Det var en tydelig fornøyd keeper som i dag møtte pressen som Barcelona-spiller.
Foran sin første pressekonferanse som Barcelona-spiller ble Marc-André ter Stegen eskortert av sportssjef Andoni Zubizarreta, og sportslig visepresident Jordi Mestre. Pressekonferansen fant sted i et Auditori 1899, som var pyntet for anledningen. Pressekonferansen skjedde like etter at keeperen hadde signert kontrakten, og vært innom den obligatoriske fremvisningen på Camp Nou.
Pressekonferansen startet med en videohyllest til keeperen. Deretter kunne Mestre meddele at kontraktet strekker seg over fem sesonger, dvs. utløper 30. juni 2019, og at utkjøpsklausulen ligger på 80 millioner euro.
Rykene har gått om at keeperen har lært spansk helt siden forrige overgangsvindu, da han skal ha blitt informert om at han var klubbens førstevalg. Og ter Stegen åpnet pressekonferansen tappert på spansk.

— Jeg snakker hverken spansk eller katalansk veldig godt, men det er viktig for meg at dere snakker til meg på spansk så jeg kan kan lære. Takk til dere alle for en så vennskapelig velkomst. Jeg er veldig glad for å være her, og jeg håper jeg vil få suksess sammen med denne klubben. Visca Barca.

Ter Stegen var tydelig fornøyd med å ha skrevet under for en av verdens største klubber, og skjulte dårlig entusiasmen sin.

— Å forsvare målet til Barcelona er en av de største tingene man kan gjøre i livet,og jeg vil prøve å gjøre jobben som kreves. Jeg ser frem til å spille med så store spillere, og jeg håper å tilpasse meg bra, og vinne de største titlene med klubben.

Det var lenge trodd at Fifa-sanksjonene ville sette en stopper for overgangen.

— Jeg tror jeg har tatt det riktige valget, og alt løste seg. Barca har stolt på meg helt fra starten, og jeg er veldig glad for å ha denne tiltroen, for Barcelona er en stor klubb og det har aldri vært et andrevalg etter Barca.

Han innrømmer dog at han har mottatt tilbud fra andre klubber, uten at disse har interessert han.

— Denne klubben har store tradisjoner og slående omgivelser og jeg har kun vurdert dette. Da jeg først hørte at Barcelona ville ha meg smilte jeg fra øre til øre. Borussia vil alltid være klubben min, og vi hadde tre gode sesonger sammen, men Barcelona er en stor klubb, og dette er et stort steg forover for meg.

Tyskeren innrømmet at det blir en stor utfordring for han.

— Det er en stor ære for meg å komme til en klubb som Barcelona, slike tilbud kommer ikke hver dag. Barcelona er en av de største klubbene i verden, og jeg er veldig spent. Dessverre ble det ingen titler denne sesongen, men jeg håper at vi kan spille underholdende fotball i fremtiden.

Rost av Zubi

Under pressekonferansen ble Zubizarreta spurt om Courtois noen gang var et alternativ, og hvorvidt ter Stegen ble valgt fordi en overgang for Courtois ble for vanskelig. Zubizarreta avviste dette, og insisterte at ter Stegen hele tiden har vært klubbens førstevalg. Tyskeren var tydelig glad for lovordene og svarte på spekulasjonene på en diplomatisk måte.

— Det Zubizarreta betyr mye for meg. Jeg vet at Courtois har hatt en fantastisk sesong i La Liga, men jeg er veldig fornøyd over å være her. Jeg har min stil å spille på, og jeg har tro på at ferdighetene mine kan hjelpe klubben til å vinne trofeer.

Han vet også godt hvem han er hentet inn for å erstatte, og hadde kun lovord å si om sin katalanske motpart.

— Valdés har vært en fantastisk keeper for denne klubben,og har vunnet mange titler her. For min egen del vet jeg at jeg må være meg selv, og jeg vet hvilken jobb jeg må gjøre. Barcelona har valgt meg og det gjør meg veldig stolt. Jeg kommer til å få nok med å fokusere på min egen jobb, og jeg syns at Valdés fortjener å få en god avskjed.

Ter Stegen har blitt godt kjent med Andoni Zubizarreta, som også har voktet buret på Camp Nou, og tyskeren føler at han er i samme situasjon som det den nåværende sportsdirektøren var da han ankom klubben.

— Andoni forklarte meg at hans inntreden var vanskelig fordi han tok over etter Urruticoechea. Jeg tror min situasjon er veldig lik, siden jeg tar over etter Valdés.

Zubizarreta bekreftet dette, og sa han visste hvordan det er å ta plassen i en så stor klubb mens hele verden følger med på deg.

Han måtte også tåle sammenlikningen med Tysklands kanskje største keeperlegende Oliver Kahn.

— I starten av karrieren sammenliknet jeg meg med Oliver Kahn, men etterhvert utvikler man sin egen stil, og der er jeg nå. Tyskland har hatt mange store keepere, som Kahn og Lehman, men jeg har min egen stil og jeg føler at jeg har gjort det bra.

Da han ble spurt om utfordringen ved å spille på Camp Nou forklarte han at han ikke tror han må forandre på spillestilen sin, men at han må fortsette å jobbe hard dersom han skal oppnå suksess i klubben.

Tid til å tilpasse seg

Med et VM like rundt hjørnet ble ter Stegen spurt om hva han føler ved å ikke bli tatt ut til Joachim Löws bruttotropp.

— Jeg har innsett at jeg ikke kommer med til Brasil, og selv om jeg gjerne skulle vært der vil jeg nå få bedre tid til å tilpasse meg klubben og byen. Jeg tror at Barcelona vil bli en god by å bo i.

Tyskeren kunne fortelle at han er vant med zoneforsvar på cornere i Mönchengladbach, men at han vil prøve å tilpasse seg mannsmarkeringen som ble innført under Pep Guardiola og Tito Vilanova.

— Barcelona har utviklet en fantastisk spillestil som er en fryd å se på, og jeg ønsker å sette mitt preg på spillestilen. Spillestilen er veldig spennende, måten man holder på ballen, uten at man slipper til motstanderen, samtidig som den er estetisk å se på.

Spurt om hvilket nummer han kommer til å velge svarte han at han vil bære det nummeret klubben tildeler han, og at han heler fokuserer på arbeidet som ligger foran han. Han er heller ikke redd for presset som følger i en så stor, og vet det forventes at laget er med å kjempe om tittelen.

— Jeg er vant med å spille under press, og jeg vet det vil være store forventninger til meg, men jeg har fokusert på å avslutte karrieren i Mönchengladbach, og det føler jeg at jeg klarte.

Til slutt ble han spurt om hva han tenker om sine nye lagkammerater, og om det var noen han gledet seg spesielt til å spille med.

— Jeg syns det er et godt lag med mange verdensstjerner. Å fremheve én enkelt spiller vil være vanskelig, da alle spiller med hver sin personlighet. Skjønt Messi er verdens beste spiller, samtidig som han er et ikon for klubben.

Hva er ditt førsteinntrykk av klubbens nye keeper?