Barcelonas president, Jose Maria Bartomeu, bekreftet på en pressekonferanse i dag at det blir valg av ny president til sommeren.
I dag kalte Bartomeu inn til pressekonferanse i kjølvannet av all turbulensen i klubben den siste uken. Bartomeu åpnet med at styret har bestemt seg for å imøtekomme medlemmenes krav om et nytt presidentvalg til sommeren, ett år tidligere enn planlagt. Han bekreftet også at han kom til å stille til gjenvalg.

— Vi har, etter å ha pratet med klubbens medlemmer, bestemt oss for å imøtekomme ønsket om å fremskynde klubbens presidentvalg til sommeren.

Bartomeu kunne ikke dele noen dato enda, da det sittende styret jobber med det. Inntil videre ba han om ro, slik at klubben kan fokusere på det sportslige.

— Jeg kan ikke komme med noen dato enda, da denne ikke er fastsatt. Det jeg kan garantere er at det sittende styret vil granske klubbens vedtekter nøye i arbeidet rundt valget. I mellomtiden ønsker jeg å oppfordre alle potensielle kandidater til fair-play, ved å sette klubbens interesser først, slik at klubben ikke blir skadet av kampanjene.

Et annet tema som flere ganger ble bragt på banen var avviklingen av sportsdirektør Andoni Zubizarreta. Bartomeu kunne dele at styret over lengre tid har vurdert baskerens stilling, og at tapet på Anoeta ikke var hovedgrunnen til at sportsdirektøren ble avviklet. Han har også følt et visst ansvar for Zubizarreta under perioden.

— Zubizarreta ble ansatt av meg, da jeg fremdeles var i det sportslige styret, og Rosell var president. Derfor har jeg hele tiden følt et ansvar for Zubi, og forsvart han gjennom tiden hans her. Jeg har også derfor følt et ansvar for gjenoppbyggingen av laget.

Presidenten fikk flere spørsmål om hvem som nå skal ta over det sportslige ansvaret i klubben, og hvorvidt klubben ønsker å gi den nye sportsdirektøren en lengre kontrakt, ettersom et fremskyndet valg nå er på trappene.

— Vi kommer ikke til å kommentere navn underveis i prosessen. Det jeg kan si er at vi ser etter noen med ‘Barca-DNA’, og som kjenner klubben. Jeg kan heller ikke si noe om lengden på kontrakten da vi ikke har bestemt oss for en kandidat enda, og det derfor ikke er mulig å si noe om kontrakten da dette kommer an på kandidatens ønsker, våre ønsker og sånne ting. Når det er sagt har vi ikke planer om en korttidskontrakt, selv om valget er om et halvt år. Luis Enrique har for eksempel også en kontrakt som strekker seg utover valget, og det er derfor ikke naturlig å ansette en ny sportsdirektør på en korttidskontrakt.

En mange hadde sett for seg som en naturlig arvtaker for Zubizarreta er tidligere kaptein Carles Puyol. Han valgte derimot å si opp samme dag som Zubizarreta ble sparket. Om man skal tro Bartomeu kom ikke oppsigelsen som noe sjokk på klubbens styre.

— Vi visste at Puyol hadde planer om å si opp i nær fremtid, da han ønsket å jobbe med andre prosjekter. Forhåpentligvis vil han komme tilbake til klubben en dag, da han er et medlem av denne familien.

Messi vil ikke bli straffet

De siste dagene har det også versert rykter om en isfront mellom Messi og Enrique, og presidenten fikk flere spørsmål vedrørende dette.

— Lionel Messi kommer ikke til å bli straffet. Jeg vet ikke hvor disse ryktene kommer fra, men de som har startet disse ryktene er folk som vil skade klubben. Messi er vår viktigste spiller, og laget er bygget opp rundt han.

Bartomeu ble under hele pressekonferansen grillet med spørsmål rundt situasjonen mellom Enrique og Messi. Presidenten ville ikke gå inn på detaljer om hva som skjer innad i klubben, men han bekreftet at han har kontakt med Messi, på lik linje med alle spillerne i klubben. Han kunne også bekrefte at han snakket med Messi og Enrique i går, men sa ingen ting hvorvidt han snakket med de samtidig eller ikke. Det han derimot lettet på sløret om er at klubben har sett endring hos Messi denne sesongen.

— Denne sesongen har vi sett en annerledes Messi. Han er topp motivert og ønsker å vinne mer enn noen gang. Jeg har sett en Messi som bryr seg om klubben, og som sender klare signaler om hva han ønsker.

Med den kommentaren hintet Bartomeu til at Messis Instagram-flørt med Chelsea har blitt oppfattet som et tegn til styret mer enn noe annet — noe flere fotballeksperter har nevnt før kveldens pressekonferanse. På spørsmål om Messi har for mye makt i klubben viste Bartomeu til at klubben har andre store stjerner, på lik linje med Messi, men understreket hvor viktig Messi er for klubben. Han var også klar på at klubben ikke har noen intensjoner om å selge sin viktigste spiller. Han understreket også at Luis Enrique også har en kontrakt med klubben, og at han har forståelse for at det tar tid å bygge et nytt lag.

Ønsker å opprettholde modellen til La Masia

Et annet tema som ble bragt på banen var hvorvidt Fifas sanksjoner mot klubben har hatt noen påvirkning på det som har skjedd de siste dagene i klubben. Det første Bartomeu understreket var at Zubizarreta ikke kunne klandres for sanksjonene da han ikke er den enste som har hatt ansvar for det sportslige i klubben, og at klubben har jobbet etter den samme modellen lenge.
Bartomeu mente også at Barcelona alltid har forbeholdt seg til det spanske fotballforbundet, og siktet til at RFEF har endret sine regler etter at Fifa begynte å granske Barcelona. Presidenten understreket også at han føler at klubben alltid har blitt støttet av RFEF.

— Forhåpentligvis vil vi også i fremtiden se barn fra hele verden spille på La Masia. For noen år siden endret Bosman-dommen fotballen for godt. Forhåpentligvis kan Barcelona-dommen gjøre det samme.

Med de ordene sikter Bartomeu til Barcelonas intensjon om å alltid gi barna på akademiet en utdannelse, og hele tiden sette skole først, for å forhindre sosial dumping. Det var nettopp i frykt for sosial dumping Fifa har etablert dagens regler rundt ungdomspillere. Så vil fremtiden vise om Bartomeu får ønsket sitt oppfylt. Inntil videre må vi vente for å se nye ansikt i troppen.
Foto: FCBarcelona.com