2014 har vert et av de mest turbulente årene i Barças historie. Herfra kan den nesten bare gå én vei. Oppover.
Etter gullalderen med Pep Guardiola ved roret — de fantastiske årene da Barça kjempet om alle trofeene med sin varemerkefotball — har Barça fortsatt til gode å finne tilbake til suksessoppskriften.
Den siste tittelen Barça vant var Supercopa de España, som ble hentet hjem under sommeren 2013. Siden den gang har ikke Barça vunnet noen av de tre pokalene som har stått på spill i 2014.
Kort oppsummert har året bydd på en rekke av sportslige og utenomsportslige nedturer.

Startet året på toppen av tabellen

Barça startet nyåret på toppen av tabellen, og fikk Leo Messi tilbake fra et to måneders skadeavbrekk etter den første uken i januar.
Argentineren gjorde comeback med en dobbel nettkjenning, som innbytter for Andrés Iniesta, i Copa del Rey-kampen mot Getafe (4-0). En viktig vitamininnsprøytning i starten av året som lovet bra for resten av sesongen.
Dog maktet ikke katalanerne å bykse oppover på ligatabellen i løpet av januar, etter to uavgjort på bortebane, mot tittelutfordrer Atlético (0-0) og ellevteplasserte Levante (1-1). Fire viktige poeng gikk til spille i disse to kampene.
messi-tilbake

Motbakken tar til

Allerede i den første måneden av året møtte Barça den bratte motbakken, som også skulle vise seg å vedvare ut resten av sesongen.
23. januar ble det kjent — etter et ekstraordionært styremøte — at Sandro Rosell trakk seg som klubbens president. Fratredenen kom som følge av at Barça hadde havnet i myndighetenes- og politiets søkelys etter Neymar-overgangen. En sak som fortsatt ikke har blitt endelig løst i den spanske domstolen.
Rosell pekte ut tidligere visepresident Josep Maria Bartomeu som sin arvtaker, og bedyret sin uskyld i påstanden om fusk i overgangssagaen.

– Over en lengre periode har min familie og meg selv vært ofre for anonyme trusler og angrep i det skjulte. Disse trusler og angrep har fått meg til å tenke på om det å være president betyr at jeg må sette familien på spill.
De seneste dagene har en urettferdig og uriktig anklage om underslag resultert i en sak mot meg i den nasjonale domstolen. Fra starten av har jeg sagt at signeringen av Neymar Jr har gått riktig for seg. Signeringen har forårsaket fortvilelse og misunnelse hos noen av våre motstandere.
Styret består av et lag. Og dette laget leder et prosjekt som har brakt klubben til stor suksess. Jeg ønsker ikke at urettferdige angrep skal ha negativ innvirkning på deres ledergjerning eller på bildet av klubben. Det er av denne grunn jeg mener at min tid her har kommet til en slutt, sa Rosell om fratredelsen.

rosell-går-av

Vippet ned fra toppen av tabellen

Barça hadde ligget på toppen av tabellen i 21 strake ligarunder før oppgjøret mot Valencia på Camp Nou den 1. februar. De hadde ikke tapt en eneste hjemmekamp i ligaen siden Real Madrid vant 2-1 på Camp Nou i april 2012.
Det første hjemmetapet på to år ble denne lørdagen et faktum, etter at gjestene fra Valencia hadde scoret tre ganger mot Barças to, i en kamp hvor Jordi Alba ble utvist midtveis i den andre omgangen.
Atlético overtok tabelltoppen dagen derpå, etter å ha gjort jobben mot Real Sociedad. Madridlaget snublet deretter mot Almeria, og Barça fikk låne tabelltoppen i to runder, før de gikk på en ny og avgjørende smell borte mot Real Sociedad (3-1). Nå var det plutselig Real Madrid som ledet den åpne tabellen i Spania.
Barça overlistet Manchester City (0-2) i det første oppgjøret av åttedelsfinalen i Champions League, på Ethihad Staduim, men ellers var også februar en måned med negativt fortegn.

– Det var et vanskelig tap, når man ser på hvor jevn ligaen er akkurat nå. Å miste tre poeng er betydelig. Jeg vet ikke om dette er et skritt tilbake, men følelsene etter kampen er ikke bra. Dette nederlaget skal ikke få oss til å gi opp. Vi må jobbe hardt og snu denne situasjonen. Det er mange poeng igjen, og vi skal også spille kamper mot tittelutfordrerne, sa en slagen Andrés Iniesta etter tapet for Real Sociedad.

alba-rødt-kort

Bedre enn Real Madrid og Manchester City, om ikke annet…

Mars var — og forble — den eneste måneden i sesongen 2013-14 hvor Barça sanket full pott i alle kampene. Det var også den måneden med flest kamper (7) gjennom året, hvor returoppgjøret mot Manchester City på Camp Nou (2-1) og El Clásico på Santiago Bernabéu (3-4) fantes blant dem.
Med seks minutter igjen å spille, slo Leo Messi en straffe høyt oppe i øverste hjørne av Real Madrid-buret, og fullførte hattricket i en forbløffende kamp som forlot tittelkampen vidåpen igjen. Andrés Iniesta åpnet scoringsballet, før Messi satte i gang med sin maktdemonstrasjon.
Før kampen ledet Real Madrid ligaen, etter kampen lå Barça et poeng foran. Men selv om seier i verdens største klubbkamp vanligvis er synonymt med ligaledelse, var det etter denne kampen ingen av de to store som sto igjen på toppen. Det var nemlig Atlético Madrid som kom best ut av resultatet, og tronet nå tabellen — for andre gang i sesongen.
I Champions League var Barça — som seg hør og bør — klare for kvartfinale, mot Atlético Madrid.

– Denne seieren gir oss mye selvtillit. Ligaen ville ha vært komplisert hvis vi ikke vant her, og nå har vi praktisk talt samme antall poeng som dem [Madrid-lagene]. Hva som skjer i de resterende kampene vil være avgjørende, spesielt bortekampene. Vi må vinne hver eneste kamp, sa Sergio Busquets etter oppturen i Madrid.

bedre-enn-real-madrid

Víctor Valdés mister sin aller siste sesonginnspurt

Selv om mars var Barças beste måned resultatmessig, kom sieren over Luis Enriques Celta Vigo den 26. mars (3-0) med en langvarig bismak. Som om det ikke var mulig å gå én måned uten tilbakeslag.
Dette var nemlig kampen der Valdés, som var inne sin siste — og kanskje beste — sesong for Barça, måtte bæres ut på båre etter å ha landet forkjært på høyrefoten. Alle som så landingen til Valdés, etter å ha fanget en løs ball i feltet, skjønte at dette fort kunne bli numero unos siste bidrag for de blårøde.
Tidligere i sesongen hadde viktige spillere som Leo Messi, Neymar og Puyol vært ute med lengre skadeavbrekk, og skaden til Valdés var langt i fra hva Tata Martino trengte i den altavgjørende sesonginnspurten.

– I dette stadiet av sesongen trodde jeg at vi var ferdige med alt det dårlige, men jeg tok feil. Dette er et forferdelig slag, men laget har blitt vant til å hanskes med tilbakeslag i en lang tid, og vil gå på videre, sa treneren.

Valdes ble opreret i Tyskland noen dager senere. Etter operasjonen ble det bekreftet at han kom til å miste VM-plassen for Spania, og ikke minst; en verdig avslutning på Barça-karrieren, som hadde vart siden Valdés var ti år gammel.
Dermed endte Valdés’ tolv sesonger lange karriere for førstelaget opp på en båre i Vigo.
valdés-skade

La Masia under angrep

I starten av april blir det kjent at FIFA hadde åpnet sak mot klubben, mistenkt for å ha brutt reglene knyttet til overganger av utenlandske spillere under 18 år i perioden 2009-2013.
Klubben reagerte kraftig på beskyldningene, og var raskt ute med å forsvare sin ære og sin ungdomssatsning.

– FC Barcelona kan ikke på noen måte dele en beslutning som er en fornærmelse av selve ånden i vårt ‘La Masia’, et verdenskjent eksempel på akademisk, menneskelig og sportslig utdanning, uttalte klubben i en pressemelding.

Samtidig ble det også kjent at klubben kom til å anke FIFA-saken inn for CAS (Court of Arbitration for Sport). Barça risikerer fortsatt — i på vente av en endelig beslutning — å være utestengt fra overgangsmarkedert frem til januar 2017.
la-masia-under-angrep

Ingen semifinale i Champions League

Den 9. april ble det klart at Barça ikke skulle spille semifinale i Champions League — for første gang på syv år (!) — etter å ha tapt sammenlagt 2-1 for formlaget Atlético Madrid.
Først spilte man 1-1 hjemme på Camp Nou, hvor man var både heldige som ikke slapp inn flere baklengs, og udyktige som ikke utnyttet sjansene foran Atléticos mål.
Deretter ble det 1-0 tap på Vicente Calderón i returoppgjøret, hvor et energisk hjemmelag gikk ut i hundre, og hadde tre stolpetreff bare i innledningen av kampen. Det første av dem resulterte i Kokes scoring i det femte minuttet, som også var nok til å vippe et tannløst Barça ut av turneringen.

– Vi har spilt to gode kamper, og vi kunne ha scoret flere mål i begge oppgjørene. Semifinalen glapp for oss fordi vi ikke dro nytte av våre sjanser. Jeg gratulerer Atlético Madrid med avansementet, sa Xavi Hernández etter å blitt slått ut av kvartfinalen for første gang.

ute-av-CL

Kontret i senk i Copa del Rey-finalen

16. april sto Copa del Rey-pokalen på spill, da Real Madrid og Barça møttes til El Clásico-finale på Mestalla. Barça havnet tidlig under, etter at Real Madrid kontret katalanerne i senk, og brukte 13 sekunder — og like mange ballberøringer — fra brudd på egen sekstenmeter, til ballen lå i mål bak en utspillt Pinto.
Marc Bartra ga håp om et comeback da det gjensto 20 minutter av oppgjøret, men fem mintter før full tid ble den unge midtstopperen parkert i løpsduell med Gareth Bale, som alene med Pinto fastsatte sluttresultatet til 2-1. Også dette målet på kontra, etter 17 sekunder og 12 ballberøringer…

– Jeg er dypt skuffet over nederlaget. Jeg føler med supporterne som kom for å støtte laget. Vi ønsket å vinne, og det jeg tar med meg fra denne kampen er lagets intensjon. Vi må bare se fremover og fortsette å kjempe for å vinne ligatittelen, sa Martino etter nederlaget.

kontret-i-senk

#TitoEtern

Det verste tilbakeslaget kom likevel 25. april, da nyheten om at Tito Vilanovas bortgang ble kjent.
Allerede før sesongen 2013-14, nærmere bestemt 19. juli 2013, ble det klart at Vilanova måtte fokusere på sin egen helse fremfor fotballen, og klubben hentet derfor inn argentineren Tata Martino som erstatter.
Det gikk dessverre ikke mer enn ni måneder etter avgangen før dødsbudskapet kom. Vilanova hadde tapt kampen mot kreftsykdommen i en alder av bare 45 år.
Et enormt tilbakeslag for spillergruppen, staben og alle som sto Vilanova nær.

– Tito Vilanova er for evig en referanse for menneskene og fotballen i FC Barcelona. Takk for alt du har lært oss. Hvil i fred, uttrykte president Josep Maria Bartomeu i sin kondolanse.

titoetern

En æra avsluttes

15. mai bekreftet Carles Puyol at han legger fotballskoene på hylla for godt. Etter å ha konferert med klubblegene, som følge av sin sjette kneoperasjonen, innså Puyol at fysikken ikke tillot ham å spille fotball slik han kan den best — på det aller øverste nivået.
Puyol kunngjorde samtidig at han fortsetter i klubben som assistent for sportsdirektør Andoni Zubizarreta.

– For meg er dette slutten på en æra. En ny begynner, og jeg håper at jeg vil nyte den like mye som jeg har hatt glede av denne. Jeg kan ikke tro den karrieren jeg har hatt. Jeg har levd drømmen til millioner av barn, sa El Capità etter sin beslutning.

puyol-gir-seg

Kulimineringen på Camp Nou

Til tross for en særdeles negativ andre halvdel av sesongen, var Barça likevel med å kjempe om ligatittelen helt til det aller siste. Den 17. mai skulle det hele avgjøres i ligafinalen på Camp Nou.
Atlético Madrid ledet La Liga med to poeng på dette tidspunktet, og Barça måtte vinne kampen for å ta hjem den andre ligatittelen på rad etter Guardiolas avgang.
Men den elendige sesongen skulle vise seg å kuliminere med at også ligatittelen ble skylt ut av hendene på katalanerne. Barça maktet ikke mer enn å spille uavgjort 1-1 hjemme på Camp Nou, og tapte dermed seriefinalen mot sulteforede Atlético Madrid.

– Gratulerer til Atlético. De er fortjent seriemestere. Vi hadde våre sjanser helt til siste finalekampen, men de har vært bedre, og det er ikke mer å si, sa Barça-kaptein Andrés Iniesta etter sesongens siste kamp.

2014-05-17_PARTIDO_23.v1400352773

Blanke ark og nye fargestifter

Etter en ytterst mager sesong, og langt ifra blendene fotballspill, ble klubben og Tata Martino enige om å avslutte samarbeidet. Den nye presidenten og hans administrasjon hentet derfor inn Luis Enrique, i håp om at den tidligere Barça-spilleren, og legenden, skulle ta klubben tilbake til noe som i hvert fall minnet om gullalderen under Pep Guardiola.
Ikke nok med ny trener. Klubben gjorde også spillerinvesteringer for omlag 170 millioner euro — det høyeste pengebeløpet i Barças historie — i et forsøk på å gjenopplive laget, og for å forberede seg for den mulige overgangsnekten. Luis Suárez, Ivan Rakitic, Thomas Vermalen, Marc André ter Stegen, Claudio Bravo, Jérémy Mathieu og Douglas Pereira ble alle kjøpt inn for å forsterke laget.
Tross de store spillerkjøpene var det likevel fra trenerstolen at Barça var ment å skulle revitaliseres.

– Luis Enrique er årets største signering. Han bringer med seg lidenskap, ledelse og oppoffrelse. Vi har høye forhåpninger til ham, sa Bartomeu under sin tale på årets supporterklubbkongress i Barcelona.

blanke-ark

Vaklende, opp og ned

Hittil i sesongen har Barça ledet tabellen gjenneom åtte av i alt 16 ligarunder. Noe som også er en god gjenspeiling av lagets prestasjoner så langt i inneværende sesong.
Barça har gått fra å spille sin gjenkjennelige og mest fantastiske fotball, til å virke helt tannløse og uinspirerte. Det er fortsatt et stort sprik mellom katalanernes toppnivå og bunnivå.
I ligaen er det kampene mot Málaga (0-0), Real Madrid (3-1), Celta Vigo (0-1) og Getafe (0-0) som utgjør feilskjærene, som har medført at Barça tok juleferie på andreplass i ligaen.
Champions League har bydd på en godkjent reise så langt, selv om tapet mot PSG i Paris sitter dypt, og viste at Barça er sårbare og langt fra udødelige. Nå venter Manchester City, for andre år på rad, i åttedelsfinalen som spilles i februar.
Sesongens hittil eneste oppgjør i Copa del Rey, endte med et overlegent 12-1 sammenlagtresultat over Huesca. Neste hinder er Elche i åttedelsfinalen som spilles i starten av januar. I en eventuell kvartfinale blir motstanderen enten Atlético eller Real Madrid.

– Vi er ikke fornøyde med resultatet. Vi er selvkritiske og vil studere våre feil, men vi spilte ikke dårlig. Vi prøvde alt der ute, sa Ivan Rakitic etter poengdelingen på Coliseum Alfonso Pérez.

opp-og-ned

Messi blir tidenes toppscorer

Selv når det har stanget imot, har Leo Messi fortsatt med å sette nye rekorder.
De to siste rekordene 27-åringen har tilegnet seg, er å bli tidenes mestscorende spiller i både La Liga og Champions League. Messi gjorde det med stil, etter å scoret hattricks mot både Sevilla og APOEL.

– Jeg har vært i stand til å oppnå dette alene på grunn av støtten jeg har fått fra så mange mennesker i løpet av min tid her, og jeg vil gjerne dedikere denne prestasjonen til dere alle, sa rekordknuseren etter hattricket mot Sevilla.

FC Barcelona v Sevilla FC - La Liga

Et godt nytt år?

Katalanerne er fortsatt med å kjemper i alle turneringer, og har fortsatt sjanse til å ta hjem tre pokaler denne sesongen.
Spørsmålet er bare om man endelig har kommet over bakketoppen. Når man ser tilbake på hva 2014 har bydd på av elendigheter, så kan det nesten bare gå én vei resten av sesongen.
Det sies at det er i motbakke det går oppover…
godt-nytt-år
¡Feliç any nou y visca Barça!