Med Valencias uavgjort mot Real Madrid i kveld er ligaen avgjort — så godt som.
Valencia har nettopp spilt 2–2 på Santiago Bernabéu, noe som gir Barcelona en ledelse på fire poeng med to runder igjen. Laget så kampen i garderoben, og jubelen hadde blitt hørt helt ut i presserommet da Valencia scoret.
For en uke siden gjorde Real Madrid det vi culés var redd de skulle gjøre: de vant borte mot Sevilla. Av de resterende kampene ble den utpekt som den vanskeligste kampen for de helhvite. Med et knalltøft oppgjør i vente på Vicente Calderón nest siste oppgjør, og kun to poeng ned til Madrid — som også har innbyrdes oppgjør på sin side — hadde en luke på mer enn tre poeng vært å foretrekke. Den luka har vi fått i kveld, takket være Valencia.
Los Che har vært et av de virkelig gode lagene denne sesongen, spesielt på vårparten, og er på veg til å reise gammel storhet. I en hjemmekamp som er alt annet enn enkel var det likevel forventet at Real Madrid skulle ta med seg alle poengene. Laget har vært uheldig med skader den siste perioden, men ikveld var det en annen form for uhell laget ble utsatt for.

Mål Sør, banens beste

De første 20 minuttene startet forrykende, og begge lag hadde store sjanser. Da Paco Alcacer sendte Valencia opp i ledelsen i det 19. minutt hadde Real Madrid allerede truffet metallet bak Diego Alves to ganger. Først ved et Bale–frispark som smalt i høyre kryss. Deretter ved en heading fra Ronaldo som traff krysset motsatt. Kun fem minutter etter det første målet doblet Javi Fuego ledelsen med en heading etter et frispark. I mellomtiden hadde Toni Kroos blitt tatt av banen etter å ha fått seg en smell. Etter målene traff hjemmelaget stolpene ytterligere to ganger, samt at Diego Alves vartet opp med to mesterredninger, først på det som ville blitt rundens mål av Bale, deretter en strafferedning mot Ronaldo. Begge lag hadde flere store sjanser, men 0–2 stod seg til pause.
Noe måtte endres, skulle Real Madrid klamre seg til til et realistisk håp om serietittel i år. Dermed var det nok stor lettelse blant de hvite da Pepe reduserte ti minutter ut i andre omgang. Sjansebonanzaen fortsatte i andre omgang, og begge lag kunne hatt mange flere mål — spesielt hjemmelaget. Da det så ut som alt skulle ebbe ut fornyet Isco håpet for Madrid, med et kremmerhus av en scoring. De siste minuttene ble en kamp mot klokka, men endte med 2–2. Dermed har Barcelona fått tidenes gavepakke av Valencia.

Frikort til 17. mai

Barcelona har hatt alt i egne hender denne sesonginnspurten, noe de hadde hatt uansett resultat i kveld. Men kveldens resultat gjør at laget kan dra til Madrid om åtte dager uten press på seg, så lenge de slår Deportivo hjemme siste serierunde. Å slippe å måtte vinne borte mot Atlético er utvilsomt en stor lettelse, først og fremst fordi det er en formidabel oppgave. Samtidig kan Enrique gå inn mot kampen i Munchen på tirsdag uten å behøve å levne en tanke til La Liga. Nettopp det kan bli svært viktig for drømmen om trippelen. Slik det så ut i dag tidlig kunne Barcelona tapt to titler den kommende uka. Nå ser en hjemlig dobbel veldig realistisk ut, kanskje med en finaleplass i Champions League som kronen på verket.
Rosinen i pølsa er at Barcelona kan si takk for sist, og gjøre det Atlético gjorde mot oss i fjor: sikre La Liga på motstanderens gress. Riktignok er ikke Atlético i posisjon til å vinne i år, slik Barca var i fjor. Men en et tap mot Barcelona kan sende de rødhvite ned til den sure fjerdeplassen, og ut i kvalifisering til Champions League. En fin måte å si takk for sist på.
Uansett har Barcelona ingen unnskyldninger skulle ikke dette resultere i klubbens 23. La Liga-tittel. Skulle man rote bort dette har man rett og slett ikke fortjent bedre.