To lag, en pokal. Dette er hvordan Athletic Bilbao og FC Barcelona tok seg til finalen.
På lørdag skal Baskerlands stolthet til Catalonia for å møte Barcelona på mektige Camp Nou, i det som vil bli en minneverdig finale. Hverken av lagene har noen gang rykket ned fra La Liga, som sier sitt om de to gigantenes posisjon i spansk fotball. Dette er også de to lagene som har vunnet nettopp Copa del Rey flest ganger. Begge lagene har vært i 36 finaler hver, hvorav syv har vært mot hverandre. Av disse har Barca vunnet fem mens Bilbao har vunnet to. Totalt har Barcelona vunnet 26 av sine finaler, mot Athletic Bilbao sine 23 triumfer. Det er derfor mye som står på spill på lørdag. Her har du en oversikt over hvordan de to lagene har kommet seg til den gjeve finalen.

Fjerde runde

I cupens fjerde runde kommer lagene fra La Liga inn i det store puslespillet som kalles Copa del Rey. Frem til da har lagene fra Trecera, Segunda B og Segunda gått gjennom et seedingsystem med kun en kamp til å avgjøre hver runde. I fjerde runde endres det hele, hvor man går over til utslagsrunder hvor begge lag får spilt en kamp hjemme. De syv lagene som har representert Spania i spill i enten Champions League eller Europa League trekkes ut mot de gjenværende syv lagene fra de lavere divisjonene. Både Bilbao og Barca har vært ute i Europa i år, og fikk derfor fordel av å møte to av de mindre lagene — forøvrig begge fra Segunda B .
For Barcelona sin del ble det spill mot Huesca, fra gruppe to i Segunda B. Den første kampen ble i tradisjon tro spilt på EL Alcoraz i Huesca. Av de spillerne som spilte for Barcelona er det naturlig å trekke frem Douglas, Sergi Samper og Munir, da dette sjeldent er spillere som starter for Barca. Selv med et noe redusert mannskap hadde Barcelona full kontroll, og ledet 3–0 til pause, etter scoringer av Rakitic, Iniesta og Pedro. Tempoet ble drevet ned noe i andre omgang, med Rafinha som eneste målscorer i de siste 45. Dermed hadde Huesca en umulig oppgave foran seg på Camp Nou. Det endte så mye som 8–1 i Catalonia, etter scoringer av Pedro (3), Sergi Roberto, Iniesta, Adriano, Adama, og Sandro — før Gaspar fikk æren av å sette inn et trøstemål på tampen av kampen. Både Samper og Munir var tilbake i startelleveren blant b-lagsspillerne, mens Adama og Sandro kom inn fra benken. Dermed hadde Barcelona tatt seg komfortabelt videre, samtidig som laget hadde fått god rotasjon.
Athletic på sin side skulle ut mot Alcoyano fra gruppe tre i Segunda B — og det gikk ikke uten dramatikk. For lilleputtlaget fra Alicante ledet lenge det første oppgjøret på eget gress, etter å ha tatt ledelsen etter en halvtime. Men Viguera fikk reddet et uavgjortresultat for baskerne med en scoring rett før slutt. Heller ikke på eget gress viste Athletic seg veldig potente. Men de fikk med seg en ettmålseier — også denne gang etter scoring av Viguera — og tok seg videre med 2–1 sammenlagt, uten å ha imponert mange.

Femte runde

Samtlige lag fra lavere divisjoner ble slått ut i fjerde runde, samt en håndfull lag fra La Liga. Runden huskes nok best for at hovedstadslagene Atlético og Real barket sammen i et rent byderby over to runder. For Barcelona sin del var Elche neste stopp.
I denne runden begynte Barcelona hjemme på Camp Nou, og stilte med så og si toppet lag — blant annet med MSN på topp. Det gikk som det måtte gå, og Elche måtte forlate Barcelona med 0–5 i målforskjell før returoppgjøret. For første gang scoret alle i tettrioen i samme kamp, hvorav to av målene kom fra Neymar. Det siste kom noe uventet fra Jordi Alba. Blant innbytterne var Samper den enste representanten fra b-laget. Med et godt utgangspunkt fra første kamp ble flere av stjernene hvilt i returen. Barcelonas trio på topp bestod av Pedro, Munir og Adama, og akademiet var ytterligere representert av Gerard Gumbau fra start, mens Alen Halilovic kom inn fra benken, sammen med Douglas. Også denne gangen beviste Barcelona at det var klasseforskjell mellom lagene, og økte ledelsen fra første kamp med fire nye mål, og 9–0 totalt, mot et veldig resignert Elche. Scoringene i det andre oppgjøret kom fra Mathieu, Sergi Roberto, Pedro og Adriano.
For Bilbao sin del bar turen til Galicia i første kamp, i et tøft oppgjør mot Celta Vigo. Baskerne tok med seg et veldig godt resultat, etter at San José, Aduriz (2) og Susaeta hadde scoret fire viktige bortemål, i en 4–2 seier i første kamp. Mange anså nok dette som avgjort, men Bilbao skulle få det jevnt også denne gangen. Hjemme på San Mamés rotet Bilbao bort hele ledelsen sin og tapte kampen 2–0, og gikk videre på minst mulig margin — bortemål.

Kvartfinaler

I kvartfinalene var det duket for et nytt gigantoppgjør. Atlético Madrid hadde vært dyktige i femte runde, og slått ut regjerende mester Real Madrid. Takken var to tøffe oppgjør mot Barcelona.
Den første kampen ble spilt i Barcelona, onsdag 21. januar. Barcelona og Luis Enrique var under massivt press, og ryktene florerte i spanske sportsaviser. Lagene hadde møttes bare ti dager før, hvor Barcelona vant kampen kontrollert 3–1. Derfor forventet nok mange en liknende kamp i den første kvartfinalen. Med de rødhvite fra hovedstaden viste at de hadde lært av seriekampen rett før, og holdt lenge Barcelona i sjakk. Faktisk så lenge som 82 minutter. Men i det 83. måtte hovedstadslaget gi tapt. Hvem stod for scoringen? Messi — selvfølgelig. Dermed dro Barcelona til Madrid med en ørliten ledelse, i det som skulle bli en thriller av en fotballkamp.
Fernando Torres — Atléticos hjemvendte sønn — hadde herjet med Real Madrid i runden før, og var hypp på å vise seg frem også mot Barcelona. Allerede før minuttet var spilt hadde el Niño satt inn kampens første mål, og Barcelonas ledelse fra den første kampen var utliknet. Heldigvis for katalanerne var Neymar i storform denne januarkvelden, og sente Barcelona tilbake i føringen sammenlagt åtte minutter senere. Like etterpå ble brassen spilt igjennom av ter Stegen(!), og setter inn det han tror er hans andre for kvelden, men blir veldig tvilsomt vinket av for offside. Kun minutter senere har Raul Garcia satt inn Atléticos andre for kvelden, fra straffemerket. Målet i seg selv var det ingen ting å si på, men forløpet var mildt sagt kontroversielt. Juanfran har nettopp sendt ballen forbi Mascherano, før spillerne går i hverandre og straffen blir blåst. Men tv-bildene viser at det er Juanfran som løper i Mascherano — og ikke motsatt — attpåtil utenfor sekstenmeteren. Desserre for Atlético satt Miranda ballen i eget nett på en corner like etterpå, og Atlético trenger nå to mål for å ta seg videre. Men kontroversene stopper ikke der. Like etterpå roper hele Vicente Calderón på straffe, og hands på Jordi Alba. Men dommeren vinker spillet videre, og Messi sender samme Jordi Alba på løp. Alba beinflyr fremover slik bare han kan, før han spiller igjennom Neymar, som endelig får sin andre scoring for kvelden. Dermed trenger Atlético tre mål i andre omgang. Da lagene gikk ut for å starte den andre omgangen stod det kun 21 mann på banen. Grunnen var at Gabi skal ha snakket på seg rødt kort i spillertunnelen. Det tar lufta ut av kampen, og Barcelona går tilslutt videre med 4–1 totalt.
For Athletic Bilbao sin del medførte første kvarfinale en tur sørover, nærmere bestemt Málaga. Ingen av lagene klarer å få hull på byllen, og selv om løvene fra Baskerland ikke får med seg et viktig bortemål får de muligheten til å avgjøre på eget gress i returoppgjøret. Den muligheten benytter de seg av, etter at Aduriz scorer kampens eneste mål. Dermed har Bilbao på nytt tatt seg marginalt videre.

Semifinaler

Etter kontroversene i Madrid får Barcelona starte hjemme også i semifinalene, mot Villarreal. Denne gangen sikrer katalanerne seg et bedre utgangspunkt enn i kvartfinalene, og vinner overbevisende 3–1, etter scoringer av Messi, Iniesta og Piqué. Også på El Madrigal vinner Barcelona 3–1, og beviser at laget fortjener å være i finalen. De tre siste spikrene i finalekista settes av Neymar (2) og Suárez. To timer senere får Barcelona bekreftet at det er Athletic Bilbao som blir finalemotstander. Baskerne fikk med seg et viktig bortemål fra Barcelona, da de rødhvite spilte 1–1 mot Espanyol. Med finalen innen rekkevidde gjør baskerne ingen feil, og vinner 2–0 hjemme, i den avgjørende kampen. Dermed er det duket for en storslått finale mellom det største laget fra Baskerland og Catalonia.

Camp Nou blir finalearena

Når man sammenlikner lagene har de hatt to veldig forskjellige veier til finalen. Barcelona har hele veien imponert, og gjort det klart at de ønsker — og fortjener– og være i finalen. Katalanerne har vunnet alle de åtte individuelle kampene sine, og står med 31–5 i målforskjell på disse kampene. Athletic Bilbao har på sin side måtte jobbe for finaleplassen sin hele veien. På de åtte oppgjørene baskerne har spilt har kun fire enkeltkamper endt med seier, tre med uavgjort og ett tap, som har gitt en målforskjell på 10–6. I tillegg får Barcelona spille kampen på eget gress.
Siden kampen er en finale fordeles billettene på Camp Nou likt mellom begge lagene. Likevel skulle man tro at Barcelona vil få en fordel av å spille på hjemmebane i cupfinalen, i det som er en veldig kontroversiell avgjørelse av det spanske fotballforbundet. For tiden etter finalen huskes nok best for diskusjonen om hvor kampen skulle spilles — en situasjon som nesten overskygget lagene det faktisk gjaldt. Begge lag ønsket Santiago Bernabéu som finalearena, da arenaen er den største etter Camp Nou, og at begge lags supportere ville ha noenlunde lik reiseavstand. Grunner for og imot ble skrevet opp og ned om, men det endte tilslutt med at Real Madrid fikk sitt ønske om å holde finalen et annet sted. Trolig har nok lagenes tilhørighet mye å si, selv om dette druknet i faktumet av at det ene laget får spille kampen på eget gress, lade opp i egen garderobe, og unngå en lang reise.
Men Barcelona skal ikke ta lett på oppgaven. For når lagene går ut på Camp Nou på lørdag har oppladningen ingen ting å si. Da begynner lagene med samme utgangspunkt; med 90 minutters fotball å spille, hvor alt kan skje. For begge lag har kjempet seg til finalen. Og begge lag vil kjempe alt de kan for å bli kåret til årets mester av Copa del Rey.