I forkant av den sitrende spennende Champions League-finalen i Berlin kan det være kjekt med litt informasjon om Barcelonas motstandere.

En klubb formet av studenter

Juventus fotballklubb ble startet i 1897 av en gruppe studenter fra Liceo Massimo D’Azeglio, som også er opprinnelsen til klubbens latiske navn.

La Vecchia Signora

Kallenavnet Torinos gamle dame har lenge hengt ved Juventus. Man antar at benevnelsen stammer fra 1920-tallet da Agnelli-familien, grunnlegger av FIAT, overtok klubben. Ettersom eierne ble kjent som de gamle herrer, fikk klubben navnet den gamle dame.

Rivalisering mellom Torino og Inter

Juventus FC har en lokal rival i Torino FC, et oppgjør kjent som derby della mole, oppkalt etter den kjente Mole Antonelliana-bygningen i byen. Dette oppgjøret kan kanskje sammenlignes med byderbyet i Catalonia, mens Italias svar på el Clásico er oppgjørene mellom Juventus og Inter Milan. De to storhetene er sammen med AC Milan de mest populære klubbene i støvellandet.

Flest fans i Italia

Juventus kjennetegnes også som Italias største lag i supporterskare, og har blant annet fått tilnavnet La Fidanzata d’Italia (Italias kjæreste) på bakgrunn av dette.

To av syv

Barcas motstandere i den kommende Berlin-finalen har allerede spilt i syv europacup-finaler, og vunnet to. Den første kom i 1985 etter at Liverpool ble slått 1-0 etter at Heysel Stadion i Brussel kollapset og 39 supportere døde like før avspark. Kampen ble likevel spilt og Juventus vant på straffemål av selveste Michel Platini, tre ganger Ballon d’Or-vinner. Juventus’ andre og foreløpig siste europacup-triumf kom i 1996 da Ajax ble slått på straffekonkurranse i finalen i Roma.

Første lag som vant trippelen

Kun fem lag har vunnet det som en gang var de tre ulike europeiske titlene, nemlig Europa-cupen, Cupvinner-cupen og UEFA-cupen. Bayern München, Ajax, Chelsea og selvsagt Barca har klart det samme etter Juventus.

Skandale og nedrykk til Serie B

Å holde med Juventus har ikke alltid vært en solskinnshistorie. I 2005 og 2006 dukket det opp en beinhard straff av flere Italienske lag i kjølevannet av dommerjuks, og Juventus ble straffet hardest av samtlige. De ble fratatt sine to siste titler, tvangssendt ned en divisjon, og måtte attpåtil starte sesongen i Serie B med -9 poeng. De har aldri rykket ned, verken før eller siden.

Fire strake ligatitler

Etter fadesen og nedrykket reiste Juventus seg som Fønix fra asken og dundret rett opp igjen i Serie A i 2007. Siden 2011/12-sesongen har de vunnet fire strake ligagull med en erfaren, kompakt og talentfull tropp.