Som et ledd i vår opplading til lørdagens storkamp har vi sett på hvordan det gikk da Barcelona besøkte Real Madrid for fem, ti og femten år siden.

Ronaldinho får stående applaus

Real Madrid 0–3 FC Barcelona
19. november 2005
For femten år siden hadde Barcelona det som skulle bli klubbens beste sesong under Frank Rijkaard. I tillegg til å vinne Champions League-finalen i Paris på selveste 17. mai, vant laget også ligaen denne sesongen. Kanskje det største høydepunktet i ligaen kom da Barcelona tok turen til hovedstaden og nedsablet sin argeste konkurrent på dems egen hjemmebane.
Anført av trioen Ronaldinho, Eto’o og Messi dominerte Barcelona banespillet. Først plukket Eto’o ballen fra Messi og tuppet katalanerne i ledelsen. Deretter var det Dinho-show. I tillegg til å ha flere stikkpasninger, driblinger og andre lekkerbiskner skulle Ronaldinho stå for to mål, begge i den andre omgangen.
Ved det første mottar han ballen på venstresiden, fosser mot Sergio Ramos som blir liggende på bakken i det Dinho suser forbi han, trekker seg rundt Iván Helguera og hamrer ballen i nærmeste side, bak en måpende Casillas. Mål nummer to var av samme sorten. Denne gangen får Ronaldinho ballen høyere opp i banen, men setter like fullt på turboen, trekker seg på utsiden av Ramos, og setter ballen iskaldt mellom beina på en utrustende Casillas. Dominansen til Ronaldinho denne novemberkvelden var så stor at hjemmepublkum gav han stående applaus etter mål nummer to, og kampen huskes som en av de aller beste kampene i Ronaldinho sin karrere.
Ronaldinho vant gullballen for kalenderåret 2005.

To straffer på Bernabeu

Real Madrid 1–1 Barcelona
16. april 2011
Også denne sesongen vant Barcelona både ligaen og Champions League. Ronaldinho var borte, drakt nummer ti hadde gått til Messi, som etter sesongen vant sin tredje gullball på rad.
Dette året huskes nok el Clásico på Bernabeu best som den første i en rekke på fire oppgjør mellom lagene på kun 17(!) dager. Tre dager etter ligakampen på Bernabeu møttes lagene i cupfinalen, som Madrid vant etter en Ronaldo-scoring i ekstramomgangene. Så fulgte dobbeltoppgjøret i Champions League-semifinalene, hvor Barcelona vant 2-0 hjemme og 3-1 sammenlagt.
Ettersom ligakampen på Bernabeu var den første mellom lagene — og at ligaen så godt som var avgjort — bar kampen preg av at hverken Mourinho eller Guardiola ville røpe sine taktiske planer inn mot de andre oppgjørene, og kampen står nok tilbake som den minst underholdende av de fire. Lagene fikk etterhvert hver sin straffe som selfølgelig ble satt i mål av hendholdsvis Messi og Ronaldo.

Sparkingen av Benítez

Real Madrid 0–4 Barcelona
21. november 2015
Før oppgjøret på Bernabeu denne sesongen hadde lagene hatt en vidt forskjellig oppstart til sesongen. Barcelona hadde nettopp vunnet sin andre trippel, og duoen MSN hadde scoret utrolige 122 mål sesongen før — til tross for at Suárez ikke satt sitt første før halvveis inn i sesongen. Real Madrid hadde på sin side ansatt Rafa Benítez, som skulle bygge opp Real Madrid bakfra i sitt forsøk på å gjenerobre den spanske fotballtronen.
Kampen som forløp seg på Bernabeu denne november-ettermiddagen så nesten ut som en parodi. De ellers offensive Real Madrid-spillerne lå nesten snorrett i 4-5-1 i forsvar, og Barcelona fikk gang på gang træ seg igjennom midtbanen til hjemmelaget. Undertegnede bodde selv i Spania og så kampen på pub hvor flere Madrid-supportere spurte om spillerne demonstrerte mot Benítez’ defensive spillestil, da laget umulig kunne være så dårlige som banespillet tilsa.
Barcelonas første mål kom etter at høyrekant Roberto(!) slo en stikker til Suárez, som med utsiden av foten skrudde ballen rundt Navas og i hjørnet nede til venstre. Fem minutter før pause fikk Neymar en stikker av Iniesta, og brasilianeren satt ballen via Navas og i mål.
Andreomgangen fikk en brå start. Syv minutter ut blir Suárez spilt opp, og legger hærlig igjen ballen til Iniesta som kommer i 110 og banker ballen opp i høyre vinkel. Kvarteret før slutt fikk kampens store mann, Suárez, sette spikern i kista, og istedenfor å ta med seg Neymar som kom susende til venstre valgte el Pistolero å lobbe ballen over Navas.
Benítez fikk riktignok fortsette i Madrid en stund til, da laget tross alt hadde hengt med i ligaen, samt vant sin Champions League-gruppe, men mange mistet nok troen på Prosjekt Benítez etter tapet i el Clásico. Fjerde januar var det dog slutt, og assistent-trener Zidane tok over laget og førte de til sier i Champions League. Barcelona på sin side så seg aldri tilbake i ligaen og endte opp som både serie- og cupmester.
Kan Barcelona følge opp suksessen fra fem, ti og femten år tilbake, eller blir Madrid for sterke på lørdag?