Nyopprykkede Alavés har imponert mange i år, og tok faktisk alle tre poengene fra det motsatte oppgjøret på Camp Nou i høst.
Det var derfor en revansjesugen Lucho som inntok plassen på sidelinjen for å se sitt lag hente tre særdeles viktige, men vanskelige poeng borte på Estadio Mendizorroza.
Første 20 minuttene inneholdt et billig gult kort til Umtiti, en gigantsjanse brent fra Neymar og mye balltrilling fra katalanerne. Power-play mot en tettpakket boks er ofte vrient dersom man ikke får hull på byllen, men et vakkert Vidal-innlegg ga Suárez en flott tap-in for 1-0. Like før pause forærte Alavés-keeper Neymar 2-0. Alavés hadde én gigantsjanse i den første omgangen som Stegen avverget mesterlig, og startet den andre omgangen med en tilsvarende megasjanse som ble blåst over.
Selv om Barca starter småsløvt etter pause får de raskt punktert kampen, og da er «tappen ur tunnan» som svenskene sier. 3, 4, 5 og 6-0 renner inn i rekordfart
SLUTT: 0-6 og foreløpig førsteplass på tabellen, dog med tre kamper mer spilt enn Real Madrid.
Vurderinger:
Stegen (7): Gnistrende redning 1-mot-1 alene mot Theo etter 25 min. Er vel den av samtlige på stadion som har dårligst utsikt til resten av kampen all den tid alt foregår inni Alavés sin boks med 20-21 spillere der fremme. Fortsetter det slik i andre omgang kanskje tyskeren kan tusle opp på rad 14 for bedre innsyn? Får en ny 1-mot-1 duell like etter pause pga. elendig forsvarsspill, men slipper gjør seg stor og ballen blåses over. Slipper heldigvis å fryse på seg koldbrann i den andre omgangen da Alavés kommer med en rekke skuddforsøk fra ulike vinkler de første 15 minuttene av den andre omgangen. Stegen plukker alt med den største selvfølgelighet og virker trygg før storkampen mot PSG på tirsdag.
Vidal (10): Starter endelig en kamp igjen på høyrebacken, og klarer seg bra. Har et frekt forsøk på venstrevolley etter brystdemp som slås over tidlig i kampen, ellers villig med fremover og linker godt opp med Rakitic og Messi på høyresiden. Har en meget god touch og pasningsfot, og samtlige av hans innlegg er enten giftige eller godt tenkt. Slår en erotisk deilig ferdigscoret én-touch-crosser inn til Suárez som putter 1-0. Ny strøken assist på Barcas kanskje råeste formspiller? Fortsetter ut omgangen med truende løp og forsøk på sin høyreside, og strutter av selvtillit og spilleglede. Starter den andre omgangen småsløvt og slipper Alavés enkelt til, men tar seg raskt sammen og har flere gode involveringer like etter. Får litt mer defensive arbeidsoppgaver i den andre omgangen da seieren er sikret, og spiller på det trygge og det gode. Ville nok gjerne spilt ving om han fikk lov.
* Får seg en GRUSOM smell like før slutt i en overkant hard takling/klarering av Theo, og har maks uflaks da ankelen ryker tvers av. Fryktelige bilder og voldsomme smerter på den sympatiske katalaneren som virkelig har vært en åpenbaring på høyrebacken i år. Sesongen over! Får 10 på børsen som plaster på såret…
Umtiti (6): Godeste Samuel crasher med en motspiller og får et snodig gult kort omtrent før han rekker å få gress under knottene. Ellers blir han i likhet med resten av Barca-forsvaret tatt med buksene nede da Alavés-forsvareren Theo kjører raidet sitt som nesten gir mål. Halter av banen til pause grunnet en smell i en løpsduell. Mulig han kjenner smellen i den andre omgangen fordi han slipper Alavés altfor lett til i starten av andre omgang, men alene med keeper blåses heldigvis ballen over. Tidvis nonchalant og sløvt av Barca-forsvaret, men kun disse to forsvarstabbene som har gitt hjemmelaget sine to eneste sjanser, så Barca har tilsynelatende stålkontroll i banespillet.
Mathieu (6): Kontrastene mellom leggene til Umtiti og Mathieu er et herlig skue, og Mr. Røykebein klarer seg spillemessig greit i starten selv om han er helt ute av posisjon når Theo kontrer. Blir stående rundt midtbanen hele den første omgangen og kunne trolig tatt seg en tjuepakning på sidelinjen uten at resultatet ville vært stort annerledes. Bryter godt av en potensielt farlig Alavéskontring tidlig i den andre omgangen.
Digne (6): Digne får låne plassen til Alba på venstreback i dag og får testet løpsfarten skikkelig mot Theo, og der blir han veid og funnet for lett. Med fullstendig power-play rundt boksen til 11 Alavésspillere må backene enten bidra mer offensivt eller holde mer igjen mot kontringene. Her blir det verken eller. Starter den andre omgangen bedre og har en gnistrende sklitaklingsblokkering som fort hindret 1-2 etter 56 minutter.
Rakitic (5): Å kalle kroatens form de siste månedene for svak ville vært frekt ovenfor ordet svak. Rakitic har derimot tidvis vist glimt av gammel «storhet» og med Barca-midtbanen inne i en dyp mørkedal er han nødt til å finne frem lyset i luggen snart. Starter kampen ok, men de spede bidragene fremover blir liksom aldri helt truende. Hjemover er han en blanding av ryddegutt og et ekstra anker på midten, og kunne kanskje med fordel holdt bredden mer mot et tettpakket Alavés. Har noen touch som selv ikke Cowboy-Laila ville vært stolt av etter en fuktig kveld i kjelleren til Sputnik. Kanskje ikke overraskende at hjemmelaget har mer guts og vilje i den andre omgangen, men Kroaten blir bortimot helt usynlig begge veier. Får endelig hull på byllen og bidrar med noe positivt etter 65 minutter da han følger opp et løp fremover og belønnes med en stilleliggende ball på rundt 11 meter. Den banker kroaten opp i nettmaskene og setter 5-0 på tavla. Spiller en fin andre omgang, men mot fryktelig svak motstand. Så spørs det om det er selvtillit som mangler eller rett og slett teknikk og fysikk? Svaret får vi kanskje mot PSG.
Busquets (6): Busquets har heller ikke imponert nevneverdig i år, men er en viktig brikke å få tilbake fra skade. Får kun rollen som første pasningsfordeler og sweeper innledningsvis da motstanderen ligger så dypt som det er mulig å ligge uten å stå bak eget mål. Bidrar veldig lite fremover, og får nesten ingenting å gjøre andre veien, men blir et viktig pasningsledd og kan styre noe av tempoet i kampen med sin briljante nærteknikk. Får et fullstendig latterlig gult kort etter 58 minutter for å forsøke å sette igang et tidlig frispark og må sone karantene i neste kamp. Har som nevnt lite bidrag i dag, men har ei heller mye å gjøre mot tafatt motstand.
Gomes (6): Når den høyreiste kjekkasen fra Portugal bekler midtbanen vet man aldri helt hva man får. Han varierer fra det storslagne til det hjerteskjærende svake, men er oftest et sted midt i mellom. Starter finfint i dag selv om det aller beste Barca har å by på skjer på høyresiden via Messi og Vidal. Burde dekket bedre opp da Theo kom alene med Stegen, men ellers ok pasningsmessig. Savner noen Gomes-raid i første omgang. Har en vakker vending etter 62 minutter og fører igang et angrep med sine lange Piqué-klyv, før ballen spilles til Suárez og til slutter ender i beina til Messi og i mål via en forsvarer. Sveiper unna alle spede Alavésforsøk utover i kampen og gjør det han skal, verken mer eller mindre. Tas av etter 71 minutter, og skal trolig starte også mot PSG.
Messi (9-BB): Sjuk, sjuk, SJUK mann. Å sammenligne noen andre spillere med Messi blir som å sammenligne gjødsel med belgisk sjokolade. Sender Neymar alene med keeper, men brassen er udugelig foran mål om dagen. Like etter dribler han 480 mot og med-spillere rundt Alavés-boksen og er nær scoring. Sender en lekker Messi-chip til Suárez hvor keeper tråkker i salaten med begge bein og Neymar får trille ballen i mål på åpen kasse til 2-0. Den eneste i MSN som ikke scorer i den første omgangen, men likevel den klart beste av de. Starter den andre omgangen med tankene i Paris og tirsdagens åttendelsfinale, men finner det plutselig for godt å tegne seg selv på scoringslisten da han gjør alt selv og banker ballen mellom beina til keeper, 3-0 til bortelaget og samtlige i MSN på scoringslista. Tunellen er neppe tilfeldig mtp. at Messi kunne slått tunell på både havruer og Lieutenant Dan fra Forrest Gump. Like etter er han på tur i bakrom og får en strøken ball fra Suárez, men like før han får avsluttet sparkes ballen via et forsvarerbein og trolig blir målet stående som selvmål, selv om Messi skaper situasjonen. Kun få sekunder seinere spiller Messi lekker gjennom Suárez som snubler på ballen og legger den død igjen til Rakitic som banker inn 5-0. Er med i det oppbyggende angrepet før 6-0 også, der hele MSN-trioen samarbeider flott og Suárez får sette kronen på verket.
Suárez (8): Duracellkranglefanten på topp har vært alt annet enn skarp foran mål i det siste, til tross for et mer enn godkjent målsnitt totalt sett. Spilles opp i enorme sjanser såpass ofte av Messi at han burde hatt minst 2 mål pr. kamp, men har virket mer kranglete og sur i kampene i det siste enn vanlig. Starter også denne kampen sløvt, men plutselig vaker han som gjedda i sivet på Vidals nydelig fremspill og setter iskaldt tenna i spinneren når sjansen byr seg, 1-0 og første bulk i Alavéskaravanen. Får bokset en assist i hodet av keeper før Neymars 2-0 mål, selv om den egentlig tilhører Messi. Touchen sitter noe bedre etter pause, og Suárez har et flott fremspill til Messi før 4-0, selv om målet trolig er selvmål. Like etter får han et nydelig fremspill av argentineren som han er uheldig og tråkker på, men det blir heldigvis en strøken assist til Rakitic likevel. Kun minuttet senere smeller han selv inn 6-0 på retur fra Neymars skudd etter et flott angrep av MSN.
Neymar (6): Neymars beslutningsvegring foran kassa har vært omtrent like sterk som Messis evne til å være boksåpner siste månedene, og også i dag får han en perfekt frispilling av geniet med nr. 10 på drakta som Neymar nok engang skudsler vekk. Dribler innover i banen 9 av 10 ganger og leses for lett av motspillere, men er såpass teknisk at han er mer truende enn de fleste La Liga-spillerne til sammen likevel. Er på rett sted til rett tid da Alavés-keeperen kjører en hyllest til Bjarte Flem, og pirker inn 2-0 i en viktig periode av kampen, like før pause. Får fyrt av et skudd som keeper må slå ut til Suárez som igjen setter inn returen på 6-0. Neymar løper og skaper trøbbel hele kampen, men er uvant svak i avslutningsøyeblikkene.
Iniesta (5): Kommer inn for Busquets etter 65 minutter da seieren er sikret. Får minimalt å gjøre.
Alba (5): Entrer banen for Umtiti som trolig slet med en slags kjenning. Får knapt en eneste balltouch de tjuefem minuttene han får.
Roberto (5): Får tjue minutter for Gomes på midten uten å gjøre seg spesielt bemerket.
Vi ønsker av hele vårt hjerte GOD BEDRING til Aleix Vidal!