Barcelona sitt tøffe kampprogram fortsetter når Atlético Madrid tar turen til Catalonia.   

Barcelona – Atlético Madrid

Anledning: 15. Serierunde i La Liga

Tid: Søndag 3. Desember, Kl. 21:00

Sted: Estadi Olímpic Lluís Companys, Barcelona 

Sending: TV2 Sport 1/ TV2 Play

Opptur

Barça kan endelig juble igjen for å være blant de 16 beste lagene i Europa. Slik vi har snakket om tidligere, betyr 2-1 seieren mot Porto i Champions League enormt mye for klubben både sportslig og økonomisk. Spesielt Xavi vil nok føle at vekten på skuldrene hans er betraktelig mindre enn det den har vært den siste tiden. Ikke minst var det også et stort moralsk løft for spillerne å ha oppnådd et bra resultat i en viktig kamp etter det som har vært en vanskelig periode. Guttene i blått og rødt har fortsatt et stykke å gå hvis de skal være gode nok til å kjempe om troféer, men Porto-seieren var definitivt et steg i riktig retning.        

Nå som gruppeseier er så godt som sikret, er ikke neste viktige CL-kamp før februar. Det vil si at fokuset vil være rettet mot La Liga i en god stund fremover, og her er det heldigvis fortsatt gode muligheter for å hente seg inn igjen. 


Slik ser det ut på toppen av tabellen i La Liga. Barcelona sine neste 2 kamper er mot Atlético og Girona. 

Barcelona ligger på 4. plass bak Atlético på målforskjell (som også har 1 kamp mindre spilt), og 4 poeng bak både Real Madrid og Girona som er på hhv. første- og andreplass. Hvis Xavi og gjengen klarer å ta 6/6 poeng i de neste to kampene vil det ikke bare være verdifulle poeng for oss å ta med inn i kampen om ligagullet, men også poeng tatt fra direkte rivaler.  

Club Atlético de Madrid

I over 10 år har Atlético vært i toppen av europeisk elitefotball, mye takket være sin eksentriske trener Diego «Cholo» Simeone. Argentineren har vært hovedtrener for Madrid-klubben siden 2011. I den perioden har Atlético registret 2 finale-tap i Champions League, der de begge gangene slo ut Barça på vei til finalen. Også i La Liga har Barcelona har fått erfare flere ganger at Atlético er et lag man ikke skal undervurdere. Det gjør fortsatt litt vondt i Barça-hjertet når man tenker på sesongavslutningen i 2013/2014, blant annet. Da Xavi tok over som trener hadde vi en rekke på 5 kamper mot Atlético uten seier. Faktisk hadde Barcelona 3 forskjellige trenere ved roret i løpet av den rekken. Etter Xavis ankomst har vi spilt 3 kamper mot «Los Rojiblancos», og vunnet alle 3. 

Simeone har hatt stor suksess i Atlético og måten han har gjort det på er blitt en del av identiteten til laget. Hans motto er at man skal vinne uansett hva, og lag som har spilt mot Atlético har fått erfare hva dette betyr i praksis. Frustrerte trenere og spillere som har blitt ofre for Simeone sitt Atlético har brukt ord som «anti-fotball» og «parasitt-fotball» for å beskrive spillestilen. Kort forklart så spiller Atlético med stor vekt på solid forsvarsspill. Simeone sine menn blir drillet på treningsfeltet til å perfeksjonere dette. Mot klubber som har mer «kvalitet» i laget, har Atlético ingen problemer med å la de andre trille ball. For så lenge motstander ikke scorer mål så er de like langt. Ettersom tiden går og motstander presser på uten å få uttelling, faller moralen og det er akkurat da Atlético slår til. 

Griezmann vs. Félix

Atlético har mye kvalitet i laget, ofte har de et mer stjernespekket stall enn lagene de møter. Her kan man fremheve mange spillere som kan skape trøbbel for Barça, men spesielt én spiller er uten tvil deres farligste mann: Antoine Griezmann. Etter hans relativt korte opphold i Catalonia har han funnet tilbake til sitt livs beste form. Den tidligere franske verdensmesteren står med 13 mål og 1 målgivende på 18 kamper i alle turneringer denne sesongen, og ble i tillegg nylig kåret til månedens spiller i La Liga for november. Mange vil nok mene at han ikke levde opp til forventningene da han var i Barcelona. Trolig sitter han igjen med en del bitterhet etter måten klubben behandlet han på mot slutten av tilværelsen, og vil derfor alltid ha litt ekstra motivasjon hver gang han spiller mot Barça. 

På mottatt banehalvdel har vi João Fèlix, spilleren i en nærmest identisk posisjon. I 2019 hentet Atlético et daværende portugisisk stjerneskudd fra Benfica for en enorm overgangssum, noe som var uvanlig for Simeone å gjøre. Han hadde akkurat mistet en viktig brikke i Griezmann etter at han ble kjøpt av Barcelona for en tilsvarende pengesum, og var desperat etter en erstatning. Félix ble aldri noe suksess i Atlético. I stor grad skyldes dette at han ikke ønsket å spille slik Simeone krevde. I media har han blitt kritisert av både trener, klubb og nå medspillere fordi de mente at han ikke var villig til å tilpasse seg. I år fikk Félix endelig det han hadde ønsket lenge: En overgang bort fra Atlético. Først i form av en låneavtale med Chelsea i januar og deretter Barcelona i sommer. Mange øyne er rettet mot Félix og hans tidligere franske kollega i forkant av dette oppgjøret, og begge føler litt ekstra på at de har noe å bevise.  


João Fèlix på trening i forkant av Atlético kampen. Portugiseren vil forsøke å vise seg frem mot klubben som eier han.

Hva stiller Barça med?

Kjenner vi Xavi rett, vil lagoppstillingen mot Atlético være veldig lik det den var mot Porto. Det var tydelig at laget fungerte veldig bra slik det var satt opp i den kampen, og vi regner med å få se mange av de samme avgjørelsene her også. Peña blir sannsynligvis mannen i mål, da ter Stegen fortsatt er utilgjengelig. I forsvar så regner vi med å se Cancelo på venstre og Araújo på høyre igjen. Gündoğan har mildt sagt ikke vært på sitt beste i de siste kampene. Tyskeren ser rett og slett sliten ut, og vi har vært vitne til mange ukarakteristiske balltap og dårlige avgjørelser. Vi tenker derfor at han burde starte kampen på benken, til fordel for Fermín López. På kantene forventer vi å se Raphinha og selvfølgelig João Fèlix. Lewandowski starter trolig denne kampen til tross for at han fremdeles er i dårlig form, ettersom Xavi stadig vekk velger polakken fremfor andre alternativer.

Foretrukket (forventet?) lagoppstilling:

Peña

Araújo – Koundé – Christensen – Cancelo 

Fermín – de Jong – Pedri 

Raphinha – Lewandowski – Félix

Optimismen fortsetter

Etter alt å dømme kommer dette til å bli et forrykende oppgjør. Store spillere med personlige tilknytninger, og to lag som begge er desperate etter viktige poeng. Xavi sin utvalgte gjeng vil være ute etter å ta med seg 3 poeng videre herfra og fortsette å bygge opp selvtilliten før Girona. Hvis alt går etter planen vil dette kunne være et nøkkelpunkt i sesongen vår. Vi håper å få se mer av det positive spillet vi fikk se mot Porto, og er optimistiske for at utviklingen forsetter i riktig retning. 

Visca Barça! 🔵🔴

Bilder: FC Barcelona. Foto: German Parga – FC Barcelona.

Hva håper dere å få se i denne kampen? Hva tror dere stillingen blir? Bli med i diskusjonen på Blaugrana sin Discord