Vi vender tilbake til Europas gjeveste klubbturnering, hvor ukrainske Sjakhtar Donetsk står for tur.

Bør vi kunne forvente mer?

Vi ser tilbake på det som har vært en veldig god helg for Barça, hvor begge de to store Madrid-lagene tapte verdifulle poeng i kampen om ligatittelen, og vi kom unna med en mirakuløs 0-1 seier på Anoeta. Det ser dermed lysere ut igjen for oss på liga-fronten. 

De av oss som har sett Barcelona spille og ikke bare kikket på kampresultatene, vet at det likevel er grunn til bekymring. Katalanerne har ikke maktet å dominere noen motstandere i 90 minutter siden de to strake 5-0 seierne mot Betis og Royal Antwerp i september. Siden da har de blårøde spilt 9 kamper der resultatene har vært 1 tap, 2 uavgjorte og 6 kamper vunnet med kun ett måls margin. I en klubb som Barcelona stiller vi høyere krav og forventer mer av spillerne som bærer klubbemblemet på brystet, spesielt når laget har vist tidligere at de kan gjøre bedre. 

Sjakhtar Donetsk: Ukrainas gladiatorer

Sjakhtar Donetsk er en stolt fotballklubb; I hjemlig liga er de seriemestere nesten hvert år. I dette øyeblikk befinner de seg på en overraskende 3. plass, noe som kanskje kan skyldes den ekstraordinære situasjonen landet deres befinner seg i. Av åpenbare grunner kan ikke kampen spilles på Donbas Arena i Donetsk, men skal heller spilles på Volksparkstadion i Hamburg. På papiret er dette en bortekamp for oss, men i praksis blir det kanskje en noe mer nøytral arena, avhengig av tilskuerfordelingen. Forrige gang lagene møttes på nøytral grunn var i 2009-utgaven av UEFA Supercup der et Barcelona-lag midt i sin storhetstid gikk seirende ut 1-0 etter en scoring av Pedro Rodriguez i det 115. minutt.    

Det nytter ikke stort å se tilbake på gamle resultater mot Sjakhtar da disse kampene ble spilt i det som føles ut som en annen tidsalder. I stedet kan vi se tilbake på forrige oppgjør mot ukrainerne, nemlig da vi tok de imot på Olympiastadion for snaue 2 uker siden. Barcelona dominerte i første omgang, og til tross for å gå inn til pause med en 2-0 ledelse, klarte de aldri å punktere kampen eller å dominere i fulle 90. Andre omgang ble som vi ofte har sett tidligere, en slitsom affære. Barcelona slapp Sjakhtar tilbake i kampen hvor det endte 2-1, og vi i verste fall kunne rotet bort seieren på tampen.

«Gruvearbeiderne» (ja, det er faktisk klubbens kallenavn) har en unik rekrutteringsstrategi som innebærer å hente brasilianske tenåringer og gi disse en inngangsportal til europeisk toppfotball. Dette er en strategi som har vist seg å bringe mye suksess til klubben og gagnet alle parter. To av de nyeste innslagene er Newertton og Eguinaldo; To spillere som begge skapte trøbbel for forsvaret vårt i forrige oppgjør. I tillegg er det verdt å holde øye med de lokale talentene Sudakov og Kryskiv, samt klubbveteranen Taras Stepanenko. 

I Barça-leiren…

I en kamp som dette forventes det at Xavi kommer til å rotere. Kampprogrammet har ikke vært like tett som det pleier og derfor håper vi å se en sterk oppstilling med ikke alt for mange endringer – spesielt når stallen nesten er komplett igjen og skadde spillere begynner å returnere til gressmatta. I de siste 2 kampene har Xavi stilt med en 3-5-2 formasjon som har resultert i ett tap og en kamp der vi burde ha tapt. Det er nok et tegn på at den nye formasjonen ikke har hatt ønsket effekt og derfor tror vi det er sannsynlig at vi faller tilbake på en 4-3-3 i denne kampen. Foretrukket lagoppstilling: 

Ter Stegen

Cancelo-Christensen-Martínez-Baldé

Fermín-Romeu-Gavi

Raphinha-Lewandowski/Ferrán-Felix 

Verdige gruppevinnere?

Denne kampen er det forventet at vi skal vinne med god margin, dvs. en 1-0 seier vil ikke imponere noen. Det er på tide for Barça å vise nok en gang at de kan opprettholde den standarden som forventes av dem og dominere en langt svakere motstander med fin angrepsfotball og høy kvalitet ellers i spillet. Ikke bare skal vi ta 3 poeng her, men vi skal også ta et stort steg nærmere gruppeseier; Ikke minst skal vi vise at vi er verdige til det.

Visca Barça!  🔵🔴

Bilde: FC Barcelona

Leave a Reply