(Athletic — Barca 4–0): Athletic sjokkerte et reservepreget Barcelona i Baskerland.
I kveld rullet den spanske fotballsesongen igang, da Athletic Bilbao tok imot FC Barcelona på San Mamés, og første oppgjør i den spanske supercupen. For Barcelona var kampen et utgangspunkt for å holde liv i drømmen om seks trofeer i kalenderåret 2015. For Athletic var det en mulighet for revansje fra cupfinalen i mai. Og det skulle de få.
Barcelona startet med et lag tydelig preget av skader, sykdom og ikke minst tirsdagens UEFA Super Cup. I fravær av Neymar og Alba fikk Pedro og Adriano starte kampen. Av de faste starterne — tenk laget som spilte finalen i Berlin — var det kun ter Stegen, Alves, Messi og Suárez som startet.

Årets mål i første kamp?

Kampen begynte tett og Barcelona fikk aldri satt det fine småspillet som sikret trippelen forrige sesong. Etter ti minutter var ter Stegen noe nonsjalant og prøvde å lobbe en ball ut av boksen, kun for å skape en stor sjanse til hjemmelaget. Men sweeper-keeperen var ikke ferdig med det. Fire minutter senere slår keeperkollega Irazoz en ball helt til 20 meter inn på Barcelonas banehalvdel. Ter Stegen er på vei ut, og bestemmer seg ikke for å snu og la ballen sprette, i fare for at den skal sprette over seg. I stedet header han ballen ut til midtbanen. Der får de Marcos stå helt alene å ta ned ballen før han hamrer, ja klemmer skikkelig til, fra 45 meter, og sender ballen i mål over en sjokkert tysker. Mange vil nok klandre ter Stegen for målet da han er ute, men undertegnede syns vurderingen om å ikke snu på vei ut i fare for at ballen skal sprette over han er helt ok, og velger heller å kaste blikk på den manglende duellen på midtbanen. Men her er nok uenigeten stor.
Noe rystet over målet fortsetter Barcelona å slite, mot hissige og høytpressende baskere. Den eneste farligheten Barcelona maktet å lage før pause var et frispark fra Messi. Fra 18 meter holder argentineren på å lime ballen sedvanlig i venstre kryss, men Irazoz rakk å komme frem på det velplasserte skuddet.

Vondt blir til verre, og dobbelt så ille igjen

At Luis Enrique må ha sagt noe til mannskapet sitt i pausen var helt tydelig, for det var et Barcelona med en helt annen glød som smalt ut fra pause. Etter noen minutters spill kom Pedro helt alene mot Irazoz, og hamret ballen i tverrleggeren. Like etter ble Messi pent spilt frem, og fikk frem det beste i Irazoz, som igjen akkurat rakk frem på et nytt godt skudd — denne gangen ved venstre stolperot. Derfor føltes det noe urettferdig da Bilbao fikk doble ledelsen like etter.
Målet kom etter en god kontring av vertene. Ballen endte ute hos Merino, som enkelt fikk runde en ufokusert Dani Alves, og finne Aduriz inne i feltet. Spissen gjorde som han har gjort flere ganger før — blant annet mot Madrid tidligere i vår — og stanget innlegget i kassa på San Mames. Og Aduriz var ikke ferdig der. Like etter kom nok et innlegg, som Dani Alves aldri klarte å bli kvitt. Igjen endte ballen hos Aduiz, som hamret Bilbao opp i 3-0.
At Dani Alves hadde en svart dag på jobb var enkelt å se, men brassen gjorde det klart selv for de mest svaksynte. I det 66. minutt blir en corner slått inn midt i boksen til Barcelona. Fortvilelsen ble derfor stor da dommeren blåste for straffespark, fordi Dani Alves klønete, og helt uprovosert har løpt ned en Athletic-spiller, langt unna der ballen falt ned. Dermed fikk Aduriz fullføre sitt ekte hat-trick, med tre sammenhengende mål i samme omgang, og fastsette resultatet til 4-0.
Selv om det ble spilt nesten en halvtime etter straffesparket maktet ikke Barcelona å gjøre noe med det kompakte Bilbao-forsvaret, selv om Iniesta, Sandro og Rakitic ble satt innpå iløpet av den andre omgangen. Dermed har Barcelona et særdeles vanskelig utgangspunkt for å få fullført drømmen om seks trofeer i år. Barcelona vant riktignok 3-0 på et nøytralt Camp Nou i mai i år, så håpet er ikke ute, men det er likevel vanskelig å se for seg at katalanerne kommer tilbake fra kveldens tap.