekstraomganger i den siste kampen tok Athletic seg videre med 3-2, etter scoringer av Martinez, García og Berenguer.

Lagnyheter

Barcelona og Koeman har valgt å ta med seg alle spillerne, med unntak av Coutinho, som ikke er i Spania for øyeblikket. Det betyr at det er en spillergruppe på 26 mann som reiser til Sevilla.
Ter Stegen, Dest, Piqué, R. Araujo, Busquets, Griezmann, Pjanic, Braithwaite, Messi, O. Dembélé, Riqui Puig, Neto, Lenglet, Pedri, Trincao, Jordi Alba, Matheus, S. Roberto, F. De Jong, Ansu Fati, Umtiti, Junior, Iñaki Peña, Ilaix Moriba, O. Mingueza og Arnau Tenas.
Både Neto og Ansu Fati er fortsatt ute med skader, men reiser med laget til finalen. Piqué ble ryktet klar, men har slitt denne uken med kneet sitt, og det er fortsatt usikkert om han spiller eller ikke. Det ryktes også at Koeman skal ha vært svært skuffet over Dest sin innsats i forrige kamp, og skal vurdere å spille 4-3-3, med Mingueza eller Roberto på høyrebacken. Så gjenstår det å se om disse ryktene stemmer eller ikke.
Athletic har også to spillere som er garantert ute. Det er Oier Zarraga og Peru Nolaskoain. Det betyr at troppen til Marcelino ser slik ut:
Unai Simón, Jokin Ezkieta, Iago Herrerín, Jon Morcillo, Unai Nuñez, Iñigo Martínez, Yeray Álvarez, Mikel Vesga, Ibai Gómez, Unai López, Iñaki Williams, Iker Muniain, Álexenguer , Dani García, Iñigo Lekue, Oihan Sancet, Yuri Berchiche, Óscar de Marcos, Asier Villalibre, Ander Capa, Raúl García, Mikel Balenziaga, Iñigo Vicente og Unai Vencedor.
Marcelino valgte å hvile flere av spillerne sine i helgens oppgjør mot Alaves som endte 1-1, noe som betyr at det er en uthvilt spillergruppe som reiser fra Bilbao.

Fem siste

Det er ofte veldig jevne oppgjør mellom disse to klubbene og spesielt på hjemmebanen til Athletic har Barcelona slitt de siste årene. Det klarte Koeman å gjøre noe med, da Barcelona gjestet San Mames og vant 2-3 i januar. Over de siste fem kampene er det helt likt mellom klubbene. Det står 4-4 i målforskjell og hvert av lagene har vunnet to kamper hver, mens en endte uavgjort.
Athletic Club – Barcelona: 2-3
Barcelona – Athletic Club: 1-0
Athletic Club – Barcelona: 1-0
Athletic Club – Barcelona: 1-0
Athletic Club – Barcelona: 0-0
Det kan også være verdt å huske sist finale mellom de to klubbene (2015), der Messi scoret et fantastisk mål og Barcelona vant 3-1.
Hvem: Athletic Club – FC Barcelona.
Hva: Copa del Rey, finale.
Hvor: La Curtuja, Sevilla.
Når: Lørdag 17. april, kl: 21.30