Jeg vil bruke noen minutter på å hylle mannen som ukentlig kritiseres. Han hylles sjelden. I dag skal han få min hyllest.
Skrevet av Odd Arne Joramo
Først vil jeg ta dere tilbake til dagen da Ernesto Valverde ble ansatt, 29.mai 2017. Han overtok for Luis Enrique – mannen med den høyeste seiersprosenten som Barcelona-sjef. Noen vil si han fløt på laget Pep bygde opp. Pep er utrolig nok bare nummer to når det kommer til seiersprosent. Valverde er på vei oppover på statistikken.
Å flyte videre på et satt lag var ikke det Valverde fikk gjøre etter Enrique. Han tok over et lag i «ruiner». Store stjerner som Iniesta og Xavi styrte ikke lenger Barcelonas midtbane, og sagaen med Neymar endte opp med overgang til PSG. En relativt samlet supportergruppe så for seg en krisesesong. I Supercupen ble Barca utspilt av Real Madrid.
Hvis dere nå er med meg og sitter med akkurat den følelsen jeg tror de flest av oss satt med, så setter det resten av jobben Valverde har gjort, i fantastisk lys. Den viser hvorfor kontrakten er forlenget, og hvorfor han fortjener hyllest og ros for den jobben han leverer for Barcelona.
Valverde endret formasjonen. Barca hadde ikke mannskapet til å spille 4-3-3. Det krever mot og det krever evne til å motivere og skape tro. Laget leverte umiddelbart i 4-4-2. Det var ikke fantastisk spillemessig, men det var solid. Ledertyper stod frem og Barca spilte 29 kamper uten tap.
Plutselig så Barcelona ut som et lag som igjen kunne vinne ligaen. Og det var akkurat det man gjorde.
I utklassingsstil – 14 poeng foran Atletico Madrid –avgjort med fire kamper igjen å spille. Dessverre var det nok akkurat det som gjorde at Levante i runde 37, ga Barcelona sesongens eneste La Liga-tap.
Ingen har gått ubeseiret gjennom La Liga. Smak på den.
Tidligere i sesongen var også seieren i Copa Del Rey sikret med en overlegen 5-0 seier i finalen mot Sevilla.
Et skår i gleden i det som var en jubelsesong var oppgjørene mot Roma. Selv i hjemmekampen, som undertegnede fikk se på Camp Nou, var det noe med laget som virket utrygt. At de skulle ryke i Roma var det ingen som hadde sett for seg. Valverde kan kritiseres for denne, men et lag som Barcelona skal ikke tape der uansett hvem som er på sidelinjen – i alle fall ikke på den måten.
Uansett tar det ikke vekk prestasjonene som ble levert i 2017/2018.
Barcelona hadde en sesong langt over forventning i Valverde sitt første år.
2018/2019 startet med ny tittel i supercupen 2-1 mot Sevilla.
Laget spiller igjen 4-3-3 og Dembélé begynner å vise at han kan underholde oss.
Arthur viser at han vil bli en verdensklasse-spiller. Unge spillere signeres. Det bygges et lag for fremtiden. Real Madrid er slått i tre av fire oppgjør, hvor den fjerde ender uavgjort. Laget er klar for finale i Copa Del Rey. Ligaen ser vunnet ut allerede i mars, og en hjemmekamp mot Lyon er det som skal til for å være i posisjon for fire titler i år.
Valverde har trukket 4-2-4 ut av hatten ved noen anledninger og ved andre anledninger 4-4-2, men 4-3-3 er det vi som regel får se. Han er god taktisk, og treffer vanvittig godt med byttene. Barca er vesentlig bedre i andreomganger enn i førsteomganger. Kritiser gjerne inngangen til enkeltkamper, men ikke glem hans ord i pausene, taktiske endringer, bytter og vinnermentaliteten som er bygget opp! Jeg velger å gi han ros for det laget leverer. Å motivere et mannskap som Barcelona til og gjenskape suksess kamp etter kamp uansett motstander, det verdsettes herfra. Spesielt har jeg satt pris på moralen laget viser i kamper hvor man havner bak i målprotokollen.
Det er ikke Peps Barcelona. Det er ikke Iniesta og Xavi, men det er et kollektiv som for øyeblikket er best i verden! Det er en tittelmaskin som bygger et lag som blir bedre og bedre. Barcelona er den største favoritten til å ta hjem Champions League i år.
Gå tilbake til 2017 og spør meg igjen om jeg hadde tatt denne utviklingen, og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg hadde valgt dette. Valverde har skapt resultatmessig magi og det er spillemessig utvikling.
Jeg unner oss alle noen magiske øyeblikk i de store kampene som kommer.
Det er ingen selvfølge å være med i alle turneringer når sesongen går mot slutten.
For noen lag er sesongen allerede over, men for Barca er det nå den starter!
Visca Barca og lykke til med resten av sesongen!
Dette leserinnlegget er skrevet av Odd Arne Joramo