Skjebnen skal avgjøres når Barcelona tar imot Napoli på Montjuïc

Barcelona – Napoli

Tid: Tirsdag 12. mars, 21:00

Anledning: Champions League, 8. delsfinale, Kamp 2 av 2.

Sted: Estadi Olímpic Lluís Companys, Barcelona

Sending: TV2 Sport Premium / TV2 Play

Dommedag

Det ville vært en underdrivelse å påstå at denne kampen er kritisk for Barcelona. Det er ingen hemmelighet at Barcelona som klubb og institusjon har sunket smertefullt lavt de siste årene og har stadig mislykket å nå opp til forventningene. Xavi sin tid i Barcelona er snart over og selv om det føles ut som at han har vært her lenge, har han nok fått langt mindre tid enn det han hadde håpet. Til tross for at han hentet oss tilbake fra dypet og sikret et seriegull, er det nok dette han vil bli husket mest for: Hva klarte Xavi sitt Barcelona å få til på fotball-Europas største scene når det gjaldt som mest?

SCC Napoli

De regjerende italienske mesterne har hatt noen travle uker siden den første 8. delsfinalen tok sted. Bare noen dager før Barcelona reiste til Napoli var det lederskifte i klubben: Tidligere trener Walter Mazzarri ble erstattet av Francesco Calzona kun 3 måneder etter at han selv startet i jobben. Sistnevnte har hatt en god effekt på laget siden ansettelsen og har etter 5 kamper 2 seire, på hhv. 1-6 mot Sassuolo og 2-1 mot mektige Juventus, i tillegg til 3 uavgjorte. I serie A har de klatret på tabellen fra 9. til 7. plass og det ser endelig ut som at de er klare til å konkurrere om en plass i Europa. 

Den første kampen i dette oppgjøret endte 1-1 på Stadio Diego Armando Maradona. Barcelona var det klart beste laget, og hadde god kontroll i store deler av kampen. Det var vanskelig for Barça å finne nettmaskene, men heldigvis tok Robert Lewandowski saken i egne hender og sendte katalanerne i ledelsen med en godt utført scoring. I et par minutter så det meget lyst ut for Xavis menn og de fleste hadde nok følelsen på det skulle bli flere mål. Dessverre ble det ikke slik og en klumsete Iñigo Martínez gjør det enkelt for superspissen Victor Osimhen å utligne. Avslutningsvis ble det en åpen kamp der begge lag hadde muligheter til å ta seieren, men det ble ingen helt for noen av lagene den kvelden. Det er dermed ingen som har en ledelse å forsvare, og begge lag kommer til å være ivrige etter seier.

I forkant av det første møtet mot Napoli, var det mye prat om angrepsduoen til italienerne. De siste ukene har Victor Osimhen og Khvitsja Kvaratskhelia nok en gang vist hvorfor de er så fryktet. På de siste 4 kampene kan de notere 4 mål og 1 målgivende hver, inkludert et hattrick av nigerianeren mot Sassuolo. Det blir igjen ytterst viktig for Barcelona å ikke slippe disse spillerne enkelt til, hvis man vil unngå å bli hardt straffet.

Barcelonas utvalgte 

Xavi har en stor jobb foran seg med å sette sammen sin utvalgte 11’er mot Napoli. Med skadetrøbbel på nøkkelsepillerne sine, blir han nødt til å ta noen usikre valg i en så viktig kamp som dette, noe han helt sikkert hadde håpet å slippe. 

Hvis vi starter med å ta for oss forsvarsrekken så er det nesten garantert at både ter Stegen, Koundé, Araújo og Cancelo starter mot Napoli. Andreas Christensen fortsetter trolig i sin nye midtbanerolle og det står derfor mellom 17 år gamle Pau Cubarsí og Iñigo Martínez på den siste stopperplassen. I første kamp valgte Xavi å gå for erfaring og det ble dermed Martínez som startet i Napoli. Det gikk ikke helt slik hverken Martínez eller Xavi hadde håpet og vi mener det må bli Cubarsí fra start denne gangen. Den unge La Masia-juvelen har vist et skyhøyt nivå og ikke minst at han er iskald under press. 

Når det kommer til midtbanen, er det alltid et spørsmål om Xavi velger 3 eller 4 mann fra start. I forkant av skadene på de Jong og Pedri, virket det som at Xavi hadde landet på en 4-manns midtbane bestående av Gündoğan og Christensen sammen med de to førstnevnte. Dersom Xavi fremdeles vil spille med 4 på midten er det kun 3 spillere på laglisten som kan tre inn i et slikt oppsett: Romeu, Roberto og Fermín López. De er alle spillere som har hatt en turbulent sesong, og mest sannsynlig hadde ingen av de startet dersom Gavi, de Jong eller Pedri ikke var sykmeldt.

Angrepsrekka mot Napoli avhenger av hvordan midtbanen blir. Dersom vi får en 4-manns midtbane er det kun rom til 2 i angrep der Lewandowski vil pares med enten Yamal, Raphinha, Félix eller Roque som angrepspartner. Får vi en 3-manns midtbane blir det antagelig en angrepstrio med Lewandowski, Félix og Yamal/Raphinha.

Foretrukket lagoppstilling: 

ter Stegen

Koundé – Araújo – Cubarsí – Cancelo

Fermín – Christensen – Gündoğan

Yamal – Lewandowski – Félix  


Xavi har hatt mye å tenke på under forberedelsene mot Napoli.

Eksamen

Som Barça-fans er det disse anledningene vi lever for. I mange år var Barcelona stadig kvartfinalister i Champions League, men de 4 siste årene har minnet oss på at det ikke er en enkel oppgave å komme seg dit. Etter nederlag på nederlag står vi nå med en gylden mulighet til å endelig ta vår plass blant de 8 beste lagene på kontinentet igjen, og denne gangen er det ingen rom for feiltrinn. Xavi med sitt reduserte mannskap møter et Napoli-lag på en oppsving i det som blir hans største test. Det er i anledninger som denne at historie blir skrevet og legender blir skapt, og vi krysser fingrene for at denne kvelden blir en av de mest legendariske kveldene.      

Visca Barça!🔵🔴  

Bilde: SCC Napoli. Foto: German Parga – FC Barcelona. 

Hva håper dere å få se i denne kampen? Hva tror dere stillingen blir? Bli med i diskusjonen på Blaugrana sin Discord