Byderby byr ofte på mye følelser, høyt tempo, aggressivt press og ville taklinger.
Etter at begge Madrid-lagene droppet to poeng hver tidligere på dagen hadde Barça muligheten til å skaffe seg en liten luke på toppen av tabellen (selv om vi ikke glemmer Real Sociedad). Barça hjemme mot Espanyol har for vane å gå i favør hjemmelaget, og Messi trives godt mot byrivalen. I kveld ble det flere nye Leo-hakk i Espanyol-plata.

Powerplay uten is eller skøyter, men med køller

Det var tydelig at Valverdes Barça ønsket å ta grep om denne kampen så tidlig som mulig. Fra avspark gikk Barça rett i strupen på Espanyol og beleiret de blåhvites halvdel innledningsvis. Det så tidvis ut som menn mot gutter utpå den strøkne gressmatta på Camp Nou. Etter noen småsjanser og mye balltrilling slår Rakitic en gnistrende gjennombruddspasning inn i boksen til en luskende Messi som drar av en mann før han banker den inn i kassa. Reprisene viste dog at Messi var en god meter i offside og målet burde vært annullert.

Fra marginer i mot, til marginer for

I de første to seriekampene har Messi truffet treverk oftere enn en snekker med rørlegger, og til tross for to mål på to kamper kunne den lille trollmannen fra Rosario stått med minst seks kasser om marginene var litt mer med. I kveld hadde han derimot marginene litt mer med seg i første omgang og fikk både godkjent et offside-mål samt en heldig sprett og touch før 2–0 (pasning fra Alba).
Dembélé og Paulinho startet på benken, mens Semedo fikk sjansen fra start. Etter stormende jubel fra Messis hattrick rundt 67 minutter spilt, sendes også Dembélé inn til like stor jubel. Kort tid etter entrer også jordfreseren Paulinho banen for en meget god Busquets.

Vurderinger

Stegen: (7) Har lite å gjøre i starten av kampen, trygg med beina som vanlig. Rolig og fin de gangene han settes under press, ofte ute og skjærer av det bakrommet som potensielt kunne vært en kontringsfest for gjestene, og gjør det meste rett i en forholdsvis enkel kamp for den stødige og meget karismatiske tyskeren. Får et langskudd mot seg på tampen som trolig svir litt i hanskene, men ingen Espanyol-spillere går engang etter returen fordi de vet at tyskeren ikke glipper kula.
Semedo: (7) Artig å se portugiseren fra start, og han virker både trygg og angrepsvillig, og viser prov på fart i dét han løper opp en potensielt farlig Espanyol-kontring tidlig i kampen. Får beskjed om å holde tilbake litt mer enn han kanskje hadde håpet på all den tid Alba har fått «carte blanche» på venstrekanten, og klarer seg meget godt.
Piqué: (8) Piqué har tidvis virket som en Johhny Depp-tolkning av en sjørøver, men er mer påskrudd igjen i kveld heldigvis. Barça upåklagelige i gjenvinningspress og har stålkontroll på Espanyol med ett unntak i første omgang. Da glipper riktignok både Piqué, Alba og Umtiti. Utover i den andre omgangen fortsetter enveiskjøret mot Espanyols mål, og til tross for et par sjanser bakover er Piqué mer interessert i å storme frem når klokka nærmer seg 90 minutter. Jammen får han ikke også stanget inn 4–0 like før slutt på en godt slått corner av Ivan den Omtenksomme.
Umtiti: (7) Barças mest vellykkede signering de siste 4 årene spiller igjen en solid kamp. Strør fine pasninger og er rå i duellspillet. Får ikke all verdens å jobbe med der bak, men viser en trygghet en veteran verdig. Virker å ha et meget høyt laveste nivå, og det er noe Barça virkelig har behov for.
Alba: (8) Det offensive ekornet trives ofte best i kamper hvor Barça har full kontroll og han kan storme fritt langs krittet. I kveld var det en slik kamp, og Alba bidrar med en flott assist på Messis 2–0 mål. Har en stygg blunder i starten av andre omgang som gir Espanyol en gigantmulighet, og virker av og til litt nonchalant defensivt. Er dog meget god i kveld fremover i banen, og har en ny flott assist til Messi på 3–0. Nær målgivende igjen på tampen av kampen, og har virkelig funnet jetskoene i kveld.
Rakitic: (7) Sterk første omgang av kroaten som har vært litt opp og ned i år. Ligger ofte riktig i det lille rommet mellom forsvar og midtbane hos Espanyol, gjør seg ofte ledig og slår strøkne pasninger. Får også en nydelig assist på 1–0 og kan ikke klandres for at linjedommer hadde mascara i øyet. Den allsidige lysluggen spiller en god kamp i kveld og strør flotte pasninger gjennom pressledd hele kampen gjennom. Tiltrer bekymringsløst Busquets ankerrolle når blekkspruten må hvile sine tentakler, riktignok på et tidspunkt hvor bortelaget for lengst har gitt opp.
Busquets: (8) Har høstet masse kritikk i sommer for sine slappe opptredener, men for Spania var han (og Iniesta) igjen tilbake der vi husker de, i dynamisk flyt og med full kontroll. I kveld er det utvilsomt mer blekk i blekkspruten, og mer sprut i beina. Får et småleit brudd i mot etter ca. tjue minutter og må ta det gule kortet. Tas av til fordel for nyinnkjøpte Paulinho etter 73 gode minutter.
Iniesta: (7) Mannen, illusjonisten, eleganten og kapteinen. En sjokkerende herlig spiller på sitt beste, men avskrevet av mange før årets sesong. Har startet sesongen lurvete, men spilte nok på seg en god dose humør for landslaget, før han igjen viser at det bor mye i den skallede gullgutten. Bidrar med noen lekne crossere og deilig pasninger, uten å skape det helt store. Tas av til stor applaus like før slutt. Flott å se en leken Iniesta nå som også klubblaget evner å ha mye ball.
Deulofeu: (6) Får spille på høyre ving i kveld da Messi flyttes ned som en slags 10-er eller sentral offensiv midtbanerolle. Deulofeu har startet finfint og vil nok få en del spilletid fremover selv om Dembélé er kjøpt inn for å forhåpentligvis tette noe av hullene i Neymars gamle sko. Deulofeu er rask, hardtarbeide og har etter hvert begynt å løfte blikket tidligere og oftere. Når også innleggsfoten sitter vil La Masia-kalven kunne bidra stort dersom også psyken spiller på lag. Mange bra initiativ i kveld, men får mindre plass enn f.eks Suárez på motsatt flanke. Må hvile beina på benken da Dembélé får sin debut etter snaue 70 minutter. Godkjent kamp av Deulofeu.
Messi: (9+ BB) Det store geniet i den lille shortsen kunne driblet gjennom en kjele full av spaghetti uten å berøre pasta. Han er krem av safran og belgisk sjokolade der de fleste andre blir en lunken bacon-pølse fra Narvesen. Etter utallige stolpetreff og en del uflyt i de første kampene var det en noe heldigere Messi som fikk to nye nettkjenninger mot Espanyol i kveld. Er likevel meget godt med i både det oppbyggende spillet, med driblinger og med sine herlige pasninger, og åpner et allerede gjenfuget Espanyol-forsvar med sitt sylspisse blikk og silkefot. Serverer Suárez en enkel assist i starten av andre omgang også, men uruguayaneren vil tydeligvis ikke score om dagen. Spiller også Iniesta omtrent på blank kasse, og dirigerer Barça så samstemt at selv Andrew Lloyd Webber ville vært stolt.
Etter 66 minutter og flott pasningspill av Rakitic, Messi, Suárez og til slutt Alba, så banker Messi inn 3–0 og sitt hattrick. Starter angrepet, regisserer angrepet og curler kula i lengste. For et smakfullt Kinderegg Messi er! Fortjent BB og matchballen med hjem!
Suárez: (7) Haltet seg nær sagt gjennom 180 minutter for Uruguay på den andre siden av atlanterhavet før han igjen er klar fra start i kveld. Mannen er litt som Alexis Sánchez (Arsenal, tidl. Barça) – umulig å benke/hvile. Løper utrettelig også i kveld, men brenner nok en gang sjansene han får. Er nær å servere en ferdigscoret målgivende, men det mangler sluttprodukt fra Luisito om dagen, og til tross for et deilig frekt hælspark (som nesten ble mål) må Barça nok engang sette sin lit til Messi. Kan ikke brenne sånne fete sjanser når motstanden blir bedre Suárez. Er meget godt involvert i forkant av Messis tredje mål, og strekker Espanyol til uønsket bredde med sine endeløse løp. Trekkes en del for nye gigantsjanser kastet bort, men får samtidig fortjent skryt for viktig bidrag i breddehold, løp og evnen til å forvirre et kompakt Espanyol-forsvar. Flere fine touch enn dårlige. Helt på tampen får endelig Suárez hull på den berømte måltørkebyllen etter kontring og nydelig assist på tvers fra Dembélé. Flott scoring på én-touch tilbake i lengste hjørnet og meget fortjent mål til rivjernet.
Innbyttere
Dembélé: (6) Kommer innpå for Deulofeu og får 20 minutter på løpe litt rundt og kjenne på stemningen og opplevelsen. Viser prov på høy fart og godt driv med ballen i beina, noe som kan bli spennende fremover. Får et par muligheter til å vise teknikk og dribleferdigheter, men spiller forståelig nok på det trygge i debuten unggutten. Like før slutt får Barça en sjelden kontringsmulighet, hvor Gomes prikker foten til en lynrask Dembélé som gjør alt riktig og spiller nydelig gjennom til Suárez som på sin side endelig putter. Assist i debuten!
Paulinho: (5) Får drøyt kvarteret for Busquets og er kveldens andre debutant i Barça-trøye på Camp Nou. Får en mulighet ti minutter før slutt til å pirke inn mål i debuten, og viser seg både angrepsvillig og med lave skuldre. Hadde han bare hatt sko-størrelse 57!
Gomes: (N/A) Får noen minutter på tampen mens Iniesta hviles litt, og bidrar både med en fin dragning, en ballgjenvinning og en flott fremspill til Dembélé i forkanten av 5–0 på kontringen som ga spikeren i kista. Fint innhopp av portugiseren.