Under dagens pressekonferanse offentliggjorde Barca-kapteinen at han er ferdig i klubben.
Midtbanelegenden som hele sin karrière har spilt for FC Barcelona, står igjen med en lang og svært imponerende historie. Nå har spekulasjoner om Xavis Barca-avskjed har pågått i lang tid, men under pressekonferansen på Camp Nou i dag ble det imidlertid avklart; Barca-kapteinen forlater den spanske klubben og setter kursen mot Qatar og klubben Al-Sadd.

Tiden inne for forandring

Pressen slåss om de beste plassene og flokket seg rundt Xavi Hernández da han kom med sin kunngjøring. Som anslått fortalte den lojale kapteinen at sin tid i Barcelona var over etter sesongen.

— Det var ingen lett beslutning, men jeg føler at jeg har kommet til den riktige avgjørelsen. Det er på tide med ny luft og nye utfordringer.

Xavi virket rolig, men preget under pressekonferansen. Etter å ha vært på førstelaget i 17 år og klubben i hele 25, venter et helt nytt eventyr for den rutinerte midtbanekjempen.

— Jeg fikk tilbud om å forlenge kontrakten med Barcelona, men da hadde jeg allerede bestemt meg. Nå ser jeg frem til å flytte til Qatar sammen med familien min.

Har følt seg viktig

Det var store spekulasjoner om Xavi skulle fortale klubben allerede forrige sesong. Under konferansen fortalte han om hvorfor han valgte å vente en sesong før avskjeden kom.

— I fjor var jeg ikke helt klar til å dra. Jeg følte at jeg fortsatt kunne bidra på banen, noe jeg også har gjort. Selvfølgelig ikke i like stor grad som tidligere, men jeg føler likevel at jeg har vært viktig for klubben — både på og utenfor banen.

Han legger til at det har vært en vanskelig omveltning å ikke lenger være i start-elleveren. Under årets sesong har han prøvd å tilpasse seg sin nye posisjon, samt å styrke laget i sin helhet.

— Vi har allerede vunnet ligaen og har gode sjanser til å vinne både cupen og Champions League. Nå er det fullt fokus på de neste store kampene og jeg gleder meg til å feire sesongens prestasjoner.

El Maestro er optimistisk og gleder seg til å løfte minst ett trofé for Barca-fansen en aller siste gang.

— Jeg er evig takknemlig for hvordan fansen har behandlet meg, særlig den siste tiden. De vil ha meg med videre, og det betyr mye.

Vil bli trener

Når Barca-legenden setter seg på flyet med familien og reiser til Qatar, skal han i første omgang bidra som spiller for Qatar-laget Al-Sadd. Xavi avslører likevel at han kan se for seg å jobbe mot å bli manager en gang i fremtiden.

— Jeg vil gjerne bli trener etter hvert. En liknende rolle som Puyol hadde den siste tiden i Barcelona ville passet meg perfekt. Jeg vil dermed ikke utelukke å jobbe i Barca senere. Barcelona er hjemmet mitt og det vil det alltid være.

Nå skal han først fokusere på å tilpasse seg et nytt nivå og en ny spillestil. Den lokale helten legger ikke skjul på at han kommer til å lære mye nytt i Qatar. Forståelig nok tror Barca-legenden det vil bli en rart å spille fotball uten den blå og vinrøde drakten.

— Det blir spesielt å ikke se etter for eksempel Messi foran på banen. Jeg har fått utrolig mange gode venner her i Barca, og det å ikke spille med dem blir en uvirkelig følelse. Heldigvis står jeg tilbake med en rekke unike og gode minner.

Forlater «verdens beste klubb»

Når pressekonferansen begynner å dra seg ut, stiller en spansk journalist det vanskelige spørsmålet; Hvilken kamp har vært den viktigste? Xavi trekker på smilebåndet og man kan se hvordan han nostalgisk tenker seg tilbake i tid.

— Hmmm. Det er vanskelig å si. Jeg kan ikke si det var mot Real Madrid, for da blir det bråk!

Det humres fra salen.

— Det er umulig å velge ett enkelt øyeblikk. Jeg har virkelig kost meg gjennom så mange finaler, turneringer og storkamper. På den annen siden koser jeg meg like mye når jeg spiller med talentene fra akademiet. For å si det slik; Jeg kunne ikke vært et bedre sted enn i Barcelona. Det er virkelig verdens beste klubb.

Den som etter hvert utnevnes som arvtager for El Meastro vil få noen enormt store sko å fylle. Det blir en vanskelig oppgave, men helten selv tror bestemt det er mulig.

— Viktige spillere blir borte — slik er det bare i fotball. Men vi har alltid klart oss og bygd opp laget med nye, talentfulle spillere. Vi kommer oss videre, og Barca fortsetter å være en god klubb.

Barca-fans over hele verden kommer til å savne den lille teknikeren fra lagets midtbanen. Nå ønskes han lykke til i Qatar, men først skal han kjempe det han kan for at klubben i hans hjerte vinner «The Treble».