Etter en poengmessig feilfri sesongåpning både i serie og CL, var det en vrien bortekamp mot Sporting Lisboa hvor kun seier var godt nok.
Starten av kampen ga lite målsjanser, men et balltrillende Barça som gikk en del i offside. Sporting virket absolutt ikke ufarlige, men slet innledningsvis med å bli løpende mye i mellom.
Etter snaue halvtimen kommer Barça til et par muligheter, men dessverre er det Suárez og Messi på hodet, og da blir det ufarlig.
1. omgang er et eneste stort gjesp.

Ny omgang, nye muligheter (til å sovne)

Der de første førtifem var som å se et langdrygt drama med dårlig skuespill så startet den andre omgangen mer som en middels action-film. En rask scoring, riktignok selvmål av Coates, og Barça fikk plutselig mer rom å spille i. Sporting ble progressivt mer og mer hissige ettersom svetten rant ned i øynene, og kortene haglet som kleine ukvemsord på Mandagsklubben til hjemmelagets krigere. Frustrasjonen var en periode til å ta og føle på, men dommeren var forfriskende konsekvent i kortbunken og når også Semedo fikk Barças første gule unngikk man at det kokte helt over.
Resten av kampen ebbet i grunn ut med et lite kreativt Barça og et offensivt unøyaktig hjemmelag, og når Barça ikke scorer alene med keeper i slutten av den andre omgangen så ender det 0–1 og tre nye poeng etter en skuffende bortekamp av katalanerne.

Vurderinger

Stegen: (6) Har null å gjøre i 1. omgang. Har en svak utboksing i det 67. minutt, men gjør ellers ingen store feil. Så etter rundt 70. minutter får Sporting sin største sjanse omtrent alene med Stegen fra skrå vinkel, men tyskeren varter opp med en glimrende parade selv om skuddet er noenlunde rett på mannen med hanskene.
Semedo: (4) Helt ok før pause uten å imponere noen av veiene. Har flere gode løp, men svakt sluttprodukt. Semedo har startet sesongen meget bra og har høyest snittkarakter av samtlige Barça-spillere, dog med færre kamper enn f.eks Messi og co. Dessverre er han ikke like vass i kveld mot gamle motspillere fra den portugisiske ligaen. Pådrar seg et klønete gult kort etter 68 minutter.
Piqué: (3) Har startet sesongen i samme form som Charter-Svein leverte i 71 grader Nord. Fortsetter i kveld med Pinocchio-bein i alle retninger og lager flere frispark i mot. Er treg, virker usikker i de fleste dueller, og reddes kun av et par klareringer på hodet i den første omgangen. I samsvar med at laget tar en tidlig ledelse skjerper også Piqué seg noe utover i den andre omgangen og den langbeinte Twitter-kongen har en viktig sklidende blokkering etter 66 minutter da et Sporting-innlegg så skummelt ut.
Umtiti: (6-BB) Som vanlig bedre enn stoppermakkeren, og er forfriskende trygg med ballen i beina der bak. Serverer en lekker invitasjon til taco-standen tidlig i kampen, og fortsetter med autoritet og stoisk ro. Pasningsfoten er også av meget høy kvalitet, men får ikke vist seg fra sitt aller beste i en rufsete første omgang av Barça.
Alba: (5) Havner ofte litt på etterskudd og etterlater for mye rom på kant, men gjør ingen spesielt svak første omgang. Kunne med fordel hjulpet Iniesta mer fremover i banen for å bidra med bredde, men har samtidig en lynrask Martins han må passe på hjemover så arbeidsinnstruksene har nok vært av den mer defensive sorten for den lille nøtteknekkeren.
Rakitic: (3) Langt mer bleikemiddel i toppetasjen enn ro og blikk for spillet i den første omgangen. Vi har alle sett Kroaten bedre, men også han lider av at alle de ledige rommene på banen er ved cornerflaggene og ikke på midten. Får bedre arbeidsforhold utover i den andre omgangen, og løfter seg noe, men fortsetter med enkle ballmiss og svake valg kampen gjennom. Kanskje bør han ta en tur til frisøren og fikse de blendende lokkene slik at syn og fokus igjen kan gå mot spill og motspill?
Busquets: (5) Busquets er noe bedre enn Rakitic innledningsvis, men også den langbeinte kalven har noen uvanlige pasningsfeil i oppbyggende fase. Spiller vel så mye stopper i som defensiv midtbane i starten av denne kampen og er flere ganger nede å hjelper Umtiti og en Piqué i villrede.
Roberto: (4) Helt ok første omgang av Barças verktøykasse, denne gang i ønskeposisjon på midten. Kommer ikke helt til sin rett all den tid det ikke finnes vinger i laget som evner å strekke Sportings forsvar, og midtbanen blir dermed like kompakt som Aamodt i kondomdress. Burde vært mer fremtrendende og synlig på høyrekanten i den første omgangen, men lar seg lokke inn i sardinboksen på midten og får dermed ikke brukt sine gaselleklyv. Får mer rom å boltre seg i etter Barças 1–0 scoring og trives bedre da.
Messi: (5) Fotballens Houdini slet med frimerke sist borte mot Girona og har samme problem i store deler av første omgang også i Portugal. Det faktum at Messi alene drar på seg 3-5 motspillere i samtlige angrep utnyttes ikke av et fullstendig stillestående angrep og manglende breddeløp på kant. Har en herlig luke og noen gode driblinger i den første omgangen, men blir altfor alene der fremme. Starter andre omgang med en ny god dødball pisket innover mot femmeteren hvorpå ballen spretter Barças vei og via Coates og til selvmål og 1–0 ledelse for Barça. Får en god mulighet på lisselekkerbisken fra Suárez etter 55 minutter, men blir for treg og stoppes igjen av to meget gode røykebein i hvitt og grønt. Løper svært få meter i kveld i høy hastighet, men lider også av at det knapt er rom å spille i. Ny kamp litt under vanlig Messi-nivå med flere balltap enn sjanser skapt, men kanskje har han bare en liten høstferie?
Suárez: (3) Undertegnede fikk kritikk sist for å kalle Suárez’ form for søppel innledningsvis denne sesongen, og i kveldens første omgang forsøker vi en annen retorikk. Å se Luisito spille fotball om dagen er som å se en pelikan dekket i tjære og olje, det er rett og slett nitrist. Ikke sitter løpene, farten er helt borte, hodet er helt andre steder og avslutningene er slappere enn bakendene til familien Klump i den Helskrudde Professoren. Starter heldigvis den andre omgangen med å være involvert i 1–0 målet ved å stå inni feltet og gjøre situasjonen vrien for Sporting. Målet virket ikke bare forløsende på kampen i sin helhet, men Luisito finner plutselig også frem godfoten etter flere måneder i dvale, og slår en deilig kremstikker med utsiden mot en Messi på vei mot Patricio. Får litt pluss i margen i kveld på bakgrunn av arbeidsinnsats og involvering ved målet, men igjen en svak svak kamp spillemessig av uruguayaneren.
Iniesta: (4) Iniesta tilbake på venstrevingen kunne fungert godt om Barça både holdt bredde motsatt og samtidig strakk forsvaret med gode motgående løp, men den gang ei. Første omgang blir en kamp om å holde hodet over kvikksanden for en Iniesta midt i jungelen av midtbanekaos. Når kun 7% av banen benyttes er det vrient for selv Iniesta å komme seg ut med ballen i beina. Går av banen ti minutter før slutt uten å ha bidratt med stort annet enn enkle pasninger på tvers, noen balltap og en del kilometer løpt.
Innbyttere
Paulinho (–) Får drøye 10 minutter for kaptein Iniesta og bidrar umiddelbart med et fint brudd i potensiell farlig situasjon. Er frisk fremover også de få minuttene han får og viser at han trolig burde startet fremfor enten Rakitic eller nevnte Iniesta. Får en kanonmulighet alene med Patricio like før slutt, men avslutningen er svak og rett på keeper.
Gomes (–) Får noen få minutter for Roberto i en periode hvor det eneste som teller er å holde nullen. Usikkert hva portugiseren kunne bidratt med i kveld om han fikk starte, men det hadde neppe vært mye svakere enn noen av de andre på midtbanen.
PS: I kveld var det fristende å gi BB-prisen til Sportings supportere, de eneste som holdt høyt nivå gjennom 90+ minutter.