I mange år var Xavi og Iniesta en fryktet duo, hvorfor ser vi dem ikke sammen på banen?
Som alle husker eraen der superduoen totaldominerte midtbanen med tiki taka av beste klasse, men hvorfor får vi ikke se duoen på banen sammen lenger? Dette er selvsagt et enkelt, og litt trist svar på, tiden tar en igjen.
Forrige sesong begynte Xavi å vise nedgang i sin fysiske form, det var ikke noe problem med fotballhjernen, den satt fortsatt godt på plass. Kroppen ville rett og slett ikke følge det tempoet som Xavi selv ville. Iniesta måtte bære midtbanen selv, og første sesong uten preg av Xavi og Iniesta, under Tata Martino, ble trofèløs.

Ny trener og ny taktikk

Ved ankomsten av Luis Enrique ble det klart at duoen ikke kom til å bli like mye brukt. Kapteinen vår tok det hardt og Xavi forlot nesten barndomsklubben da han ble fortalt at han ikke kom til å få spille i hver kamp. Ivan Rakitic ble kjøpt inn som en avløser for vår nummer seks, og sesongen fortsatte, med mindre og mindre av duoen Xavi og Andrès på fotballmatta.
Siden tapet mot Real Sociedad 4.januar, der begge to startet kampen. Etter dette har den fantastiske duoen bare spilt sammen i elleve minutter de siste 14 kampene. På desse kampene har Barcelona 13 seiere og ett tap, noe som ikke er særlig dårlig. Det er selvsagt ikke fordi duoen ikke spiller sammen lenger, men fordi Enrique har endret spilletaktikk, og i denne taktikken ligger avgjørelsen ved å ikke starte desse to sammen.

De sentrale midtbanespillerenes minutter i 2015 (på 15 kamper):

Rakitic: 780
Iniesta: 761
Xavi: 404
Rafinha: 395
Sergi Roberto: 226

Andre får sjansen

Gjennombruddet til Ivan Rakitic er også en av grunnene til hvorfor pasningsekspertene ikke er å se så mye sammen på banen lenger. Kroaten har blitt en av de faste starterne, hans gode form er en av grunnene til at Barça gjør det så bra som de gjør denne sesongen. En annen som har imponert denne sesongen er Rafinha Alcântara, og hans gode prestasjoner på banen er også en faktor i hvorfor duoen ikke blir satt så mye på banen samtidig lenger.
Luis Enrique har i tillegg introdusert laget for en mer direkte og fysisk taktikk. Her kan det virke som at Xavi og Iniesta ikke passer helt inn. Selv om de spiller sammen eller ikke, er de fortsatt brikker i Barcelonas lag, heldigvis. Og de vil alltid ble sett på som legender av fansen, til tross for at vi ikke får se dem så mye i aksjon sammen, som før.