Guardiola-debut, Alexis Sanchéz-lobb og Suárez-show. Hva skjedde 15, 10 og 5 år tilbake i tid?

Statistikken og mystikken

I El Clásico er det mye som kan tallfestes1, men mye mer som ikke kan tallfestes i det hele tatt. Fasiten? Real Madrid med 77 seiere og 299 mål, Barça med 74 seiere og 298 mål. To kamper hvert år fra 1929 til 2023 om en ser bort i fra den spanskeborgerkrigen (1936 til 1939) – dette dersom alt skal brytes ned til tall.

I Spania heter noe for Morbo2. Dette ordet kan ikke oversettes til noe annet språk, men kan best beskrives som en morbid fascinasjon eller sykelig interesse til et konsept, i dette tilfellet fotball, og de spanske rivaloppgjørene. Spansk fotball har ikke et større rivaleri enn El Clásico. Hver kamp lever sitt eget liv, hver kamp bygges opp og analyseres ned. I det store bildet er det bare mange kamper, men i det mindre perspektivet er hver kamp en byggestein for myten om de to store i spansk fotball.

I denne saken skal vi se på hva som skjedde for henholdsvis 15,- 10,- og 5 år tilbake.

Femten år siden: Guardiola sitt første El Clásico – Camp Nou, Desember 20083

2008 har vært et svært blekt år for Barça, sesongen 2007-2008 ender med tap i begge kampene mot Real Madrid, som vinner suverent ligaen. Så langt bak at når Real Madrid tar i mot Barcelona på Santiago Bernabeu i mai har de allerede sikret seriemesterskapet. I tradisjonen tro vil det si at Barcelona måtte stå æresvakt og gi applaus til de hvite da de entret banen. Om ikke det var en symbolsk runde med juling, fikk man også juling på banen. 4-1 er dommeren blåser det av, og det hele ser veldig mørkt ut for fremtiden. Barcelona er en klubb i full oppløsning, og store stjerner er på vei ut. Ingen vet hvor lang tid det vil ta for å få klubben på rett kurs igjen.

Opp fra asken steg Pep Guardiola, legenden, og B-lagstreneren som svært overraskende får sjansen som hovedtrener. Umiddelbart sender Pep de store stjernene Ronaldinho og Deco på dør. Ronaldinhos arvtaker heter Lionel Messi, og laget har en ny konge.

Sesongen 2009 starter en hel del jevnere enn fjoråret og Barcelona under Pep imponerer såpass mye at Real Madrids trener Bernd Schuster proklamerer tap før kampen i det hele tatt spilles. Det koster ham også jobben. Real Madrid med ny trener møter Guardiolas hevngjerrige menn til kamp.

Barcelona: Valdés; Dani Alves, Márquez, Puyol, Abidal; Yaya Touré, Xavi, Gudjohnsen; Messi, Eto’o, Henry

Real Madrid: Casillas; Salgado, Metzelder, Cannavaro, Sergio Ramos; Guti, Sneijder, Gago, Drenthe; Raúl, Higuaín

Det er tøffe tak mellom lagene og Barcelona sliter med å rive til seg et iniativ i kampen. Et effektivt og tøft Real Madrid forsvar er mer opptatt av å stoppe Messi enn å skape særlig mye selv. Flere ganger går Messi i bakken og flere ganger virker det som om dommeren setter linjen for høyt. Real Madrid får den definitivt største sjansen da Royston Drenthe kommer alene med Valdés, har et hav og tid, men skyter rett på keeperen.

I andre omgang er det klart hvem som har momentum i kampen og Barcelona nærmer seg stadig et gjennombrudd. Anført av Messi og Eto’o er det flere gode muligheter, men det må helt til Salgado feller Busquets på løp at dommeren blåser for straffe. En selvsikker Eto’o er mulig for selvsikker og skyter rett på Casillas. Kameruneren får likevel revansj da han som en god spiss er, plassert godt på et hjørnespark og plukker ballen fra en duell. 1-0! Ballen går så vidt over streken og Barcelona er i ledelsen.

Derfra og ut er det ingen tvil om hvem som vil vinne. Real Madrid tømmer seg helt bak og får en kontring i mot. På en kontring klarer Messi å komme alene mot Casillas og lobber ballen flott over og i mål. 2-0! Hele laget ruser mot trenerbenken. Det er en svært symbolsk scoring for det som kommer. Denne kampen er å regne som den første store seieren i den utrolige perioden Guardiola hadde i klubben som trener. Det skulle gå lang tid før Real Madrid vant et el Clásico igjen.

Ti år siden: Alexis og Neymar sørger for 3 poeng4

Der kampen 5 år tidligere var et Barcelona-lag i tidlig storhetstid, var laget i større grad i en form for fornyelse. Med en spansk stamme som hadde vunnet alle mulige titler både for klubb og landslag, flere år med Guardiola mot Mourinho er erstattet med Tata Martino mot Carlo Ancelotti. Barcelona hadde mistet sin hovedtrener Tito Vilanova til kreftsykdom, Real Madrid har sparket Mourinho. Klubbene har gjort hver sin stjernesignering i sommeren, Neymar til Barcelona og Real Madrid har hentet Gareth Bale.

Barcelona: Valdés; Alves, Piqué, Mascherano, Adriano; Xavi, Busquets, Iniesta; Messi, Fàbregas, Neymar
Real Madrid: Diego López; Carvajal, Varane, Pepe, Marcelo; Ramos, Khedira, Modric; Bale, Di María, Ronaldo

Maktbalansen er jevnere før dette oppgjøret enn tidligere El Clásico. Real Madrid har vunnet 3 av de 5 siste interne oppgjørene i La Liga, så Barça er ute etter å revansjere seg. Det er lettere sagt enn gjort å spille ut et dypt, men kontringstruende Real Madrid i denne kampen, de helhvite er samkjørte og rutinerte. Flere forsøk ender i klypene til Diego López, men etter 20 minutter klarer Iniesta å dra seg inn i feltet til et ryggende Madrid-forsvar. Han får spilt Neymar som avslutter, noe heldig innom både Carvajal og Varane og inn bak López. 1-0! En viktig scoring. Bakover klarer Barça å hindre Bale, Di María og Cristiano fra å komme til de helt store farlighetene. Sami Khediras avslutning rett på Valdés er nære, men Barcelona går til pause med ledelsen.

Etter pausen fortsetter i det samme sporet, der et godt Barça-lag stort sett klarer å beholde ballen i laget, mot et blekt Real Madrid offensivt. Det er imidlertid få åpenbare målsjanser, Neymar er nære på å doble, og Ronaldo er nære på å utlikne, men begge blir stoppet av to imponerende redninger. Halveis ut i omgangen skal nok Cristiano Ronaldo ha straffespark når han blir dyttet i bakken bakfra av Mascherano. Rett etter smeller det fra innbytter Benzema rett i krysstangen. Likevel er det Barça som kontrer i senk Real Madrid bare noen minutter etter. Mascherano header til Xavi, som stusser videre gjennom Neymar.
På ett touch spiller han fri Alexis Sanchez alene mot Varane. Alexis finter ut franskmannen og lobber nonchalant ballen over en sjanseløs Diego López. 2-0! En praktscoring av chileneren!

Scoringen gir ro, det gir bekreftelse og tar pusten fra Real Madrid. En god og trygg kamp ser ut til å ende med 2-0, men på overtid kommer Real Madrid seg gjennom i et siste desperat forsøk. Cristiano med sin imponerende hastighet klarer å parkere Gerard Piqué og får lagt inn til Jesé. 2-1!

Til tross for nytt håp, Barcelona trygger seieren i land.

Fem år siden: Luis Suárez-show og storseier – Camp Nou, Oktober 20185

Denne versjonen av El Clásico var et skifte på mange måter. Ut har Cristiano Ronaldo reist til nye utfordringer i Juventus og med det er en æra i spansk fotball over. I tillegg er Lionel Messi ute med skade og dermed den første kampen siden 2009 med hverken Messi eller Cristiano på banen.
En nykomling gjør seg derimot til kjenne; VAR.

Barcelona: Ter Stegen; Roberto, Piqué, Lenglet, Alba; Rakitic, Busquets, Arthur; Coutinho, Suárez, Rafinha
Real Madrid: Courtois; Nacho, Ramos, Varane, Marcelo; Kroos, Casemiro, Modric; Bale, Benzema, Isco

En kjedelig innledning blir brått avbrutt når Rakitic spiller Jordi Alba gjennom på kanten. Som så mange ganger før klarer Alba å få kontroll og sender ballen ut førtifem grader til Coutinho. 1-0! Brasilianeren er sikker og sender ballen forbi Courtois.

Real Madrid virker uinspirerte og har lite å komme med. Etter en snau halvtime sender Alba et nytt innlegg. Suárez knabber ballen foran Raphael Varane, men faller. Straffe, ser det hvert fall ut til, men dommeren avventer. Inn kommer VAR. Straffe bekreftes. Suárez er sikker, 2-0!

Det er helt klart Barça som er mest komfortable denne søndagen. Pausen er velkommen for gjestene. Tidlig i andre omgang vises det et nytt Real Madrid-lag, klare for å komme seg tilbake i kampen. Hjemmelaget har ikke kommet helt i gang og blir kjapt nervøse. En rekke sjanser byr seg for Real Madrid og heldig nok klarer Barcelona å holde unna fem minutter før det smeller. 2-1! Marcelo tilriver seg en ball i feltet på en corner og får kranglet ballen i mål. Kampbildet er fullstendig endret. Gang etter gang kommer Real Madrid seg til farlige sjanser. Ter Stegen er fullstendig utspilt når Modric får avslutte helt alene i feltet, rett i stolpen. Det er utrolig at det ikke står 2-2 kun et kvarter ut i omgangen.

Sakte, men sikkert klarer Barça å avverge utlikningen som ligger i luften. En kontring er alt som trengs og farten til Dembélé kommer godt med. Franskmannen spiller ut til Sergi Roberto, og katalaneren finner Suárez i feltet. 3-1! Herfra og inn var det bare ett lag på banen. Kun noen minutter senere er Suárez fri igjen, også denne gangen assistert av Roberto som plukker opp en klønete demping fra Ramos. Null problem fra El Pistolero alene med Courtois, 4-1!

For å trone det hele får Arturo Vidal avslutte showet. En strålende pasning fra Dembélé finner hanekammen til Vidal og 5-1 er et faktum. La Manita er et faktum. Det ender med storseier for Valverdes’ menn.

Nå har det gått fem nye år og nye spillere har kommet til for begge lag. Lørdag spilles den neste utgaven av et historisk og sagnomsust Barcelona mot Real Madrid.

  1. El Clásico – All matches ↩︎
  2. Spanish Rivalries – Wikipedia ↩︎
  3. Barcelona – Real Madrid 2-0 – FC Barcelona Youtube ↩︎
  4. Barcelona – Real Madrid 2-1 – Youtube ↩︎
  5. Barcelona – Real Madrid 5-1 – Youtube ↩︎