Ikke uventet ble Ronald Koeman presentert som Barcelonas nye trener. Men hva vil Koeman utrette? Martin Sørensen kommenterer:
Det var helt klart at det kom til å skje endringer i Barca etter det horrible tapet for Bayern i kvartfinalen på fredag. Ikke fordi det nødvendigvis vil lede til noe. Men fordi Bartomeu er for hardt presset til å sitte stille i båten — en båt som lekker i alle bauger og kanter.
Det beste hadde vært om Bartomeu selv hadde gått. Det er under hans ledelse et av de beste fotballagene verden har sett har blitt til en fattig kopi av seg selv. Det som burde vært en Nike Vapor Match-drakt har blitt til en billig Tyrkia-kopi til ti euro.
Bartomeu sin styrke skulle være det økonomiske, og klubbens verdi om en sponsorfri hjemmedrakt ble kastet for vinden — atpåtil for menneskerettighetsbrytere fra Qatar. Kun Sergi Roberto har kommet opp fra akademiet og blitt en fast bidragsyter — et akademi som lenge har vært selve juvelen i klubben. Og pengene og kommersialiseringen som har kommet inn har blitt pisset bort på spillere som ikke passer klubbens spillestil, på feite kontrakter som gjør de «umulig» å selge.
Nå står klubben med en aldrende spillerstall som trengs å fornyes, midt i en pandemi, med en økonomi som må gå i pluss for at Bartomeu og co. ikke skal stå personlig ansvarlig når de går av etter neste presidentvalg.
Dette er arbeidsvilkårene til Ronald Koeman.

Får trolig kun ett år

Jeg sier når Bartomeu går av, fordi dette er ikke en situasjon Bartomeu kan redde seg ut av. Flere av klubbens medlemmer så seg blinde på trippelen da de gikk til valgurnene i 2015, og Bartomeu ble tross mye kritikk gjenvalgt som president. Nå kan ikke Bartomeu selv bli valgt etter å ha sittet i to perioder, etter at Sandro Rosell måtte trekke seg i 2014. Med klubbens situasjon klarer jeg ikke å se for meg at noen fra hans styre kan vinne mot visjonæren Victor Font eller suksesspresidenten Joan Laporta.
Begge presidenter har knyttet seg til nye trenere, Font til Xavi, og Laporta til Pep, uten å utelukke Xavi. Derfor tror jeg Koeman kun får ett år, nesten uavhengig av hva han foretar seg.
Victor Font, som etter mitt inntrykk virker å være i førersetet, lurte også undrende på hvorfor Koeman sier ifra seg landslagsjobben i Nederland, og bekreftet at Xavi er en del av hans planer dersom han vinner presidentvalget.

— Man kan skjønne at Koeman ønsker å komme til Barca, men det er synd at det skjer under disse omstendighetene. Han har kommet til et prosjekt uten struktur og uten fremtid. Det er en risiko han burde unngått. Dersom vårt kandidatur vinner vil vi ikke velge han.

Font har vært klar på at Xavi er hans mann, og bekreftet dette i dag, selv om Koeman ikke en gang har påbegynt jobben.

— Jeg har ikke signert noen kontrakt med Xavi. Men prosjektet vårt er basert rundt han, og han vil være en stor del av det.

Så hvorfor takker Koeman ja til denne jobben?

Drømmeklubben

Trolig tenker at Koeman at dette er en mulighet som kun kommer én gang. Koeman er nå 57 år gammel. Dersom Victor Font vinner får Xavi trolig flere år på å reformere Barcelona. Er han suksessfull kan han sitte i klubben lenge. Og når han er ferdig i klubben, er Koeman da tilgjengelig?
Fotball har vist at timing er alt. Pirlo har uttalt at han hadde krabbet til Barcelona for å spille for Pep, men fikk ikke dra i 2010. Året etter gikk han gratis til Juventus. Joshua King var så og si klar for United i januar, men tross et nedrykk som svekker Bournemouth sin posisjon har det vært stille på ryktefronten kun seks måneder senere.
Kanskje er dette Koeman sin eneste sjanse på drømmejobben. Og det er nok definitivt hans eneste sjanse til å jobbe med tidenes beste fotballspiller. Sånn sett er det vanskelig å kritisere Koeman. Men hva vil han få til? Hvordan vil han bli husket?
Jeg ser tre scenario for Koeman:
1. Det alle culés frykter; at laget er for gammelt, at den økonomiske situasjonen forhindrer forsterkninger. Og at laget forsetter en nedadgående trend. Det er vanskelig å skrive de neste ordene, men kanskje er Koeman Messi sin siste trener i Barcelona. Han får sparken når Font/Laporta vinner, og blir en ny Setién.
2. Han får laget til å prestere på sitt maks, gitt situasjonen. Kanskje han gir Madrid kamp om ligagullet, kanskje til og med vinner ligaen. Ikke utenkelig da hverken Madrid eller Barca er hva de var for et par år siden (jeg holder fremdeles Madrid som et sterkere lag per dags dato). Men det er vanskelig å se for seg at dagens lag vinner Champions League. Tross gode resultater må han gå, men han kan gå med hodet hevet, når Font erstatter han med Xavi.
3. Han gjør det utenkelige, og vinner Champions League. Jeg tror dette er hans eneste måte å beholde jobben. Gjøre seg så populær blant spillere og fans at en ny president ikke kan sparke han. Med slike resultater vil det bli vanskelig å erstatte han med en trener uten europeisk topperfaring. Selv om han snudde rundt på Nederland på noen måneder tror jeg dette er en så og si umulig oppgave.
Av de tre utfallene ender kun det siste som gjør at han trener Barcelona i august 2021, slik jeg vurderer det. Ved alternativ to kan han i det minste gå med hodet hevet, og vite at han gjorde det beste han kunne, i det som virker å være drømmejobben hans. Likevel kan han være ferdig i Barcelona innen Nederland spiller EM neste sommer, en mulighet han nå sier fra seg.
Vil det da være verdt det?