For å bygge opp stemningen inn mot El Clásico oppsummerer vi hvordan fjorårets kamper gikk.

Desember 2016, 1–1

På dette tidspunktet var Luis Enrique sitt Barcelona allerede seks poeng bak Real Madrid, og hadde mye å spille for. Real Madrid hadde til tider sett ut som et av de beste kolektivene i verden, men manglet spillere som Bale og Kroos. Barcelona på sin side ventet på at Andrés Iniesta skulle komme tilbake fra skade, for å hjelpe til med å hente opp forpranget til Madrid.
Kampen begynte med en jevnspilt førsteomgang, hvor Barcelona burde fått tildelt et straffespark etter hands av Carvajal. Utover en frisk start av Barcelona ble den første omgangen målløs. Kampen var en av mange kamper i fjor hvor Barcelona åpnet bra, mistet drivet i første omgang, for å så finne høygiret i andre omgang. Etter flere store sjanser etter hvilen ble Suàrez første målscorer, etter å ha stanget inn et frispark. Neymar burde fått navnet sitt på blokka, men brant flere store sjanser. Utlikningen kom etter at Sergio Ramos stanget inn en corner med et kvarter igjen å spille, etter håpløs markering fra Mascherano sin side. D. Suárez fikk muligheten til å avgjøre kampen på overtid, men brant sjansen alene mot Navas.

April 2017, 2–3

En av to store bragder av Barcelona under forrige sesong, etter 6–1 seieren hjemme mot PSG. På dette tidspunktet av sesongen var Barcelona ute av Champions League, men hadde los på serieleder Madrid. Grunnet tap mot blant annet Àlaves helgen etter bragden mot Paris måtte Barcelona vinne på Santiago Bernabeu, samt få hjelp av andre lag for å ha sjans på seriegullet. Med Madrid-seier ville gullet så og si være tapt.
Det var derfor stor glede blant de få tilreisende katalanerne da hvem andre en Messi ordnet 1–0. Casemiro, som var et vandrende gult kort på denne tiden av fjorårsesongen, utlinket før pause. Etter en jevn og sjansefattig halvtime av andre omgang eksploderte de siste 15. Rakitic ordnet 2–1 for Barcelona, før Sergio Ramos ble utvist. Med ti mann på banen klarte Real Madrid å utlikne ved innbytter James, som lenge så ut til å ødelegge gullsjansene til Barcelona. Men så skjedde det uforglemmelige.
Etter en kombinasjon i eget hjørne, fosser 6–1 helten Sergi Roberto opp fra egen bekk og lant opp i banen, før han finner Jordi Alba. På sedvanligvis sender hurtigtoget en ball 45 grader ut, hvor Messi gir D. Suárez beskjed for å holde seg unna, for å så mose ballen ned ved første stolpe. Situasjonen blir best husket for måten Messias holdt egen drakt opp for publikum på Santiago Bernabeu.

Ubeseiret mot topp åtte igjen?

Ettersom Barcelona allerede har vunnet serien vil kampen ikke spille inn på hverken av lagene sine medaljefangster. Likefullt skal det spille om det viktigste i El CLásico — æren. Felles med i fjor er Barcelona ubeseiret mot topp ni i årets utgave (de endte med 12–4–0 mot topp 9 i fjor). Forskjellen er at det er Madrid som har skuslet bort poeng mot smålag. Barcelona på sin side har en utrolig mulighet til å gå ubeseriet igjennom La Liga. Begge resultatene fra i fjor ville sørget for nettopp det.