Det er duket for et stort europeisk oppgjør på Olympiastadion, der en gruppevinner kan avgjøres. 

Barcelona – Porto

Anledning: 5. Runde av CL-gruppespillet

Tid: Tirsdag 28. November, Kl. 21:00

Sted: Estadi Olímpic Lluís Companys, Barcelona 

Sending: TV2 Play 

Nå eller aldri

Etter nok en skuffelse i La Liga er det klart for kanskje den største kampen laget kommer til å spille denne sesongen. Ting går ikke som vi hadde håpet på i ligaen og man kan allerede begynne å sette penger på at Barcelona ikke kommer til å ta gull. Man kjenner det gjør litt vondt innvendig når man kikker på tabellen slik det står per dags dato. For vår egen mentale helses skyld, legger vi vekk ligaen for nå og fokuserer fullt på mesterligaen. 

Klubben taper enorme penger på en sannsynlig skuffelse i ligaen og det betyr at vi nå har intet annet valg enn å nå målene vi har satt oss i Champions League. Etter at trekningen til gruppespillet var konkludert så var klubbens mål for årets CL-kampanje umiddelbart klar og tydelig: Denne gruppa må vi vinne. Spol frem til idag og alt leder opp til denne kampen, for her skal det avgjøres om vi for tredje år på rad ender med en fiasko i Europa. Realistisk sett er det ingen som forventer at Barcelona skal være en av kandidatene for å vinne hele turneringen. Men det forventes at vi skal vinne denne gruppen. Her handler det om å gi oss selv best mulig utgangspunkt for å kunne komme så langt som mulig, spesielt med tanke på at vi fikk utdelt en litt heldig gruppe sammenlignet med de fleste andre topplagene. Likevel så gjorde vi det nok en gang vanskelig for oss selv. Tapet mot Sjakhtar Donetsk i forrige runde gir Porto en god sjanse for å snike av med gruppeseieren. Hadde vi vunnet mot Sjakhtar, ville uavgjort i denne kampen sikret gruppeseier. Nå er kun godt nok med 3 poeng. 


Slik ser gruppe H ut før 5. spillerunde. Vi ligger foran Porto på innbyrdes resultat 1-0.   

Vi prøver å oppsummere kort hva forskjellige resultater i denne kampen vil si for utfallet av gruppen. Dersom vi vinner kampen så er vi sikret gruppeseier og det er dette vi såklart håper på. Blir det uavgjort må vi vinne siste kamp borte mot Antwerpen for å vinne gruppa. Taper vi mot Porto med ett måls margin vil det være likt innbyrdes og dersom vi da ender på like mange poeng, avgjøres gruppeseier først på målforskjell og deretter antall scorede mål. I sistnevnte scenario må vi da ha en stor seier mot Antwerpen borte der vi behøver å vinne med minst 3 mål og samtidig håpe at Porto taper mot Sjakhtar, begge deler er nok lite sannsynlig. Det siste som kan skje er om vi taper med 2 mål eller mer og da er Porto sikret gruppeseier uansett.   

Porto FC: Dragene fra Portugal

I Primeira Liga er Porto på 3. plass, kun 3 poeng bak Benfica og Sporting. De har nå en god mulighet til å ta gruppeseieren mot et Barcelona lag som ikke er i god form, og dette er de selv klar over. Da Barcelona tok turen til Portugal for å spille Porto for snart 2 måneder siden, var det alt annet enn en overbevisende prestasjon av Xavis menn til tross for at de til slutt vant kampen. Ferrán Torres ble matchvinner med 1-0 og Gavi dro på seg rødt kort sent i kampen etter 2 nærmest frivillige gule kort på grensa til dumskap. Det var mye frem og tilbake der begge lag sløste med gode muligheter, kanskje spesielt Porto føler på det enda. Alle som så den kampen vet at resultatet kunne vippet i begge retninger. Ikke før dommeren blåste av kampen, kunne Barcelona puste lettet ut. Det er ingen hemmelighet at presset av å spille store europeiske kamper har tatt knekken på Barcelona de siste årene, og laget svikter da det gjelder som mest. Det har blitt så ille at selv før avspark ser spillerne ut som om de allerede har tapt. Lag som blant annet Benfica og Inter har utnyttet dette, og Porto vet at de kan gjøre det samme her.  

Porto er et lag med mye kvalitet i alle ledd. Forsvarskjempen Pepe, sammen med Evanilson, Taremi, Estáquio er blant flere navn som kommer til å møte opp fryktløse på Olympiastadion. Vår egen Nico González vil sannsynligvis være å finne på benken for bortelaget også. Denne gjengen med spillere kommer til å være ute etter å straffe hver minste feil i spillet vårt og det må vi være forberedte på.    

Hva stiller Barça med?

Det er ikke lett å si konkret hva som er Barcelona sin sterkeste startellever for tiden. Det er kanskje ikke så rart med tanke på at de fleste spillerne har et enormt ustabilt toppnivå. For å gjøre det enkelt så kan vi begynne med de spillerne vi tenker burde starte i denne kampen og resten kan man ta på magefølelse. Hvis ter Stegen er skadefri så starter han og hvis ikke blir det Peña mellom stengene igjen. I forsvar finnes det flere muligheter. Baldé og Cancelo kan starte sammen på bekkene, men det er også en mulighet å starte Koundé eller Araújo på høyresiden. Da kan Cancelo flyttes opp på ving eller settes over på venstresiden med Baldé på benken. Vil man ha litt mer trygghet bakover i banen er sistnevnte en god løsning. I midtbanen tenker vi Pedri og de Jong er utvilsomme startere. Raphinha hevet energinivået i laget flere hakk da han ble byttet inn mot Rayo og det gjør at vi tenker han burde få muligheten fra start her, sammen med Félix på kantene. Dessverre blir nok Lewandowski mannen på topp for Xavi her også. Det er uansett ikke mange gode alternativer til polakken annet enn å spille f.eks. Ferrán som 9’er. 

Foretrukket startoppstilling:   

 ter Stegen

Araújo – Koundé – Martínez – Cancelo

Gündoğan – de Jong – Pedri

Raphinha – Lewandowski – Félix 

Naivt optimistiske

Det er en stor frykt for at det nok en gang skal gå galt for Barça i CL, og dessverre er det mye som tyder på at det kan skje. Det er mange av oss som ikke lenger har troen på at Xavi kommer til å rette skuta, men noen av oss evige optimister fortsetter å være en smule naive. Selv når Barça leverer en dårlig kamp er resultatet ofte jevnt. Mest sannsynlig kommer det til å kjempes om seieren helt til siste sekund mot Porto også. På ett tidspunkt må det snu, og CL-spøkelset kan vel ikke hjemsøke oss i all evighet. Vi prøver å tvinge i oss litt optimisme og håper guttene klarer å få et ønsket resultat her. 

Visca Barça! 🔵🔴  

Bilder: FC Barcelona

Hva håper dere å få se i denne kampen? Hva tror dere resultatet blir?