Spania var en av de største favorittene til å vinne årets VM. Nå er de ute!
Dette var kampen hvor Spania skulle reise seg etter fadesen mot Nederland. Den stolte fotballnasjonen som har vunnet så mye de siste årene skulle vise hva der er laget av. Nå er de ute av VM etter å ha tapt 2-0 mot et aggressivt Chile, anført av Alexis Sánchez, som ville mye mer enn Spania.
Chile startet best med flere store sjanser alt i de første minuttene. Etter 20 minutter kom det første målet. Xabi Alonso gir håpløst bort ballen ved en dårlig støttepasning, og etter et direkte og effektivt angrepsspill havner ballen hos Vargas, og Valencia-spilleren sender Chile i en sjokkerende, men fult fortjent ledelse.
Spania fortsatte å butte mot et oppofrende Chile, slik de har gjort hele mesterskapet. To minutter før pause ble Alexis stoppet ureglementert, og tildelt frispark. Alexis tok frisparket selv, og fikk godt treff, men Casillas fikk en hånd på ballen. Desverre ender ballen midt i feltet og Aránguiz tuppet ballen tilbake i mål. Dermed gikk Chile til pause med en tomålsledelse.

Del Bosque tar endelig grep

Mange ønsket forandring før kampen, og Xavi og Piqué hadde før start blitt erstattet med Pedro og Martinéz. Skjønt formasjonen forble den samme. Før andre omgang tok Del Bosque et grep mange har ventet på. Alonso ble erstattet med Koke, og Spania gikk over til en mer offensiv spillestil.
Spania startet også best og etter ti minutter kunne Busquets gitt Spania en etterlengtet scoring. Etter klabb og babb fikk Costa brasset ballen inn på bakre stolpe hvor Busquets stod helt alene. Dessverre satt han ballen utenfor.
Selv om både Torres og Cazorla kom inn i andre omgang maktet ikke Spania å bryte ned det chilenske forsvaret, og kampen endte 2-0. Med det er Spania ute, mens Chile er klar for åttendelsfinale. Men først skal Alexis og co spille gruppefinale mot Nederland på mandag.

Mangel på tiltak

At Koke ikke startet kampen er for meg ufattelig. Det er enkelt å si i etterkant, når man ser hvor mye bedre Spania spilte i andre omgang i dag. Pique haddde kanskje ikke sin beste kamp mot Nederland –mildt sagt — og Xavi kom ikke til sin rett så høyt i banen. Men mitt syn på saken er at Del Bosques 4-2-3-1 system ikke fungerer mot gode, defensive lag. Da hjelper det ikke å bytte ut to enkeltspillere når kampplanen er den samme. Xabi Alonso og Busquets klarer ikke å utfylle hverandre offensivt, og når man ønsker å spille med stort ballbesittelse trenger man en kreativ og dynamisk midtbane. Det viste Alonso og Busquets at de ikke klarte sist, derfor mener jeg at dette burde vært endret allerede før kamp. Busquets har vist at han klarer jobben alene før, derfor mener jeg at han burde startet som enslig pivote.
4-2-3-1 har vist seg veldig effektivt i lag som Chelsea, Atlético og Real for å nevne tre eksempler. Dette er lag som ofte er komfortable med å ligge litt bakpå, samtidig som de spiller direkte angrepsfotball i lengderetning når motstanderen er i ubalanse. Det har Spania vist at de ikke ønsker, og da mener jeg at de må spille mer en dynamisk midtbane, hvor playmakerene kan ligge litt lavere og fordele, slik som i andre omgang da Koke kom inn.
Samtidig må alle spillerne beherske denne spillestilen. Jeg var ganske krass i kritikken av Costa sist jeg skrev om Spania. Costa var en av de bedre spillerne i første halvdel av andre omgang. Det var fordi da var Spania mer direkte i spillestilen, og Costa fikk brukt sine kvaliteter bedre. Likefullt mener jeg han aldri burde startet i utgangspunktet da Spania aldri ønsket å jage kampen slik de måtte i andre omgang. Jaget var et resultat av tingenes tilstand.
I andre omgang syns jeg Spania var fult på høyde med Chile. Det var to lag som spilte etter resultatet, og Chile hadde kanskje spilt annerledes dersom stillingen var 0-0. På en annen side hadde Spania spilt med den roen de er kjent for, å ikke den paniske desperasjonen de måtte.
Spania fikk et dårlig utgangspunkt i første kamp mot Nederland, men de var langt fra ute da kampen startet mot Chile startet i stad. Spania røk ut fordi de ikke forandret seg. Van Gaal gjorde taktiske grep da laget lå under mot Spania på fredag. Del Bosque gjorde ikke grep før kampen i dag. Grepene kom i andre omgang, og da var det for sent.