Fort Montjuïc
Vi nærmer oss et nytt år, noe som også betyr halvspilt sesong. Barcelona ligger på 4. plass i LaLiga, 7 poeng bak Real Madrid og Girona med alle 18 kamper spilt. Sesongen preges mye av fjorårets bilde, med noen endringer. Barcelona vinner som regel kamper med ett mål, men har gått på et par smeller mot henholdsvis erkerival Real Madrid og Girona. Den største kontrasten denne sesongen er at hjemmekampene ikke spilles på det historiske Camp Nou, men på Olympiastadion i Barcelona. Med et gjennomsnittlig nesten fullsatt Camp Nou i fjorårets sesong klarer man ikke å fylle opp halvparten av dette på Olympiastadion, som tar 55 000 tilskuere. Har dette hatt en effekt på laget? Overraskende lite, om man skal ta fjorårets sesong i betraktning.

Mangelen på mål
Med et lag i verdensklasse på papiret er effektiviteten i motstanders 16-meter noe helt annet. Barcelona har skyhøy xG (forventede mål) i LaLiga uten å få betalt for dette. Når det samtidig ikke sitter like sterkt bakover i år som i fjor, gjør de det til tider iherdig spennende for oss som minnes tilbake til da Barcelona som regel vant kamper 3-1, 2-0, og ikke 2-2, 0-0 eller 1-0.

Endelig sluttspill
Barcelona har i år kvalifisert seg som gruppevinner til sluttspillet i Champions League. Det er to år siden Barcelona kvalifiserte seg til sluttspillet i den gjeveste turneringen i Europa. I februar venter Napoli, et lag det forventes at Barcelona skal slå.

Optimisme
Når dette er sagt, er det stor realitet i at Barcelona vil kjempe om LaLiga-titelen nesten helt inn til målstreken, samt SuperCopa og Copa del Rey. I Champions League kan alt skje, og så fort Xavi får fart i superpolakken på topp og tetter igjen bakover, er det store muligheter også her og nå langt. På papiret har Barcelona et av verdens beste fotballag. Nå gjelder det for det taktiske apparatet å utnytte dette på best mulig måte. La oss håpe dette blir faktum i 2024.

Med det tar blaugrana.no ferie frem til nyåret, da vi er klare for masse mer Barcelona-fotball.
Vi ønsker alle kjære lesere og lyttere riktig god jul, og godt nyttår!