Selv om det er VM vil du fremdeles få påfyll av oss i Penya Blaugrana Del Nord.
Martin Sørensen kommenterer
VM er på mange måter helt spesielt. Ingen mesterskap kan sammenlikne seg med den måneden med fotball vi skal inn i. Nasjoner som samler seg i håp om at landslaget skal bringe heder og ære til hele landet. Det yndige hatobjektet Wayne Rooney går fra å være 19 engelske klubbers hakkehøne, til symbolet på Englands håp. VM er landslagenes tur til å skinne, fremfor å være et dårlig avbrudd som de ofte blir midt i klubbsesongen.
Selv om Barcelona ikke spiller i VM — naturlig nok– blir det feil å si at VM og Barca ikke har noe med hverandre å gjøre. Først og fremst fordi Barcelona nærmest er overrepresentert på det spanske landslaget, og at landslaget spiller en type fotball som er nesten identisk med Barcelonas tiki-taka. Samtidig har klubben flere sentrale spillere på andre lag. Alexis er Chiles største stjerne, og spiller nesten bedre på det chilenske landslaget enn det han gjør for Barca, nettopp på grunn av statusen på landslaget.
To spillere som dog er sentrale for Barca, representerer sine nasjoners gulldrømmer nærmest alene, da folk flest forventer at en argentinsk suksess ene og alene avhenger av Messi, på samme måte som en brasiliansk suksess avhenger av Neymar. I tillegg spiller Mascherano og Alex Song en viktig rolle på midtbanene til Argentina og Kamerun.
Vi får også etter alle solemerker en ny midtbanemann i Kroatias Ivan Racitic. Ryktene vil ha det til at en avtale på rundt 20 millioner euro (kan strekke seg til 23 med tiden) allerede er avsluttet, og at kun formalitetene rundt utlånet av Denis Suárez hindrer en offentliggjøring.
Personlig skal jeg ikke bort i sommer, og har sånn sett ikke noe bedre å gjøre enn å se VM (finnes det noe bedre å gjøre?). Jeg vil derfor med jevne mellomrom skrive personlige inntrykk fra VM, til alle dere som vil ha litt blårødt inntrykk under mesterskapet. Målet er å skape debatt, da spesielt landslagsfotball er et tema folk kan ha forskjellig syn på. Personlig håper jeg at enten Argentina eller Brasil tar det, selv om jeg blir ikke skuffet om Spanias finspill igjen gjør susen. Er også svak for Prandelli og Pirlo, så håper Italia vil slå fra seg. Jeg var selv i Italia i 2006, og har gode minner fra feiring derfra.
Skadefryden vil komme til syne om England og Nederland ryker tidlig, selv om Nederland spiller god fotball når de vinner. Uansett gleder jeg meg til et stort mesterskap.
Teksten over ble skrevet før Brasil og Kroatia møttes i kveld. I fare for å spamme hjemmesiden valgte jeg derfor å slå sammen disse to delene til et langt innlegg.

Åpningsfest i São Paulo

Å legge hjemmelaget til gruppe A er nettopp for å få en åpningsfest med vertsnasjonen i hovedsetet. Mange — meg selv inkludert — mener fotballen kommer hjem. Da nasjonalsangen til Brasil ble spilt, gav hjemmepublikummet en smakebit på hvilken fotballfest dette kan, og vil, komme til å bli. Uansett hvem du holdt med under kampen i kveld, om du ikke fikk gåsehud av det, da må du oppsøke noen, for det var rett og slett magisk. Jeg syns det var litt synd at gleden blant publikum forsvant i den dårlige perioden i andre omgang, utover det gav publikum av seg selv.
Jeg skal ikke skrive et sammendrag av kampen, det er allerede gjort. Jeg vil heller ta opp to ting — to personer — Fred og Neymar.

Gullgutten til Brasil

Forventningene til Neymar er astronomiske, og til dels urettferdige. Likefullt sitter han igjen med de, og i kveld gikk det bra. Jeg syns ikke Neymar glimret så mye som han har gjort for landslaget før. Skjønt å si at han var dårlig blir forsåvidt dumt i seg selv, og når gutten i tillegg noterer seg for to mål er saken lagt død. Men om han skal bli den store frelseren mange håper han skal bli, må han slutte med unødvendige kort — det i dag var ok, skjønt unødvendig midt på banen. Skal han bli turneringens største spiller må han spille de viktige kampene, og da må han holde seg unna unødvendige kort.
Han må også revurdere straffene sine. Han har scoret mange straffer med et buet tilløp, og flere stopp. Men VM er så stort, og med det fokuset han har på seg i tillegg blir det fort gjennomskuet. Hadde Peltikosa spist en skikkelig frokost i dag hadde han tatt straffen, da han rolig ventet ut Neymar.
Utover dette bør Neymar ha fått selvtilliten på plass i kveld, og det kler han godt. Han har fortjent det, og forhåpentligvis kan et godt VM få frem det ypperste av magikeren for Barca også.

Kan Brasil vinne VM med Fred?

Svaret på det er jeg usikker på. Å bryne seg på en tøff stopper som Dejan Lovren er ikke enkelt, og kroaten har vært en av grunnene til at Southampton slo fra seg i årets PL. Men spiller du VM må du kunne bryne deg på slikt, om ikke bedre. Fred er nok tenkt som et alternativ man kan legge inn på, noe som virker som plan B for Brasil. Likefullt syns jeg Fred må bevege seg mer, for de gangene Brasil kom seg innenfor 16-meteren, og slår 45 grader ut stod det i kveld helt andre spillere der enn Fred. Det eneste nevneverdige Fred gjorde i dag, etter mine øyne, var å ramle teatralsk. Det gav en viktig straffe, men det er i utgangspunktet ikke noe man ønsker å se i et mesterskap som VM. Hadde dommeren vært bedre enn vår japanske venn hadde straffen aldri vært dømt.
For Brasil sin del håper jeg Fred motbeviser meg, for på spissplass er Brasil tynt bekledd med kun Jô i bakgrunn, og jeg tror Brasil kan få bruk for Fred dersom de skal vinne VM. Men da må Fred vise oss som ikke ser Liga do Brasil hvorfor han er tatt ut.
Som et lite tillegg syns jeg Rakitic virket frisk i dag, og han starter angrepet Marcelo til slutt setter i eget mål. Samtidig ble han ikke kvitt ballen på 3-1, da Ramires blir for sterk. Jeg har sett høydepunktene til Rakitic i år for Sevilla, og han hadde flere lovende tendenser også i dag. Om han vil fylle skoene til Fábregas er jeg litt usikker på. Men det vil tiden vise.
I morgen vil mitt fokus ligge på reprisen på forrige VM-finale; Spania – Nederland, i tillegg til at jeg skal ha et lite øye med Alexis og Chile. Om Alexis bor i Barcelona til høsten er ikke sikkert, da Juventus nevnes hyppig. Kampen skal uansett sees, da jeg tror Chile fort kan bli en overraskelse i sommer.
Dagens innlegg ble langt, men jeg håper de av dere som orket å lese igjennom liker tanken bak det. Jeg vil se over tilbakemeldinger jeg får, så alle med et hjerte for Barca kan få litt VM-påfyll også her. Diskuter gjerne under forventninger til VM, landene, og ting jeg tar opp. Godt VM!