Vi tok en prat med Cmore-ekspertene Lars Tjærnås og Magnar Kvalvik før helgens storoppgjør på Santiago Bernabeu.
Først ut var Lars Tjærnås, som selv kjenner oppgjøret svært godt.
Hva betyr El Clásico for deg?

— Jeg har vært på åtte, og kommentert dette oppgjøret syv ganger. Alle gangene har gitt meg noen av mine aller beste opplevelser på en fotballbane, og alle har vært en «voksenopplæring» faglig. Det er et savn at jeg ikke er der ringside, men det er en kamp jeg begynner å glede meg til lang tid i forveien.

Hvem går inn i dette oppgjøret som favoritt?

— Åpen kamp, men jeg har en følelse at Real Madrid nå har et lag som heiser seg til de aller største kampene. Nesten 50/50, men tvinges jeg til å peke ut en favoritt sier jeg 51/49 i favør Real Madrid.

Hva kan vi forvente oss av kampen?

— Det er verdens kanskje mest intense fotballkamp når en summerer trykket på- og utenfor banen. Det kommer som alltid til å være et enormt trykk rundt kampen, og et tempo og intensitet på gresset som gjør at en er svett etter å ha sittet i sofaen i 90 minutter.

Hvem tror du vinner El Clásico, og hvorfor?

— Det kommer an på kampbildet. Fortsatt er det sånn at Barcelona vil tjene på en «åpen kamp» med et høyt tempo, uten rytmebrudd i spillet, mens Real Madrid vil tjene på en kamp der nærkampsspill og dødballer blir avgjørende. I tillegg er det en mengde kamper i kampen i nesten alle posisjoner. Hvem nekter de største stjernene å skinne, og hvilke andre spillere tar ansvar hvis det skjer osv.

Messi og Neymar, eller Cristiano Ronaldo og Bale?

— Igjen, det kommer an på hva du vil ha, og hvilken type kamp og kampbilde en ønsker seg. Derfor er det umulig å si det ene opp mot det andre der.

Kvalvik tror på mål til begge lag

Magnar Kvalvik tok seg også tid til å svare på spørsmål fra oss, men ville først si følgende.

–Jeg har svart etter beste evne. Nå er det gjerne slik at i dagene inn mot et El Clásico ser man på hver minste detalj av det som rører seg i hver leir, og om noen for eksempel snubler i CL-kampene endrer fort inntrykket og favorittstempelet seg – men dette er uansett hva jeg mener per 20. oktober 2014:

Hva betyr El Clásico for deg?

— Det har gitt meg noen fullstendig uforglemmelige opplevelser både i sammenheng med jobb og som fotballelsker. El Clásico er selve prototypen på fotballunderholdning der en totalpakke med politikk, kultur, historie og fotballkunst blir ramma inn i en nittiminutters ball-lek i ramme alvor. Det er ekstremt fascinerende hvordan disse oppgjørene byr på så mye dramatikk, uventede resultater, spektakulære mål og blendende ferdigheter hver eneste gang.

Hvem går inn i dette oppgjøret som favoritt?

— Det er naturligvis helt åpent, men om jeg må nevne en favoritt blir det hårfint i favør Real Madrid, basert på hjemmebanefordelen, den enestående scoringsformen, at de nye stjernene omsider ser ut til å ha tilpasset seg system og forstår hverandre, og at Barcelona røk mot PSG, som er den vanskeligste motstanden de har hatt så langt.

Hva kan vi forvente oss av kampen?

— Her serverer jeg noen selvfølgeligheter som at det blir ampert, tett, jevnt og høyt tempo i et oppgjør der lagene kommer til å veksle på å ha de gode periodene. Jeg tror også vi kan garantere for mål i begge ender – igjen.

Hvem tror du vinner El Clásico, og hvorfor?

— Jeg sier 3-2 til Real Madrid. Noe av grunnen har jeg nevnt ovenfor, men jeg kan jo legge til at jeg vanskelig ser for meg et oppgjør uten et par mål av Cristiano Ronaldo. Han er i sitt livs form, og det sier forbasket mye.

Messi og Neymar, eller Cristiano Ronaldo og Bale?

— Jeg er så enkel at jeg bare nyter, og ikke velger mellom, slike spillere og konstellasjoner. Begge parene har funnet kjemien og fremstår som uvurderlige for hvert sitt lag. Nå ser det ut til at Bale er ute, men likevel har Real Madrid-offensiven fremstått svært kompetent i det siste.