Når CL-hymnen runger over Europa forventes det lille ekstra av Barcas stjernegalleri.
I kveldens oppgjør på Celtic Park i Skottland kunne sikre avansement, og mulig gruppeseier. Her er vurderingene:
Ter Stegen (7): Celtic presser svært høyt og aggressivt i starten av kampen, og derfor står Stegen som spilleren med flest ballberøringer det første kvarteret. God med ballen i beina, men har flere svake utspill, et som gir en farlig overgang for Celtic. Har en god redning etter drøye halvtimen på Celtics eneste skudd på mål i første omgang.
Kort tid ut i den andre omgangen kommer en kjempesjanse til Celtic hvor Stegen finter at han går ut, for så å trekke seg tilbake og redde headingen enkelt. Godt spill av tyskeren. Har ellers stålkontroll kampen ut selv om en rosa høyball trolig kunne holdt nullen siste 15 minuttene.
Sergi Roberto (9): Noen må ha klonet Sergi Roberto fordi mannegutten er over hele banen, samtidig. Nede i forsvar og hjelper Piqué med Dembelés fartstrusler, er samtidig med på kontringen og oppe i angrep før han like etter er over på venstresiden av midtbanen og bryter av en kontring. Har en strikkmotor kun Espen Søgård ikke ville misunt han. Løper og løper opp og ned høyresiden hele den andre omgangen og gir bamseklemunderernærte Emilio flere gratis danseleksjoner. God kamp av edelpoteten.
Piqué (9): Piqué har slitt med skader i år, men er virkelig tilbake i glimrende slag. Stoisk ro bak der, styrer spillet, bryter av, takler og vinner dueller i stor stil. Slår glimrende pasninger fremover i banen, og tas kun på fart én gang mot lynraske Dembelé, men da reddes han av sin flintskallede makker. Det må være et mareritt å spille mot Piqué når han er i såpass god form da han alltid vet hva du tenker å gjøre før du har bestemt deg selv. Leser alt, bryter pasningsbaner og er roligere enn Solan fra Flåklypa.
Mascherano (8): «Mesterano» er virkelig en fryd å følge dersom man ikke kun fester blikket på MSN på topp. Han posisjonerer seg glimrende, jobber over hele Barcas halvdel, sideforskyver og faller av akkurat når han skal. Rydder opp i et par farlige situasjoner, taklingene lukter krutt og kommer heldig unna en liten kalabalik like før pause der han og Alba roter seg inn i trøbbel. Meget god førsteomgang av Barcas forsvar mot et meget aggressivt Celtic. Fortsetter storspillet i den andre omgangen og et kollektivt sterkt Barca har god kontroll mot Celtic i det skotske flomlyset.
Alba (7): Barca får virkelig testet sine evner til å spille seg ut bakfra under stort press da Celtic fyker ut av startblokkene. Alba og co. klarer brasene glimrende og kombinasjonsspillet mellom Alba og Neymar på venstresiden er meget godt. Gomes virker også å passe godt inn med venstregutta. Spirrevippen er ikke like ofte på visitt hos Skottene som backmakker Roberto, men har god fart til å dekke potensielle kontringer og gjør sine saker bra. Blottet for ansiktshår gir han uttrykket «det blir itj fart uten bart» en solid smekk på trekkspillfingrene.
Rakitic (7): Rocketic spilte ikke fra start mot Málaga, en spiller som i etterpåklokgalskapens lys kanskje burde startet. Tilbake fra start mot Celtic og får virkelig frest over store deler av gressmatta den første omgangen. En liten småsluntrende Messi på høyresiden gjør at Rakitic må dekke ekstra store rom, noe Kroaten gjør uten å kreve så mye som en tommel opp. Jobber og sliter, og pasningsspillet er mer enn brukbart. Rakitic er en viktig brikke i et Barca som presses høyt. Når pasningsbonansaen starter og Barca spiller power-play blir han noe mer overflødig all den tid han har lagt kanonslegga på hylla for året.
Busquets (9): En småfull blekksprut med fire tentakler i bind har ingen nytte av, og heldigvis er Barcas gullanker tilbake i form. Selv under massivt press ser Busquets ut til å ha rundt tjue minutter på hvert trekk (ja jeg ser sjakk om nettene). Kvestes stygt et par ganger den første omgangen, og får verken frispark av dommeren eller et gram medfølelse fra Viasats kommentator. Etter drøye 35 minutter vender han bort halve høylandets hvitgrønne i blinde, og det er tydelig at Busquets har fått tilbake synet i nakken.
Fortsetter å herje den andre omgangen og bør ha en pasningstreffsikkerhet på oppimot 100.
Gomes (7): Den høyreiste og tekniske portugiseren har tilsynelatende noe av Rakitics arbeidsmoral og et snev av Iniestas eleganse, og dersom dette er i startgropa av en erigert formpil kan vi ha mye glede av Gomes i tiden som kommer. Har flere gode involveringer og begynner å finne sin plass på venstresiden, spesielt i samspann med Neymar og Alba. Jobber fint inn mot midten og hjemover de gangene det trengs, og er en finfin livbøye på defensive dødballer. Kan med fordel gå på flere raid da han er glimrende teknisk og vanskelig å skubbe unna. Blir nesten litt for sikker i pasningsspillet, men meget godkjent kamp av kjekkasen.
Messi (9-BB): Messis magetrøbbel sist helg reddet høyst sannsynlig et poeng for de tungt beleirede Málaga. I flomlysene på ærverdige Celtic Park var Messi tilbake, og selv om de små pedalene hans ikke freste like mye som vanlig i starten kom han seg stort utover i omgangen. Står bak to-tre småsjanser, én ganske stor, men brenner alle. Så signaliserer han Neymar, går på løp og får en perle av en chip som Messi selv ekspederer på volley rett i garnet – PANG, 0-1. Fortsetter som Gepetto ut omgangen, trekker i alt av offensive tråder. Har et forarbeid som er så glimrende og ferdigscoret at det er nesten flaut at Suárez brenner sjansen uten å gi Messi sin allerede halvnoterte assist. Etter 42 minutter er Brown drittlei trådtrekkingen og slår til Messi, som verken møter forståelse hos dommer eller kommentator – merkelig. Like etter pause får Barca straffe. Messi tar den, og kaldere enn en barbeint uteligger i Sibir midtvinters trer han kula midt i mål mens Celtics keeper spreller i hjørnet – 0-2. Etter drøye 66 minutter får Messi muligheten til å krone sitt tredje hattrick i gruppespillet så langt, men ballen stryker stolpen.
Like før slutt spiller Messi Suárez frem til en ny 200%sjanse, men Suárez er tydelig lei av at Messi skal få så mange assist, og brenner også den.
Suárez (5): Suárez stod over sist seriekamp med karantene og møter frisk og opplagt til CL-dyst i kveld. Dekker enorme rom offensivt, hjelper til hjemover og strekker Celtics forsvar akkurat nok til at Messi rekker å snu seg med ballen i beina. Således gjør Suárez en slags usynlig drittjobb, uvurderlig sådan. Får en sjanse på Messi lekre forarbeid som er langt vanskeligere å misse enn å sette i kassa, men header frustrerende rett på keeper. Den hadde kona di satt Luis! Får en albue i magen etter drøye halvtimen, men dommeren for kvelden er ingen fan av neglelakk og kiwifarget øyenskygge, her skal det spilles til tennene spruter.
Ellers god og frisk den første omgangen, og starter den andre med flere gode løp, og kort tid ut i omgangen casher Celtics Emilio inn sit gavekort på bamseklem, og river Suárez overende inne i boksen. Straffespark og 0-2 er faktum. Den andre omgangen blir mer løping og frustrering av Celtics bakerste menn enn finpill og finter, men får en gigantsjanse servert på senga av hovmester Messi like før slutt. Suárez hadde tydeligvis spisevegring i kveld og kaster Messis 5-stjerners brett ut av vinduet – stang ut.
Neymar (7): Sist kamp stod det meste og falt på Neymars barnålssmale skuldre, og til tross for en svak start spilte dribleguden seg opp. I kveld startet Neymar omtrent der han slapp sist, altså med langt mer futt i beina og et vassere overblikk. Trolig hjelper det på selvtilliten å ha M og S ved sin side der fremme fremfor Mr. Kurragömma (gjemsel på svensk) og den hårete skokasteren. Dribler og skaper uro fremover, bidrar også hjemover. Slår kveldens nest lekreste assist (Besiktas’ sistemål assistert på Rabona kanskje vassere?) da han serverer Messi før 0-1. Fortsetter å skape lurveleven oppunder den defensive kilten til hjemmelaget, men er tydelig sugen på nettkjenning selv. Å irritere på seg gråstein er brassen god på, men kanskje er han enda vassere til å ergre opp en svenske? Lustig biter over krok, agn og søkke og begge havner i dommerens høylistede kortbok etter 70 minutter. Fått mye juling i kveld Neymar, så da følte han det var greit å gi litt i retur. Byttes av for å unngå rødt kort eller grønn kropp.
Innbyttere:
Digne (6): Kommer inn for Alba drøye 25 minutter før slutt for å sikre friske bein til helgas slitekamp på Anoeta. Klarer seg meget bra selv om Barca har full kontroll siste halvtimen mot slitne Celticbein.
Santos (6): Unggutten får drøye 20 minutter i CL da han settes inn for Piqué. Kjører på med en skikkelig FIFA-takling etter kun få minutter på banen, men treffer ball. Høy tenning på valpen. Moro å se at han tør å spille på høy risiko og lykkes. Flere artige pasningsvalg og gode driblinger, men mot bedre motstand kunne dette blitt sjebnesvangert.
Turan (5): Får snaue kvarteret til fordel for en stadig hissigere Neymar-Hulk. Tyrkeren har friske bein og bidrar til stabilitet i midtbaneleddet i en periode hvor Celtic presser frenetisk. Høydepunktsklippene etter kamp vil neppe inneholde tyrkeren, verken i positiv eller negativ forstand.