Bortekamp på Anoeta er sjelden stedet for de gode opplevelsene for de med hjertet i Barcelona.
Første oppgjør i en vrien cuptrekning ville garantert gi hodebry for Enriques utvalgte, men var dette kvelden hvor den tåpelige ”forbannelsen” skulle brytes?
Rett fra avspark var Real Sociedad det klart mest aggressive laget, og presset høyt. Barça får etter hvert ridd av den verste stormen og flyttet spillet høyere i banen. Etter 20 minutter spilles Neymar gjennom på venstresiden, bruker farten og drar en lekker vending inn i feltet før han klippes ned, straffe. Den lar Messi brasilianeren få ta selv (nok en gang) og selv etter nye trippesteg setter Neymar inn 0-1 iskaldt.
Resten av den første omgangen er mer krig om posisjoner, ballinnehav og retten til å være barskest, og byr på fint lite finspill.
Etter pause virker Barça faktisk mer på hugget, og Messi strør flere lissepasninger gjennom til Neymar, som dessverre er uheldig med touchen og roter bort muligheten.
Dommeren fortsetter med skyhøy list og lar det koke.
Når det nærmer seg timen spilt er det kun Sociedad for alle pengene og de jager utligningsmålet. Så kontrer Suárez og snytes for straffe, før Neymar trolig gjør det samme. Sistnevnte får kun gult for filming (muligens korrekt).
Mot slutten av kampen bryr Sociedad-publikummet og spillerne deres seg mer om å få Messi utvist enn å utligne kampen, og tiden tikker i bortelagets favør.
SLUTT: 0-1 og Barcelona har endelig vunnet på Anoeta igjen, og har et glimrende utgangspunkt før returen på Camp Nou neste uke.
Vurderinger:
Cillesen (6): Omtrent ingenting å gjøre den første omgangen, men klarer seg fint i vanskelige situasjoner med ballen i beina og ruver fint i luftrommet på innlegg. Blir langt mer kok utover i den andre omgangen, men Cillesen gjør sine saker bra. Mange gode utspill og valg av Cillesen som spiller en god kamp til tross for at han ikke settes på de altfor store prøvene, heldigvis.
Roberto (6): Tilbake på høyrebacken etter Vidals fine inntreden, løper mye, men ikke alltid like riktig. Par feilvalg og slappe pasninger innledningsvis. Slipper ikke til Sociedad like mye på høyresiden i den andre omgangen, men bemerker seg ikke nevneverdig.
Piqué (8): Om Sociedads manglende sjanser den første omgangen skyldes egen ineffektivtet eller Piqués strålende stopperspill kan kanskje diskuteres, men han gjør få feil og kontrollerer bra der bak selv i hektiske øyeblikk. Ruver i lufta i begge omgangene og er god å ha der bak med sin ro og sitt overblikk. Gjør bortimot alt riktig i kveld, og er nær ved å banke ballen i mål på volley like før slutt, både med venstre og høyrebeinet.
Umtiti (5): Virker uvenn med ballen de første 10 minuttene, flere grove feil og én som kunne gitt baklengs. Blir spilt i flere vanskelige situasjoner, men klarer seg så vidt. Mye rot. Spiller seg tryggere utover i kampen og gjør ting enklere. Ikke hans beste kamp, men spiller seg bra opp mot slutten av kampen.
Digne (5): Digne har bedre kontroll defensivt enn han bidrar fremover, men gjør jobben han skal for å demme opp for stormen (brisen) fra hjemmelaget. Får mer å gjøre i den andre omgangen da hjemmelaget gang på gang raider opp langs siden til Digne. Får ikke nok støtte av Umtiti og det ender i flere småfarlige situasjoner.
Rakitic (3): Rakitic har fått særdeles lite spilletid og diverse rykter om at han er på vei ut har versert i diverse medier. Har en gylden mulighet til å vise storspill i kveld, men den første omgangen er ingen høydare for Kroaten. Mister mange baller, treffer ikke med pasningene og vinner knapt tilbake en ball selv uten å miste den like etter. Fortsetter i samme spor frem til han byttes av etter ca. 70 minutter. Svak forestilling.
Busquets (7): Blekksprutens ro i topplokket var nok et smart valg av Lucho til den aggressive heksegryta av en midtbane hos Sociedad. Drar tempoet ned og viser stoisk ro med ball da det koker som mest, og hjelper bortelag høyere opp i banen. Dundrer videre som det oraklet han er, leser pasninger og bryter ballbaner. Har riktignok flere småslurvete vendinger og valg, men er det en blekksprut på vei mot toppform vi er vitne til?
Iniesta (5): Illusjonisten mangler en del på toppformen, men bidrar i likhet med Busquets til å holde i ballen og få roet ned det verste presset. Kunne truffet på mer fremover i banen, men et par brukbare forsøk den første omgangen. Tas av i pausen, og ryktene skal ha det til at han selv ba om å byttes av pga. en liten kjenning i låret. Vi håper på det beste.
Messi (7): Er sammen med Neymar den eneste som evner å ta seg forbi en motspiller på banen, utenom Vela på Sociedad da. Dribler, rykker, roer ned og slår flere flotte pasninger som åpner store rom, men det siste lille mangler for både Messi og laget. Kunne tatt straffen selv, men er nok en gang uselvisk og gir den til førsteomgangens beste. Fortsetter som hovmester i særklasse etter pause, men snytes for assist opptil flere ganger. Har en fot så lekker at om du slår opp ”gudebenådet” i ordbøker og ikke finner bilde av Messis venstrefot, så bør du be om pengene tilbake. Virker helt klart noe reservert av å ha fått et feilaktig gult kort tidlig, og tør ikke jobbe like hardt i returløpene. Trekker seg også noe for å unngå de råeste kvesteforsøkene til Sociedadspillerne som har fått ”carte blanche” av dommer for kvelden. Har ikke sin beste kamp for sesongen, men må holde seg rolig fordi samtlige Sociedadspillere har som hovedprioritet å filme Messi ut med rødt kort – skammelig.
Suárez (5): Løper, løper, løper, løper, hopper, løper og løper. Det oppsummerer i grunn hele første omgang for Suárez. Topp innsats, minimalt med produkt. Suárez får mer ballkontakt i den andre omgangen og har flere fine raid og pasninger. Bidrar til å skape et par fete sjanser men dessverre for uruguayaneren blir det ikke helt det store i kveld.
Neymar (8-BB): Til alle som sier Neymar ikke bidrar nok eller er i form: Hiv dere i bilen og dra på REMA, der har de berlinerboller til 5 kr. Brasilianeren er den store offensive drivkraften i det lille Barça får til offensivt den første omgangen, og skaffer straffe med lekker finte etter flott løp. Setter den iskaldt etter klassisk arrogant tilløp. Bidrar også enormt hjemover og ble sett flere ganger tilbake helt ned mot egen 16 meter for å bidra. Alltid farlig, og kun 5 minutter ut i andre omgang er han alene gjennom, men roter bort muligheten med ambolttouch. Neymars største akilleshel må være temperamentet og han både lar seg provosere og skaper furore hos motstandere. Snytes trolig for 2 frispark i gode posisjoner og 1 straffe, men ender med gult for filming. Ironisk nok med tanke på at hjemmelaget står for det meste av videoproduksjon på Anoeta i kveld. Blir mer kakling, gnål, håndbevegelser og kjefting siste kvarteret, men uansett en meget god kamp av brasilianeren.
Gomes (6): Kommer inn i pausen for Iniesta, og tar opp taktpinnen. Jobber godt og har et glimrende raid i starten av omgangen. Grov feilpasning i det 66. minutt som nesten forærer vertene utligningen, svakt valg. Jobber som en hest hele omgangen og tar et tungt, langt løp kvarteret før slutt som nesten ender i en storsjanse.
Denis Suárez (5): Får drøye tjue minutter i heksegryta på Anoeta for en svak Rakitic. Skal bidra med raske bein og forhåpentligvis dekke store rom. Løper og skaper strekk i hjemmelagets slitne bein, og skaffer Barça nødvendig pusterom i et par situasjoner. Ellers lite bidrag.