Det ligger an til å bli en spesiell kamp for Xavi Hernández i ettermiddag.
Midtbanegeneralen står nemlig foran sitt 30. byderby når Barça tat imot Espanyol på Camp Nou kl. 17.00.

Louis van Gaal viste tillit

Xavi var fortsatt bare en B-lagsspiller, når Louis van Gaal lot den da 19 år gamle katalaneren spille samtlige 90 minutter på Olympic Stadium. De blårøde vant kampen 2-1, og derbyet ble det første av mange for Barças midtbanegeneral.
16 år senere kan den nå 34 år gamle Xavi sette en fin rekord mot den lokale motstanderen. Xavi har hittil vunnet 19 av de 29 kampene mot Espanyol, spilt åtte uavgjort og tapt kun to kamper.

Målrikt med Xavi som dirigent

Xavi & Co har i løpet av disse derbyene scoret 54 mål og sluppet inn 17 mål — en maktdemonstrasjon av en målforskjell på hele +37 mål.
Av disse 54 målene har Xavi signert på fem av dem. Det første målet kom under 4-2 hjemmeseieren i 2000/01. Deretter la han til ytterligere to mål i de neste to sesongene (2001/02 og 2002/03), hvor Barça vant 2-0 seire — et mål hjemme og et mål borte. Xavi scoret også i 5-1 borteseieren i 2010/11 og 4-0 hjemmeseieren i 2012/13.

Mange derby sammen med sjefen

Xavi og Luis Enrique var begge i Barça-troppen fra 1998-2004, og spilte samtlige derby sammen i denne perioden. Barça vant den gang alle fire opppgjørene på Camp Nou (3-0, 4-2, 2-0 og 2-0), og vant også to kamper på Olympic Stadium (1-2 og 1-3). I de to andre kampene klarte Espanyol å dra i land en poengdeling mot Barça (1-1 og 0-0).