Rafinha har for alvor fått erigert formkurven sin, og nå scorer han også mål i Barca-trøyen.
Det var mange Barcelona-supportere som fortvilte da gullkalven Thiago Alcântara forsvant ut portene på Camp Nou, til fordel for Bayern München. Han var ung, ekstremt talentfull og ikke minst en La Masia-gutt. Det mange kanskje ikke forstod da, var at Thiagos avgang ga ankomst til en ny fremtidig stjerne – hans egen lillebror Rafinha.
Liten av vekst, men store ferdigheter
Rafael Alcântara do Nascimento ble født i 1993 i São Paulo, Brasil. Gutten med kallenavnet Rafinha har utvilsomt arvet gode idrettsgener ettersom hans far Mazinho Alcântara spilte på midtbanen for landslaget til Brasil, som blant annet vant VM i 1994. Hans mor spilte profesjonell volleyball, mens broren Thiago er som vi alle kjenner til, en tidligere blaugrana og Barça-gutt, som nå holder skadestua varm i Bayern under ledelse av selveste Pep Guardiola.
Rafinhas Barça-karriere startet allerede som trettenåring under La Masias utvikling, og gutten steg raskt i gradene. Så tidlig som i 2011 fikk han sin debut for A-laget i cupen, før han i 2013 ble sendt på utlån til Celta Vigo hvor han traff Guardiolas tidligere lagkamerat og gode venn, Luis «Lucho» Enrique. Hos de lyseblå fikk han mye spilletid og han fikk prøve seg regelmessig på det øverste nivået, mot de beste (som for eksempel daværende Sevilla-spiller Ivan Rakitic – se bilde). Rafinha utviklet seg raskt som spiller under Luchos ledelse, og tok store steg i Celta-trøyen før han i 2014 returnerte til Barca som en elegant midtbanetekniker.
Sakte men sikkert spilt seg inn i Luchos ellever
Rafinhas flotte scoring mot Villarreal nylig, en kamp han forøvrig så ut som en million dollar (eller en milliard?), var faktisk Rafinhas første scoring i blaugranafarger, i ligasammenheng. Fra før har han én scoring i Copa del Rey, borte mot Huesca. 21-åringen (fyller 22 i mars) var sammen med Messi den store spilleren i det tøffe oppgjøret mot Villarreal, og med sine fire skuddforsøk var han blant spillerne som skapte flest sjanser.
Rafinha fikk 88 minutter mot den gule ubåten, og har kun ved to tidligere tilfeller denne sesongen fått fullføre en hel kamp. Borte mot Almería ble det 90 minutter i en offensiv midtbanerolle, mens det ble samme antall minutter i Barcas borteslakt av Elche i cupen. Totalt denne sesongen har Rafinha figurert i nitten kamper, oftest som innbytter, og scoret to mål. Det er dessuten mye som tyder på at det blir mer spilletid på spansk-brasilianeren i tiden som kommer, spesielt dersom han kan opprettholde sin nåværende form.Neste Barca-kamp er borte mot Athletic Club fra Bilbao, et historisk sett målrikt og vanskelig oppgjør. Barcelonas siste syv borteoppgjør mot de baskiske hardhausene har endt med fire uavgjort, et tap og kun to seire (2010 og 2012). Forrige gang disse lagene møttes vant Barcelona 2-0 hjemme, i en kamp hvor Rafinha ikke en gang var i troppen. Mye tyder på at han vil være selvskreven når de blårøde inntar de rødhvites lekestue på San Mamés søndag 8. februar kl. 21.00.