Etter en hjerteskjærende Valentinesday i kjærlighetens by Paris ble kveldens hjemmekamp mot nyopprykkede Leganés på Camp Nou en ekstra viktig kamp.
Ikke bare måtte Luchos menn reise kjerringa, men uten en kanonkamp og utklassingsseier måtte de trolig se seg etter en ny kjerring og.
Barça koblet umiddelbart grepet om kampen og etter kun 4 minutter slår Suárez lekkert inn til Messi med utsiden av høyrefoten og argentineren putter enkelt 1-0. Deretter er det et par fine Messi-tuneller og dribleraid som er alt hjemmelaget har å by på mot bittelille Leganés, mens bortelaget tester ter Stegen flere ganger.
Barça spilte førsteomgangen i typisk Lucho-stil med 4-0-3 formasjon og ledelsen til pause var knappest fortjent. Etter hvert som tiden gikk ble formasjonen mer og mer 4-0-1 og Leganés var stadig farlig frempå da de i praksis var 5 spillere mer på banen. Som vanlig var Messi lagets eneste beholdning offensivt.
Den andre omgangen lignet mer og mer en protest mot trener og/eller styret, og ingen virket interesserte i å vinne kampen. Leganés sitt meget fortjente utligningsmål ga bare mer bensin på Lucho-ut-bålet.
Etter 88 minutter, 85 av de i grusom fortvilelse for et Barça-hjerte, skaffer Neymar straffe på stillingen 1-1. Messi elsker klubben og fotball så mye at han ikke orker annet enn å banke straffa i krysset, men feirer ikke én centimeter. Dette er utvilsomt en protest.
Det ender 2-1 i en kamp som visuelt sett var på nivå med et nygjødslet jorde og hvor publikums piping trolig krevde mer lungekapasitet enn hjemmelagets innsats. Grusomt fra ende til annen og et par nye harde uppercuts i Lucho-pappen.
SLUTT: 2-1 – Messi x2 (høyrefot og straffe).
Vurderinger:
Stegen (7-BB): Tyskeren har vært god i det siste, tross fire i sekken sist. Gjør to gnistrende redninger etter ca 16 minutter da småsløvt forsvarsspill gir Leganés 1-mot-1 situasjon. Har en ny gnistrende énhåndsredning sekunder før pause da El Zhar får skyte upresset fra 18 meter og ballen endrer retning foran en tildekket tysk keeper. Meget sterk omgang av Stegen. Må også i aksjon tidlig i den andre omgangen da hele forsvaret nok engang glipper. God redning igjen. Lå og luktet på 9’eren helt til utligningsmålet kom i det 70. minutt, et skudd som riktignok skifter retning, men denne burde tyskeren stoppet. Fortjent utligning dog.
Roberto (1): Etter Vidals triste ankelbrudd blir det trolig stor slitasje på godeste Sergi-poteten fremfor. Leser spillet fint innledningsvis og bryter av et par potensielt farlige brudd. Bidrar omtrent like lite fremover som Digne, men med tanke på at midtbanen er totalt overflødig er det greit å spille med alle fire i forsvar når Leganés kommer på hurtige overganger. Etter 70 minutter roter Roberto bort ballen på idiotisk vis nede ved eget hjørne av 16meteren og etter flott spill får Leganés sin fortjente utligning. Dette kan umulig være annet enn en slags protest mot Lucho og/eller styret?
Umtiti (3): Klarer seg greit i midtforsvaret med landsmannen som makker. Glipper én gang da Leganés havner alene med Stegen, men spiller ellers en finfin første omgang. Uheldig som sklir like før pause i en posisjon hvor Leganés plutselig kommer alene gjennom, men reddes av stoppermakker.
Mathieu (3): Den franske gulrottoppen får igjen spilletid i midtforsvaret, og med unntak av en kollektiv glipp tidlig i den første omgangen klarer han seg fint. Har en glimrende takling defensivt hvor Leganés trolig hadde utlignet uten de sklidende røykebeina.
Digne (3): Mye spilletid på Digne nå som ekornet er på nøttejakt. Klarer seg greit defensivt men bidrar med null fremover. Kanskje er det like greit at han ikke fosser fremover når Neymar og Rafinha ikke bidrar med noe som helst hjemover. Blir helt isolert i det defensive arbeidet, men klarer seg bra alene.
Rakitic (-0): Starter kampen med et par håpløse pasningsforsøk før han tar på seg Potters usynlighetskappe. Når kappen først tas av igjen er det for å slå en ny meningsløs pasning rett til en motstander. Hva har skjedd med Rakitic? Kroaten forsøker hele tida å gjøre seg spillbar men medspillerne har sett det vi andre ser, og ignorerer han glatt. Slår nok en stygg feilpasning etter 39 minutter som gir en farlig kontring, men retter opp selv da Leganésspilleren får hjernefrys. Starter også den andre omgangen med å slå pasninger som ikke selv Mia Gundersen kunne slått svakere i høye hæler. Grusomt å se på. Får muligheten til å slå et målgivende innlegg etter 61 minutter men sentrer i stedet rolig inn til Leganéskeeperen – bra jobba Ivan! Kunne gjerne fått minus 87 i dag, men minus 0 er det strengeste vi har!
Gomes (1): I kamp etter kamp har vi rost Busquets for sin evne til å virke usynlig i ankerrollen. Sånn sett burde kanskje Gomes få ros den første halvtimen fordi han var det ingen som så. Etter 41 minutter høster portugiseren en lunken applaus for å stjele ballen fra Leganés etter at den kroatiske rotekoppen gir vekk ballinnehavet. Gomes passer opplagt langt bedre som en klassisk defensiv midtbane enn en kreatør, og rydder greit opp hjemover da resten svikter. Pasningsfoten og blikket derimot virker det litt adeccoligapreg over.
Rafinha (1): At både Rakitic og Gomes stort sett er usynlig er neppe tilfeldig fordi med mindre du bruker lupe på stjernekikkerten så finner du neppe Rafinha utpå der heller. Hele midtbanen ignoreres komplett og de få touch Rafinha har er ofte en treg støttepasning eller en dårlig flikk. Brasilianeren som vanligvis nyter godt av god teknikk og flott pasningsfot virker enten å være i elendig form eller å ha spilt U på børsen. Dette var stusselige greier. Får en kjempemulighet etter 67 minutter, dribler fint en mann, men avslutningsforsøkene er så svake at selv norske landslagsspisser flirer av det.
Messi (5):. Slår et par strøkne pasninger og dribler av flere motspillere slik vi er vant med, før han får en enkel tap-in-scoring servert etter 4 minutter. Derfra slår han uvant upresise pasninger og faller i likhet med resten av laget unødvendig langt bakpå. Etter 26 minutter slår magikeren på turboen og spiller vegg med Suárez, skyter på keeper, men får aldri satt returen i åpent mål fordi han måkes ned i feltet, selvsagt uten straffe. Like etter kjører han nok et raid hvor han meies overende på 18 meter. Frisparket måker han rett i muren i knehøyde. Har noen flotte tuneller og dragninger, og Messi er vel den eneste spilleren som kunne dratt av en siamesisk tvilling med ei enkel kroppsfinte, men i kveld ser han kun tidvis inspirert ut og virker til å spille helt uten glede om dagen, som i Paris. Den eneste minibeholdningen av offensive takter fra et hjemmelag blottet for spilleglede er Messis magiske evner med ball. Dessverre er verken Neymar eller Suárez venner med kula i kveld, og da blir det håpløst å se på. Den siste halvtimen er det kun Leo som ønsker å vinne kampen, og som prøver noen enkle forsøk, men 10 mot 1 blir feigt, selv når det er Messi. Messi får muligheten fra straffemerket like før slutt og setter kula i krysset og avgjør til 2-1, men leer ikke på et øyebryn i ”feiringen” og smiler heller ikke. Her ulmer det i Barça-gresset!
Suárez (2):. Starter kampen med en vakker utsideassist til Messi før 1-0. Blir som vanlig mye løpende mellom og jage i bakrom uten verken mye støtte fra lagkamerater uten aggressivitet eller spesielt hell. Jobber hele tida, men bruker unødvendig mye krefter på å jage tilsynelatende håpløse tilbakespill helt alene uten at N og M ofrer en kalori på å følge på. Uheldig som misser med en touch og får gult kort sekunder inn den andre omgangen. Sliter med touchen og fint lite stemmer for uruguayaneren etter den flotte assisten i starten av kampen.
Neymar (2): Dribler og er ivrig i starten og trer flott gjennom til Suárez i forkant av 1-0. Løper vel knapt 150 meter den første halvtimen, med unntak av et par småfine raid. Blir ellers stående limt på venstrevingen og løper ikke et meter i retur for å hjelpe Digne i det defensive. Skuffende første 55 minutter av brassen. Har et middels svakt avslutningsforsøk etter 59 minutter på et glimrende fremspill i boksen fra Messi. Kunne gjerne fått en 1’er i dag Neymar, men hans lette føtter skaffer den avgjørende straffen like før full tid. Omtrent hans eneste bidrag i kveld.
Iniesta (4): Kommer inn for Gomes etter 79 minutter da etter at laget har slitt fryktelig hele omgangen, eller kampen. Coaching i verdensklasse? Bidrar ingen verdens ting.
D. Suárez (4): Entrer banen for Rafinha samtidig med Iniesta, altså altfor sent. Gjør absolutt ingen ting.
Alba (4): Får ti minutter for Digne uten å gjøre seg spesielt bemerket. Får ikke bidratt noe som helst.