Andrés Iniesta har ikke mange år igjen på toppnivå. Hvem skal ta over for Barca-kapteinen? Tommy Granli Muniz kommenterer.
Andrés Iniesta Luján – ballmagikeren fra Fuentealbilla. Matadoren som har vært i Barcelona siden 1996, og som fikk sin debut i 2002. I mai fyller Barca-kapteinen 33 år gammel, og selv om alderen har satt sitt preg på kroppen hans, så er han fortsatt en vital del av laget. Når Don Andrés snakker, så holder du kjeft. Han snakker ikke høyt, men respekten er så stor at ingen tør å snakke i munn på han. Andrés Iniesta er ikke uvenn med noen, og snakker varmt om de fleste. Derfor er han elsket av alle, og blir applaudert hvor enn Barcelona spiller kamper. Ballgeniet er et prakteksempel på en uteksaminert La Masia-elev. Med de rette holdningene både av og på banen. En spiller som lar ballen gjøre jobben, og lar beina snakke for seg.
Don Andrés har vunnet alt som fotballspiller. Fra U17 og U19-EM til La Liga, Copa del Rey, Champions League, flere supercuper, VM for klubblag, EM og VM. Attpåtil dette så har han vært fast på Barcelona i omtrent 12 år. I en periode hvor store navn som Deco, Ronaldinho og Xavi kjempet med han om en plass på laget, før han etter hvert tok eierskap.
Mot Real Madrid så vi igjen hvor viktig Andres Iniesta er for laget. Rutinen, dragningene, pasningene, temposkiftet, blikket, lederrollen. Ja, det meste var perfekt på søndag. Likevel har vi sett tydelige spor denne sesongen – spor på at Barcelona forbereder seg på en hverdag uten den elegante driblekongen. Don Andrés har i hele sin karriere slitt med skader, og nå tåler rett og slett ikke kroppen hans flere kamper i uka. Barcelona er nødt til å finne ut hvordan laget skal klare seg i en hverdag uten verken Xavi eller Iniesta.
Har vi løsningen på det? Ja, mener jeg. 17 åringen Riqui Puig på akademiet. Han innehar alle kvalitetene Iniesta har, og er i tillegg enda flinkere til å drible. Men det er nok en del år til han får prøve seg blant de beste guttene, og i mellomtiden håper jeg Sergi Roberto blir flyttet tilbake på midtbanen. Der hører han hjemme.
Ja, Sergi Roberto har vikariert som høyre back og kommet greit ut av det. Likevel ser jeg altfor mange ganger at han er misplassert, og for ofte er for langt unna posisjonen sin. Heldigvis for Roberto er Ivan Rakitic der og rydder opp. Dette ser jeg gang på gang, i kamp etter kamp. De begynner å få litt av det samme samarbeidet som Dani Alves hadde med Rakitic. Kroatens form denne sesongen har svingt for mye, og mye av det er på grunn av at samarbeidet med Sergi Roberto ikke har fungert optimalt. Det har begynt å fungere mer nå i det siste, men vi trenger en høyre back som ikke bare stikker av, men også faktisk er god på å forsvare seg.
Derfor mener jeg at Sergi Roberto kan ta over for Andrés Iniesta på midtbanen til Barcelona. Han er opprinnelig midtbanespiller, og vi ser gang på gang at det er der han hører hjemme. Sergi Roberto innehar mye av de samme ferdighetene som Iniesta, noe Barca kan bygge videre på. Han har fart, er god til å drible, pasningsterk og har i tillegg helt ekstremt god kondisjon. Roberto er spilleren som alltid er blant de som har løpt mest i hver kamp. Det betyr ingenting om det er tredje spilleminutt eller 92. Roberto løper fortsatt. Mot Real Madrid løp krølltoppen mest av samtlige på banen med sine 12,07 kilometre. Det var over en halv kilometer lenger enn Ivan Rakitic som løp nest mest.
Med de kvalitetene krølltoppen innehar, føler jeg det nå som naturlig å finpusse han som en Iniesta-erstatter. Da vil vi også slippe mye av problemet som har oppstått denne sesongen. Nemlig at midtbanen har vært fraværende. Sergi Roberto kommer alltid til å løpe. Frem og tilbake, både defensivt og offensivt. Spørsmålet vi kommer til å stille oss ofte den neste tiden, er hvem som blir Barcelonas nye manager. Når det blir bestemt, kommer jeg til å spørre meg selv: «Kommer Sergi Roberto til å spille høyreback»? Jeg håper svaret blir nei. Vi trenger han mye mer på midtbanen.
Selv om det kan hende at Andrés Iniesta fortsatt holder noen år til, så mener jeg at Roberto-prosjektet bør begynne allerede til sommeren. Ja til Sergi Roberto som Iniestas arvtaker.