De fleste av oss er tilbake i jobb etter en lang sommerferie, og det samme gjelder i Barcelona. Det er bekreftet at Mateu Alemany forlater klubben, og inn får vi en gammel kjenning i Deco. Ronald Araújo har igjen pådratt seg skade – denne gangen på treningsfeltet. Clement Lenglet og Sergiño Dest er fremdeles registrerte Barcelona-spillere, uten å tilsynelatende ha funnet seg en ny klubb. João Felix drømmer om en overgang til «Blaugrana», mens Ansu Fati niholder på drakta.

Mateu ut – Deco inn
Anderson Luis de Souza – bedre kjent som «Deco» ble 16. august offisielt presentert som Barcelonas nye sportsdirektør. Deco har lagt bak seg en spillerekarriere i klubber som blant annet Benfica, Chelsea, Porto og ikke minst Barcelona. Han har i senere tid jobbet som spilleragent, og hadde stor innflytelse i overgangen til blant annet Raphinha og Vitor Roque.
I Deco får vi en mann med gode relasjoner til det Sør-Amerikanske spillermarkedet. Han vil ha en stor rolle i det sportslige rundt klubben – og vil jobbe tett sammen med Xavi.

Araújo skadet – igjen
Klubben melder idag at Ronald Araújo har pådratt seg en hamstringskade. Det er per idag ikke satt en dato på når kjempen fra Uruguay er tilbake i kampform – men det estimeres at han er ute i èn måneds tid. I 22/23 sesongen pådro Araújo seg tre muskelskader – og var ute i tilsammen 110 dager. Araujo er en av de viktigste brikkene i Xavi’s forsvarslinje, så at han nå må ut igjen til nok en muskelskade kan være noe bekymringsverdig.
Barcelona har god bredde i de bakre rekker, og spillere som Andreas Christensen og Iñigo Martínez er gode kandidater til å vikariere i Ronalds sykefravær. Vi ønsker Araújo god bedring!

Clement Lenglet og Sergiño Dest
Barcelona har gjort en heltemodig innsats i å kvitte seg med spillere som ikke oppfyller de sportslige – og økonomiske kravene. Likevel er det noen som slett ikke kommer seg ut døra.
Clement Lenglet kom til klubben i 2018 fra Sevilla, og hadde gode relasjoner på banen med både Pique og Umtiti. Da Xavi tok over ga han beskjed til spiller og klubb at han ikke gikk god for franskmannen – og at han måtte finne seg en ny arbeidsgiver.
Sergiño Dest kom til klubben i 2020 fra Ajax. Han ble hentet inn for å spille høyreback i Ronald Koemans prosjekt. Xavi har gitt Dest sin sjanse, uten at amerikaneren evnet å overbevise.
Grunnet begge spilleres høye lønn har det ikke vært lett å finne nye klubber. Lenglet har en «Bartomeukontrakt» frem til 2026, mens Dest har til 2025. Begge spillere har nylig vært på lån hos hhv. Tottenham og AC Milan, men er nå tilbake i Barcelona.
Det er ennå ingen klarhet i hvor begge spillere vil spille i år.

Ansu Fati vs. João Felix

Det er ingen hemmelighet at João Felix ønsker seg til Barcelona, og at overgang bort fra Atleti nesten er uunngåelig. Det er heller ingen hemmelighet at Xavi gjerne sender Ansu Fati på lån – eller en permanent overgang hvis riktig bud kommer på bordet.
I João Felix får man en teknisk, kjapp og målfarlig spiss. Han kan også spill ving eller sågar offensiv midtbane. Etter Griezmanns retur til hovedstadsklubben har Felix blitt i stigende grad fryst ut fra startelleveren til Simeone.
I Ansu Fati har vi også en teknisk målfarlig spiller. Da Ansu Fati ble tatt opp i A-stallen ble det sagt at han var det nye store, og han fikk tildelt draktnummer 10. Etter en allerede skadepreget karriere har han ikke levert til de skyhøye forventningene og det kan virke som Xavi ikke lenger ser på han som det «nye store».
Hvis man skal sammenligne spillerene så har de begge ganske identiske profiler. Felix med litt mer erfaring, men Ansu Fati med et større toppnivåpotensiale. Her har vi to spillere som virkelig ønsker å spille for Barcelona, men det er bare plass til én. Hvem foretrekker du?