Barcelona skal kjempe mot Napoli om en plass i kvartfinalen av Europas gjeveste klubbturnering

Napoli – Barcelona

Tid: Onsdag 21. februar, 21:00

Anledning: Champions League, 8. delsfinale, Kamp 1 av 2.

Sted: Stadio Diego Armando Maradona, Napoli 

Sending: TV2 Sport 1 / TV2 Play

«Make or break»

I desember ble det klart at Barcelona skal møte Napoli i 8. delsfinalen av CL, og nå har tiden endelig kommet for at kampene skal spilles. Årets sesong har vært en stor skuffelse for Barça: 3. plass i La Liga, Xavi på vei ut, fortsatt store økonomiske problemer og forferdelige sportslige prestasjoner. Oppgjøret mot Napoli skal nå avgjøre om sesongen blir en total fiasko eller ikke. 

Napoli: De italienske mesterne

2022/23 sesongen var en sensasjonell begivenhet for Napoli. Klubben vant nemlig «Scudettoen» for 3. gang. Det var det første ligagullet for Napoli siden Diego Maradona herjet i Italia. Den argentinske fotballegenden er en skikkelse som forbinder Barcelona med Napoli. I 1984 forlot Maradona Barcelona til fordel for Napoli, og i årene som fulgte ble han et ikon i den italienske byen. Napoli hadde sin første storhetstid på 80-tallet og med Diego i spissen vant de både sitt første og andre seriegull i hhv. 1987 og 1990. Neopolitanerne måtte vente i 33 år på sin tredje triumf, men da den endelig kom kunne de slippe jubelen løs.

Napoli tok både Italia og Europa med storm forrige sesong. Først og fremst skal daværende Napoli-trener Luciano Spalletti ha mye av æren, men også spillerne hans. Nigerianske Victor Osimhen samt «den georgianske Maradona» Khvitsja Kvaratskhelia var en komet-duo alle lag fryktet på gressmatta.

Spalletti valgte å trekke seg som Napoli-sjef etter den historiske sesongen, og man kan trygt si at laget ikke har vært det samme siden. De regjerende italienske mesterne ligger for øyeblikket på 9. plass i Serie-A. På samme måte som Barça, har Napoli sitt forsøk på å forsvare serietittelen i år vært grovt mislykket. Til tross for Napoli sin svake form bør vi se opp for både Osimhen og Kvaratskhelia. Barça har hatt store problemer i forsvar den siste tiden, og angrepsduoen sitter inne med mange gode egenskaper som de kan straffe Barcelona hardt med om de får muligheten.

Innbyrdes historikk

Barcelona spilte mot Napoli for første gang i 8. delsfinalen av 2019/20-utgaven av Champions League (ikke medberegnet treningskamper). I Xavi sin første sesong som hovedtrener møtte Barcelona nok en gang Napoli, denne gangen i Europa League play-offs. Av disse møtene har Barcelona totalt 2 uavgjorte og 2 seire mot Napoli, der siste kamp mot de var en 2-4 seier borte på nettopp Diego Armando Maradona stadium. 


Tidligere oppgjør mot Napoli: Barcelona har aldri tapt en tellende kamp mot den italienske klubben.

Barcelona: De spanske mesterne

Møtet mot Napoli blir en stor oppgave for Xavi og alle valgene han tar nå kan få store konsekvenser, både på godt og på vondt. Tar man en titt på de siste lagoppstillingene han har kommet med er det tydelig at Xavi er fornøyd Christensen sin nye rolle, og vil helt sikkert prøve det samme mot Napoli. Mot Celta valgte Xavi å starte Vitor Roque og Lewandowski sammen på topp mens Yamal fikk beholde plassen for å holde bredden i laget. Gündoğan ble dermed flyttet ut på benken slik at både Pedri, de Jong og Christensen fikk starte på midtbanen.

I en kamp som dette vil Gündoğans erfaring komme godt med, og vi tror det er mer sannsynlig at han flyttes inn i startoppstillingen igjen på bekostning av den mindre erfarne «Tigrinho». På samme måte blir det spennende å se om Xavi gir tillit til unge Cubarsí i en så viktig kamp, eller om han går for et «tryggere» alternativ med Martínez.

Félix sitt navn var inkludert i laglisten, og han reiste mandag ettermiddag til Italia sammen med resten av laget. Med både han og Raphinha tilbake fra skade kan Xavi sette opp en klassisk 4-3-3, men da mister enten Pedri, de Jong, Christensen eller Gündoğan plassen sin i startoppstillingen. Félix vil trolig ikke være frisk nok til å starte mot Napoli uansett, men kan være et godt alternativ utover i kampen.

Forventet lagoppstilling:

ter Stegen 

Koundé – Araújo – Cubarsí – Cancelo

Gündoğan – Christensen – de Jong

Yamal – Lewandowski – Pedri   

These are the champions

Bare tanken på at Barcelona endelig skal spille utslagsrunder i Champions League igjen, får det til å krible i magen. Det har vært en lang og tøff reise tilbake til toppen av det europeiske fotball-hierarkiet. Det er deilig å være tilbake, men det gjenstår likevel en solid jobb som må gjennomføres. Heldigvis for Barcelona møter vi et lag som, på lik linje med oss, ikke er i god form. Med det har vi en god sjanse som absolutt må utnyttes, og vi håper Xavi og gjengen kan få fart på sakene når det gjelder som mest.

Visca Barça!🔵🔴

Bilder: SCC Napoli, Sofascore.com. 

Hva håper dere å få se i denne kampen? Hva tror dere stillingen blir? Bli med i diskusjonen på Blaugrana sin Discord