Taperen i kveld sitter tomhendt tilbake
Slik er det brutale virkeligheten for bronsefinalen. Selv om det er to lag som gjerne skulle ha vært i finalen, og som ikke hadde ambisjoner om bronse, vil kampen i kveld uansett bli bitter for et av lagene. For der de tre andre semifinalelagene sitter igjen med medaljer av edelt valør, sitter kveldens taper tilbake med den bitre fjerdeplassen. At en fjerdeplass er bitter generelt er lett å forstå, men lagidrett sammenliknet med individuell idrett er mye mer brutalt. Ikke bare havner du bak tredjeplassen, som også havner bak de to andre. Tredjeplassen er direkte skyld i ditt nederlag.

Urettferdig

Flere i den nederlandske leiren har hevdet at bronsefinalen er unødvendig. Trener van Gaal sa etter tapet mot Argentina at det er en urettferdig kamp, da ett av de lagene har gjort det best i mesterskapet blir tvunget til å tape to kamper på rad, og blir sittende igjen med ‘svarteper’. Logikken er enkel å forstå. Fotball handler om å vinne, som all annen idrett, og at skuffelsen av å tape bronsefinalen blir tung og ta med seg i tillegg til skuffelsen over å ha mistet finalen er enkelt å forstå.
Spesielt for Brasil kan et eventuelt tap i dag forverre den dårlige stemningen det har vært i fotballandet de siste dagene. Urolighetene rundt pengebruken, mangelen på sikkerhet, og kritikken mot å ta på seg to store idrettsarrangement — Rio har OL i 2016 — blusset opp igjen da Brasil røk ut for Tyskland på tirsdag. Det er lite som tilsier at urolighetene blir mindre ved et tap i kveld. Kanskje kan bronsen dempe den dårlige stemningen litt. Det hadde hele Brasil trengt og fortjent, både landslaget og ikke minst befolkningen.

Ikke unødvendig

Arjen Robben er en av de andre som har uttalt seg om rammen rundt dagens kamp. Han uttalte seg at han ikke kunne brydd seg mindre om kampen i kveld. Og da blir spørsmålet om bronsefinalen er avleggs, og om konseptet bør forkastes. Jeg mener at man alltid bør være fornøyd med en mesterskapsmedalje, ihvertfall i det gjeveste mesterskapet man kan spille. Selv om det ikke står til ambisjonene. Ser man til vår kjære nabo, Sverige, hører man fremdeles snakk om bronselaget. For en outsider vil alltid bronse henge høyt, derfor mener jeg at den også bør henge høyt for favorittene. For alle lagene som har ambisjoner om en finale kan ikke komme dit samtidig. Da er det kanskje greit å ihvertfall få med seg en medalje.
Uansett hvordan det ender i kveld tror jeg at vi får se et lag som jubler for bronse, selv om jubelen kommer mer av lettelse enn ren glede. Mens i morgen vil det gråtes for sølv.
Tror du at Brasil kan gjenreise æren sin i kveld, eller vinner Nederland denne medaljen de etter sigende ikke bryr seg om?