Tiki-takaen er død. Ord mange må spise i seg etter i kveld.
Ballbesittende fotball med korte pasninger. Tiki-taka, eller som folk sier nå til dags; Guardiola-fotball. Spillestilen som ble rost da Spania vant EM i 2008, og som ble sett på som verdensledende da Peps Barcelona vant alt i 2009, har vært i hardt vær den siste tiden. Barcelona har måttet lide under sin egen suksess. Folk blir lei, ønsker variasjon, og når laget går en sesong uten å vinne hagler kritikken fra alle kanter.
I tillegg var det nettopp Guardiola som fikk den tøffe — om ikke umulige — oppgaven å ta over Bayern etter den fantastiske sesongen tyskerne hadde i fjor. Da Real slo ut Bayern på nettopp samme måte som Bayern slo ut Barcelona i fjor, med direkte angrepsspill når motstanderen er i ubalanse, toppet det hele seg for mange. Guardiola og Barcelona ble de to store hakkekyllingene da påstandene om at en fotballstil som har vunnet så mye — og vil fortsette å vinne mer — var død.

Riktig stil, feil utført

Spania sin tidlige VM-eksit var spikeren i kisten mente mange. For meg led Spania av det samme som Barcelona gjorde i år. De ble for forutsigbare. En trener det er vanskelig å kritisere for suksessformel er Alex Ferguson. Han mente at man må fornøye seg hele tiden for å ikke bli tatt igjen av motstanderne. Maksimum fire år var hans krav for en betydelig forandring i et lag. Selv om stammen kunne forbli den samme måtte det inn flere nye profiler. Jeg mener det er under dette Spania og Barcelona har lidd — ikke spillestilen.
Spania ble hyllet for det laget med flest spillere fra Sør-Afrika for fire år siden. Nettopp det blir nå — i etterpåklokskapens lys — sett på som feilen. Om man ser på rulleringen i Barcelona det siste, med Fábregas og Thiago som ikke klarte å holde Iniesta og Xavi mer på benken enn de var, er nok dette prov på mangel på fornyelse.

Ungt lag

Tyskland har med seg veldig mange unge spillere til mesterskapet. Kroos, Götze (som ikke spilte i kveld) og Hummels spiller sitt første verdensmesterskap. Alle har vært viktige brikker i Löws lag i Brasil i år, sammen med rutinerte spillere som Lahm, Schweinsteiger og Müller — for å nevne noen. En spiller som Lahm har blitt brukt som pivote på midten, slik han ofte spilte for Bayern i sesongen som var. Og selv om de ikke har dominert alle kampene sine, dominerte de Brasil i kveld. Med denne utskjelte Guardiola-fotballen, og med mange spillere som spiller under nettopp Guardiola, i Bayern.
Ved de fleste målene var det små pasninger hele veien, selv om spillet var mer direkte enn tidligere. Som sagt på TV satt de nærmest opp firkanter bak i Brasils forsvar. Ballen ble slått på tvers, men ballen ble også slått forover — på et av de mange løpene som kom. Tyskland var dynamiske, de hadde mange løp foran ballfører, motsatte bevegelser og spillere som byttet posisjoner. Tiki-taka.
Hørtes det kjent ut? Ja, fordi det var akkurat disse momentene Barcelona og Spania var så gode på da de sammen vant alt som var å vinne i fotballverdenen. Og det var disse tingene som manglet for begge, i en sesong som spanjoler og katalanere helst vil glemme.
Heldigvis motbeviste Tyskland alle kritikerne i kveld, ved å utføre en perfekt kamp med spillestilen blant annet vi cúles elsker, ved å gjøre tingene sine riktig. Noe som tross alt er viktig i alle livets faser.
Tiki-takaen lever, folkens! Den må bare utføres på riktig måte.
Foto: fifa.com