Nettopp det ropte Maracanã i natt.
Argentina har trolig gjort unna sin verste kamp i gruppa allerede. Og Messi har samtidig doblet antall VM-mål. Messi hadde store forventninger på sine skuldre i Sør-Afrika for fire år siden. Da endte Messi uten mål, og tross flere stolpetreff og målgivende pasninger måtte spilleren tåle krass kritikk da Argentina røk mot Tyskland. I år er forventningene til artisten enda større. Nettopp derfor smakte nok nattens scoring veldig godt for gutten fra Rosario.

Det første først

Jeg skal komme tilbake til hyllesten til Messi, for den kommer. Tro meg. Først vil jeg derimot sette noen spørsmålstegn ved Messis arbeid i natt. I Barcelona er Messi fritatt for defensivt ansvar. Noen mener han burde bidra av og til, andre — meg inkludert — syns det er greit. Som Pep Guardiola sa i sin tid; for å få mest ut av Messi må han ha energi hele kampen (eller noe i den dur). Mange andre lag fritar også spissene sine, eller hovedangriper om du vil, defensivt ansvar. Derfor syns jeg rollefordelingen i Barcelona er grei.
På det argentinske landslaget mener jeg situasjonen er annerledes. Messi er Argentinas største spiller, farligste våpen, og kaptein. Men han er ikke hovedangriperen, les: fremste angriper. Spesielt i første omgang, da lagene gjorde en god jobb med å nøytralisere hverandre, følte jeg at Messi kunne tatt noen små, defensive løp. Det var snakk om rundt fem meter, og han kunne hjulpet midtbanen med å legge press på motspillerne.
Skjønt jeg syns det ble enda viktigere i andre omgang. Da spilte forsåvidt Argentina enda bedre enn før pausen, men dog med tre angripere. Både Agüero og Higuaín lå foran Messi, og førte fort til at Argentina ble liggende igjen med tre spillere. Mot Bosnia gikk det greit, da de angrep med færre folk enn syv, som er Argentinas spillere i forsvar og midtbane kombinert. Samtidig var Argentina både heldig og dyktig som stoppet Bosnia så godt — med ett unntak.
Andre, bedre lag kan fort utnytte dette bedre. Jeg tenker ikke på Iran og Nigeria, men lag Argentina vil møte i sluttspillet. Gjerne direkte lag som Tyskland og Portugal, men også lag som England og Spania, om de tør å sende en av sine sittende midtbanespillere, tross tre argentinere igjen på topp. Da kan det fort gå som det gikk for fire år siden.
Gruppa til Argentina kan også gi falsk trygghet. Med den trolig største hindringen unnagjort kan Argentina klare seg igjennom gruppa, tross en gutteklubb på tre hengende igjen i angrep. Ihvertfall om Argentina spiller sin 4-3-3, som fungerte godt i dag, med mer strekk i motstanderlaget. I en 5-3-2 vil Argentina få flere folk bak ball, og de beviste i natt at de behersker også den formasjonen godt. Den gir også Messi mindre ansvar defensivt.

Raketten Messi

Det faktum at Messi slapp unna det defensive i natt gjorde at han hadde energi da mange andre ble slitne. Spesielt er dette fordelaktig da motstanderens midtbanespillere vil være sjanseløse. Med en back enten oppe eller på etterskudd vil vi få flere tre-mot-tre-situasjoner, slik vi fikk i natt. Med litt bedre uttelling, og pasningspill, ville Argentina gjort nattens sluttspurt mindre spennende enn det den var. Nettopp fordi Messi var frisk nok til å finte, lure, vende av, og løpe fra motstandere, noe som også gav det fantastiske målet som til slutt ble avgjørende.
For at Messi er verdens beste når han driver mot motstanderen med ballen i bena, det beviste han i natt. Noe som tross alt kunne blitt tyngre om han hadde løpt mer defensivt.

En verdig hyllest

At det argentinske publikumet likte det de så i natt var helt tydelig. Så og si hele Maracanã ropte magikerens navn, akkurat slik vi er vant med fra Camp Nou. Akkurat det er veldig positivt for både Messi og Argentina. Kanskje har argentinerne endelig trykket Messi til sitt bryst, og skjønt hvor heldige de er for at verdens beste fotballspiller spiller for nettopp de, slik vi cùles lenge har gjort.
Argentinerne skal også ha ros for hvordan de tok over Maracanã. Som det ble sagt på TV, man skulle nesten tro man var i Buenos Aires, og ikke i Rio. At hjemmepublikumet tok imot Brasil skikkelig på torsdag var forventet. Jeg skal ikke ta ifra de den gode rammen de lagde rundt Brasil – Kroatia. Men jeg hadde ikke forventet det samme fra Argentinerne. Basert på publikums ‘stilleperioder’ i begge kamper syns jeg Argentina kom best ut av det. Så får vi se hvordan det blir når også Brasil får spille på Maracanã.
Uansett fikk jeg i natt bekreftet hvem jeg kommer til å holde med videre i mesterskapet. Selv om jeg kommer til å unne Neymar og Brasil å vinne på hjemmebane også, om det skulle skje. Uansett så har vi et fantastisk mesterskap gående, det syns ihvertfall jeg vi har fått oppleve under VMs første langhelg. Så blir det spennende å se hvordan Messi og Argentina gjør det mot større motstand. For gruppa, den vinner de.
Delta i diskusjonen under og si hva du syns om Argentinas åpningskamp. Bør Messi ha en fri rolle, eller trenger Argentina de defensive bidragene hans også?