Landslagsfotball er over for denne gang, og neste utfordring for Barcelona venter i hovedstaden mot Rayo Vallecano. 

Rayo Vallecano – Barcelona

Anledning: 14. Serierunde i La Liga

Tid: Lørdag 25. November, Kl. 14:00

Sted: Estadio de Vallecas, Madrid

Sending: TV2 Sport Premium/TV2 Play

Statusoppdatering 

Før landslagspausen var det nok mange Barça fans som tenkte at det ville bli deilig med litt pause fra klubbfotball mtp. hvor skuffende laget hadde prestert i de siste kampene. Så kommer landslagspausen og med det en korsbåndsskade på Gavi som setter han ut av spill resten av sesongen, og antagelig sommerens fotball-EM i Tyskland også. Lagets hjerte og sjel, en uerstattelig spiller må nå erstattes. Kanskje dårlig Barça-fotball var bedre enn ingen Barça-fotball likevel. 

Uansett må vi nå vende blikket fremover og forberede oss på det som venter. I de neste ukene skal Xavis utvalgte opp mot Rayo (B), Porto (H), ligaledere Girona (H) og Atlético (H). I denne rekken med kamper er det like viktig som alltid for klubben å oppnå gode resultater. Vi er dessverre i en situasjon der dårlige resultater ikke bare får sportslige konsekvenser men også store økonomiske konsekvenser. Dersom klubben ikke hadde slitt økonomisk hadde det likevel vært synd å gå glipp av ligatittelen, men ikke verdens undergang. Men om man skulle hatt en rekke nå med poengtap etter poengtap, vil fokuset resten av sesongen bare være å holde hodet over vann for å ikke drukne i gjeld. Dette vil vi helst unngå.  

Slik ser kampprogrammet ut for Barcelona de neste ukene.

Rayo Vallecano: Barcelonas kryptonitt

Madrid-baserte Rayo Vallecano er rundens motstander. De ligger på 10. plass på ligatabellen, ved første øyekast ser de ut til å være en grei motstander. Dessverre er det ikke slik. Siden Rayo sitt forrige opprykk har vi møtt de 4 ganger i La Liga, og ikke vunnet en eneste av de kampene. 1 tap under Koeman, 1 uavgjort og 2 tap(!) under Xavi; Faktisk er Rayo Vallecano ett av kun to lag Xavi ikke har klart å vinne mot i spansk fotball-sammenheng (det andre laget er Granada som Xavi har 2 uavgjorte mot som trener). Rent statistisk sett ser det dermed ikke lyst ut.

Tidligere møter mot Rayo i ligaen. Barcelona har kun scoret 1 mål på de 4 forrige oppgjørene.

Rayo spiller fotball i klassisk Simeone-stil. Barcelona kan forvente en defensivt og fysisk orientert tilnærming i spillet, typisk for motstandere i lavere halvdel av tabellen. For bare et par uker siden dro Rayo til Santiago Bernabéu og frustrerte byrival Real Madrid med akkurat den type spill, og serverte de med poengtap etter at kampen endte 0-0. Vi tror vi får se mye av det samme i denne kampen. Real Madrid fikk erfare hvor god evne Rayo spillerne har til å begå 10-15 forseelser uten å havne i boka til dommeren, da alle disse forseelsene er akkurat på grensen til gult kort. Dette er blant de tingene som gjør Rayo fryktelig frustrerende å spille mot. Rayo har også spillere som kan skape trøbbel i andre enden av banen. Her kan man nevne veteranen Falcao samt Raúl de Tomás, der sistnevnte føles ut som at scorer mot oss hver gang han er på motsatt banehalvdel. 

I Barça garderoben

I tillegg til Gavi sin skade hadde klubben flere bemerkelsesverdige landslagoppdrag, blant annet for ter Stegen, Gündoğan, Lewandowski og Araújo. Etter bare én trening med Tyskland reiste ter Stegen tilbake igjen til Barcelona med ryggsmerter, som ble undersøkt grundigere etter ankomst. Angivelig skal det ikke være noe alvorlig og ter Stegen kan være tilbake allerede mot Rayo. Gündoğan var med på samme landslagssamling og spilte i begge Tysklands kamper som endte i tap mot hhv. Tyrkia og Østerrike. Lewandowski var mislykket i å ta seg direkte til EM med sitt Polen og til tross for én scoring fortsatte han sin dårlige form på gressmatta. Araújo hadde en veldig god landslagspause. Sammen med sitt Uruguay var han med på å slå regjerende verdensmestere Argentina 2-0 på «La Bombonera», der han bidro i begge ender av banen med både scoring og sterkt forsvarsspill. Han startet også i Uruguay sin andre kamp i en 3-0 seier mot Bolivia. Selv om Lewandowski og Gündoğan hadde skuffende landslagsoppdrag kan det på en måte være betryggende å se at de ikke kun presterer dårlig i blått og rødt. Vi tror likevel at vi får se de begge starte mot Rayo tross dårlig form, mest pga. mangel på alternativer. I tillegg er de spillere med mye erfaring som kan komme til god nytte mot en motstander som dette.     

De gode nyhetene er at bak kulissene har Frenkie de Jong begynt å trene med laget igjen og nærmer seg å returnere til spill. Xavi har forhåpentligvis gjort leksene sine denne gangen og spillerne burde være klare til å dra til Rayo med en solid kampplan. Vi pratet om det før landslagspausen også at Xavi har ingen unnskyldninger igjen. Dersom laget ikke presterer nå og resultatene ikke er optimale, kan man begynne å se etter andre alternativer til ledelse. I siste kamp før pausen, mot Alavés, så vi at Xavi midt i all usikkerheten valgte å stille med 4-3-3. Selv om kampen startet dårlig var det positivt å se hvordan det snudde utover i andre omgang. Både byttene Xavi gjorde og at han konstant bidro med instrukser til spillerne fra sidelinjen, viser at han ikke er helt tom for idéer, enda. 

Regner vi med at ter Stegen er klar til spill og at Raphinha ikke lar seg provosere til å dra på seg en utvisning tidlig i kampen, er dette foretrukket oppstilling:

     ter Stegen

Cancelo – Araújo – Martínez – Baldé

Gündoğan – Romeu – Pedri

Raphinha – Lewandowski – Félix

Raphinha hadde ikke en spesielt god landslagspause med Brasil der de på tapte mot både Colombia og Argentina, mens Yamal hadde en relativt god samling med Spania inkludert én scoring mot Kypros. Likevel tror vi det er lurere å starte Raphinha i denne kampen da Yamal med sin unge alder og lite erfaring vil bli spist levende av blodtørstige Rayo spillere.

Mission Impossible

De neste kampene kommer til å bli en stor utfordring for katalanerne. Viktige kamper mot gode motstandere med lite rom for feiltrinn. Det føles kanskje ut som «Mission Impossible» for Xavi og gjengen, men her må de rett og slett komme med en god plan, finne sin indre Tom Cruise og ta utfordringen på strak arm. Det gjelder å fokusere på en kamp av gangen, der vi starter med å bryte den dårlige rekken vi har mot Rayo. Vi håper vi får se en gjeng engasjerte spillere som viser viljestyrke og er sultne etter å jage både motstander og titler.  

Visca Barça! 🔵🔴

Bilder: FC Barcelona, Sofascore.com

Hva håper dere å få se i denne kampen? Hva tror dere resultatet blir? 

Leave a Reply