Denne kronikken er skrevet av Josep Maria Casanovas i Sport. Vi har valgt å oversette den fordi den inneholder mye av det som går igjen i tankene hos flere Barcelona-fans.
Alarmklokkene ringer. Kritikken rettet mot Josep Maria Bartomeu vokser seg stadig større, og blir kraftigere for hver uke som går. Barca-fans har nok en gang bedt han om å fratre. Laget prøvde, men klarte ikke gjøre jobben mot Athletic. Alt som skjer i Barca er et resultat av dårlig ledelse i det sportslige sekretariatet.
De har mistet kontroll, gjort mange feil og er ikke kapable til å få det sportslige toget på skinner igjen etter en serie av kostbare feil. Presidenten kan ikke lenger argumentere for sin posisjon.
Hvis laget ender opp uten titler denne sesongen, vil ikke et presidentvalg komme raskt nok [neste års presidentvalg kan bli fremskyndet til etter inneværende sesong]. Det føles som om Barca raskere og raskere nærmer seg enden av en syklus. Det har blitt gjort så mange feil at det ikke lenger finnes et annet valg enn en stor overhaling, og kickstarte et nytt prosjekt.
Det er trist å si det, men Messi er nødt til og fungere med en gjeng overbetalte spillere. Hadde det ikke vært for den argentinske stjernen, ville Camp Nou ha eksplodert for lenge siden. Leo har sett seg lei av inkompetanse. Han vil ikke forlate klubben i slutten av sesongen, men de skamfulle kommentarene fra Abidal hjelper ikke på.

En grufull siste måned

Det har vært en måned som går rett i glemmeboka for Barca. En berg og dalbane av skuffelse, løgner og fake news. Tiende januar tapte laget for Atletico Madrid i den spanske supercupens semifinale, som ble spilt i Saudi Arabia. Ernesto Valverdes tid i klubben var over uten at klubben på forhånd hadde en ny manager klar. De prøvde å bringe Xavi hjem fra Midtøsten, spurte Koeman om å ta over, og snakket til og med med Pochettino, som ikke en gang gadd å besvare henvendelsen.
Så kom Setién. En mann som gledelig valgte å forlate «sine» kuer for å ta over på Camp Nou. De jaktet etter en spiss som kunne erstatte en langtidsskadet Suárez, men det sportslige sekretariatet maktet ikke å hente inn noen. Dagen etter at styret uttalte at de ikke kom til å signere noen, ble Trincão signert i en avtale hvor Jorge Mendes fikk syv millioner euro rett i lomma.
For å forklare den pågående situasjonen, lot styret Abidal snakke. Nok en feil begått. Kommentarene hans ble sett på som et angrep på laget, og Messi som vanligvis tier, følte seg tvunget til å slå tilbake mot sportsdirektøren. En grusom måned hvor Barca har nådd sitt absolutt laveste nivå.
Den horrible sekvensen av begivenheter ble konkludert sist torsdag. Da spilte Barca kanskje sin beste kamp under Setién, men røk likevel ut av cupens kvartfinale. Etter kampen var Messi frustrert, og dette kommer bare i rekken av alt som er foretatt av det sportslige apparatet den siste måneden.
Journalisten påpeker at kritikken ikke er rettet mot laget, treneren, men kun mot Bartomeu. Hans tid som leder blir ytterligere svakere og svakere ettersom han omringer seg med et styre som rett og slett ikke er gode nok. Den store stygge ulven er ikke lenger Valverde, men presidenten som stadig dytter seg selv inn i et hjørne han ikke kommer seg ut av.