Det er klart for et stort katalansk derby på Olympiastadion, mellom Barça og Girona

Barcelona – Girona

Anledning: 16. serierunde i La Liga

Tid: Søndag 10. Desember, Kl. 21:00

Sted: Estadi Olímpic Lluís Companys, Barcelona 

Sending: TV2 Sport 1 / TV2 Play

Situasjonen på vei inn i kampen

Etter en lang periode med dårlige prestasjoner og sub-optimale resultater, har Barça endelig våknet. Seieren mot Atlético forrige helg var godt gjennomført av de blårøde, kanskje deres beste kamp denne sesongen. Resultatet ble kun 1-0, men det kunne og burde ha vært flere mål. Spesielt var det veldig forfriskende å se Barça jage motstander allerede fra startskuddet, og holde intensiteten ut hele kampen.  Det er flere viktige kamper i vente, og vi får håpe at Xavi klarer å holde dette gående.  


Slik ser tabellen ut før 16. runde. 

Et hel-katalansk toppoppgjør, kanskje er det første gang i historien at det har skjedd. Girona mot Barcelona er nemlig andre- mot tredjeplassen i La Liga. Overraskende nok så er det førstnevnte som kommer inn i denne kampen med en 4 poengs ledelse. Girona har muligens vært den største overraskelsen denne sesongen. 

Girona Futbol Club

Før i år var det mange, spesielt utenfor Spania, som aldri hadde hørt om Girona. Klubben spiller faktisk kun sin fjerde sesong i øverste divisjon noensinne. Kanskje var det enkelte som hadde fått med seg at store deler av klubben er eid av City Football Group, samme eiere som blant annet Manchester City. I tillegg er formannen i klubben ingen ringere enn Pere Guardiola, bror til Pep Guardiola. Dette er altså en «mindre» klubb med noen veldig store støttespillere i ryggen. 

Det er likevel ikke store økonomiske investeringer eller store navn innenfor fotballen som har bidratt til Gironas suksess denne sesongen. Hvorfor gjør Girona det så bra da? Det enkle svaret: de spiller bra. Hovedtrener Míchel med sin godt koordinerte og hardtarbeidende tropp, spiller bedre enn lagene de møter, og vinner kamper. Míchel har satt sammen et lag med akkurat de spillerprofilene han er ute etter, og får det beste ut av disse spillerne. Folk har vært raske med å trekke sammenligninger mellom dette Girona-laget og Leicester City i 2016. Begge to er gode eksempler på når alle brikkene faller på plass for en fotballklubb. En trener som er taktisk god og fleksibel, og en spillerstall med en god blanding av ukjente talenter og veteraner som får vist frem sine største kvaliteter. Man kan spekulere på at Girona sin tilgang til City Fotball Group sitt speidernettverk har bidratt litt på dette området.  


Det var en god tone mellom Xavi og Míchel da de møttes på Camp Nou tidligere i år.

Eventyret til Girona har tatt Europa med storm, og de er et lag det er lett å bli glad i. Míchel sine menn spiller fin og underholdende fotball uansett motstander, i tillegg har de flest scoringer i La Liga denne sesongen. I et lag som spiller så enhetlig er det vanskelig å trekke frem individuelle spillere som utmerker seg, da man kan nevne nesten hver eneste spiller. Et par kjente ansikt som vår egen Eric García får vi trolig se igjen, i tillegg til et par mindre kjente fjes som brasilianske Sávio og ukrainske Dovbyk som også fortjener litt ekstra oppmerksomhet.  

Barcelonas utvalgte

Xavi startet med nesten akkurat samme lagoppstilling mot både Porto og Atlético. Man kan med trygghet si at den tidligere midtbane maestroen har funnet sin sterkeste ellever, etter det som har vært en liten periode fylt med panikk. Vi regner med å få se akkurat den samme oppstillingen i denne kampen, nettopp fordi vi behøver å være på vårt beste mot Girona også.

Klubben bekreftet tidligere denne uken at ter Stegen skal opereres og blir derfor ute i en stund fremover. Dette bringer ikke stor bekymring ettersom at Iñaki Peña har vist at han kan fylle den rollen uten problemer. Det er fortsatt stor usikkerhet rundt Robert Lewandowskis plass i lagoppstillingen, og det er delte meninger om polakken gjør nok for å fortjene plassen i laget. Oriol Romeu starter antagelig på benken mot sin gamle klubb, men det er en stor sannsynlighet for at han får et innhopp etter hvert.  

Forventet oppstilling: 

Peña

Koundé – Araújo – Christensen – Cancelo

 Pedri Gündoğan – de Jong

Raphinha – Lewandowski – Félix

Katalansk stolthet

Girona og Barcelona er to klubber som begge representerer mer enn bare en fotballklubb. Så lenge klubbene har eksistert har de vært viktige symboler for katalansk uavhengighet, spesielt Barça som har vært det eneste laget i øverste sjikt. Girona sin korte historie i Spansk elitedivisjon har likevel gitt katalanerne verdifulle øyeblikk, inkludert 3 overraskende seire mot Real Madrid. 

Vi må ikke glemme at dette er en viktig kamp for Barça i kampen om ligaen. Nå som Girona har fått smake litt på suksessen så tenker vi at det er på tide å sette «lillebror» på sin plass, på en kameratslig måte såklart. Vi håper at Xavi kan vise Míchel at Barça også kan spille bra fotball, og være verdige vinnere av denne kampen.  

Visca Barça! 🔵🔴  

Bilder: FC Barcelona. Foto: Víctor Salgado – FC Barcelona

Hva håper dere å få se i denne kampen? Hva tror dere stillingen blir? Bli med i diskusjonen på Blaugrana sin Discord