Lørdag står selveste fotballens indrefilet på menyen på Camp Nou.
Et småhaltende Barca har rotet bort uvanlig mange poeng i serien, og kanskje enda mer urovekkende; spilt dårlig. På besøk kommer erkerival og nemesis Real Madrid som har hatt en nærmest uforklarlig flyt i ligaen til nå, til tross for tidvis svakt spill. De helhvite fra kongens hovedstad ankommer landets vakreste storby med en luke på hele 6 poeng, noe som gjør lørdagens storoppgjør til en klassisk sekspoengskamp der kun seier er godt nok for Barca.
Spoler vi tiden noen år tilbake får vi se hvordan lagene lå an før tilsvarende oppgjør på Camp Nou for henholdsvis fem, ti og femten år siden, samt hvordan kampene endte.

2011/12-sesongen:

21. april 2012 gjestet Real Madrid Camp Nou med en ledelse på 4 poeng, med kun få kamper igjen av sesongen. Gjestene tok tidlig ledelsen etter en scoring av Khedira, før Alexis Sánchez utlignet for Barca halvveis ut i 2. omgang. Og i dét hjemmelaget presset på for seieren de trengte, kontret de helhvite inn seiersmålet og vant oppgjøret 1-2. Målscorer Cristiano Ronaldo.
Interessant nok var oppmøtet på Camp Nou den kvelden sjokkerende lavt, bare drøye 73 000 tilskuere tok turen til toppkampen som langt på vei sikret Real Madrid seriegullet den sesongen.
Fra Barcas ellever var det 4 spillere som stadig er med og aktuelle til helgens El Clásico, nemlig Mascherano, Busquets, Iniesta og Messi. Barca kom den gang til toppkampen med elleve strake seire før erkerivalen brøt seiersrekken.

2006/07-sesongen:

10. mars 2007 var kvelden hvor nesten 100 000 tilskuere ga Lionel Messi stående ovasjoner, men seier ble det ikke.
Real Madrid hadde nemlig en målsnik av rang i sine rekker, en nederlender ved navn Ruud van Nistelrooy. Etter at Nistelrooy og Messi hadde scoret annenhver gang to ganger før halvtimen spilt roet kampen seg noe ned frem mot pause. Det var frem til en omdiskutert situasjon førte til at Oleguer i Barca-forsvaret dro på seg rødt kort og hjemmelaget måtte spille 10 mot 11 resten av kampen.
Kortene haglet og taklingene smalt så det hørtes hjem til Madrid, og da Ramos sendte gjestene i ledelsen kvarteret før slutt øynet hovedstadslaget muligheten for en storskalp. Messi ville det annerledes! Han tok sats i det klokka tikket over 90 minutter og smalt inn sitt tredje for kvelden, hattrick og 3-3. Camp Nou kokte.
Dessverre var ikke uavgjort nok, og Real Madrid tok seriegullet denne sesongen på innbyrdes oppgjør mot Barcelona (de vant 2-0 hjemme) etter at begge lag endte på 76 poeng og Barca hadde nesten 20 + mål mer.

2001/02-sesongen:

Dette var året hvor verken Barca eller Real Madrid var med å prege kampen om seriegullet, fordi der var Valencia overlegne. Hovedstadslaget endte på 3. plass like bak Deportivo, med Barca på 4. plass.
16. mars 2002 var altså kvelden hvor El Clásico braket løs på Camp Nou, en kamp Barca burde vinne for å ha håp om å kjempe i teten. Kampen endte dessverre 1-1 og målscorere den gang var nåværende Real Madrid-trener Zidane (0-1) og Barca-legende Xavi (1-1).
Real Madrid vant også det året hjemmekampen 2-0, og manglende evne til å vinne på Camp Nou var en stor skuffelse for hjemmepublikum. Likevel var det kanskje en ørliten trøst at det var nettopp Valencia som tok gullet det året, og ikke rivalen!?
– Ser man dermed på El Clásico i 5-års-sykluser kan det virke som uavgjort er det beste vi kan håpe på. Men kampen på lørdag vil garantert leve sitt eget liv, og ingen av lagene virker å være i toppform. Vil Messi nok en gang redde Barca eller vil kollektive våkne akkurat i tide? Eller vil hovedstadslaget rykke fra i tet og aldri se seg tilbake? Ta diskusjonen…